Літературний процес у стінах медіашколи

9 квітня 2023, 16:11
НУБіП України

  8 квітня в медіалабораторії відбулася зустріч із творчою особистістю Аліною Шевченко, головною редакторкою альманаху «Олександрійський маяк», інтерв'юеркою журналу «Star Models». У заході взяли участь студенти й абітурієнти, зацікавлені у навчанні в університеті.

«Неповнолітня журналістка», – так каже про себе Аліна Шевченко, якій лише 17 років. Попри юний вік Аліна вже має досвід написання літературних творів, бо почала писати п’ять років тому – у своєму творчому доробку дівчина має майже півсотні прозових видань, казок, міні-повістей, віршів. Юна письменниця є авторкою видань: «Мелодія мовчання», «Небесна сповідь» і «Цвіт першої надії», до якої увійшли оповідання різних жанрів.

«Цю книгу я написала у 14 років», – розповіла Аліна Шевченко. Далі говорили про творчість під час війни й видавничу сферу. Аліна поділилася досвідом, як робила презентації книг, де на зустрічах збирались журналісти і літературознавці, письменники та шанувальники поезії. Аліна говорить: «Якщо немає коштів на рекламу в журналі, то є низка способів заявити про себе іншими методами».
Також вона розповіла про вчительку української мови та літератури, яка чи не перша помітила її талант і спонукала її до написання творів ще під час навчання. Тому своє друге видання «Мелодія Мовчання» Аліна присвятила саме цій вчительці. З 10 класу дівчина почала публікуватися у місцевому літературному журналі та газетах Кіровоградщини. Під час майстер-класу Аліна показала журнал «Юна Леді», куди відправляла свої твори та публікувалася там, ще навчаючись у школі. Нині вона студентка 1 курсу спеціальності «Соціальна робота» НУБіП України і водночас засновниця літературного журналу «Олександрійський маяк, в якому друкуються письменники, поети й журналісти.
«Я звикла писати реалістичні тексти, прозові, зазвичай новели чи оповідання, які засновані на реальних подіях. Зараз вже відійшло у минуле традиційні ритми, не важливо чи це ямб, чи хорей, потрібно писати так, як відчуваєш ти», – розповіла Аліна.
Майбутнім журналістам було цікаво дізнатися про творчий шлях Аліни та про те, як її твори сприймаються сторонніми людьми. На що дівчина відповіла: «У своєму житті я неодноразово стикалася з критикою, мені говорили, що все, що я пишу не можна читати, але я не звертала на це увагу. Щобільше, для мене критика є поштовхом щось змінити або подивитися на це з іншого боку, головне, щоб вона була об’єктивною та не виходила за межі розумного».

Серед присутніх на майстер-класі був абітурієнт Петро Кужельний: «Я навчаюся у Вишгороді в академічному ліцеї «Інтелект». Нещодавно я відвідав День відкритих дверей у вашому університеті, на якому мені запропонували відвідати медіалабораторію, адже я зацікавлений у майбутньому навчатися на спеціальності «Журналістика». Сьогодні нам презентували книги та розповідали про процеси їх створення. Я закріпив свої знання та бажання бути журналістом. Мені б хотілося стати чимось більшим, ніж просто журналістом. Не тим, якого згадають лише в журналі, а тим, який буде фігурувати у розкриті певних справ. Якщо я зможу як майбутній журналіст зробити своє оточення та країну краще, це і буде для мене досягнутою метою».

Для всіх присутніх цей творчий захід став поштовхом створити щось більше та навчатися лише на своїх помилках.


Каріна Танська
студентка 1 курсу спеціальності «Журналістика»

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook