В ННЛ «AGMEMOD» на кафедрі глобальної економіки продовжується цикл традиційних гостьових лекцій від стейкхолдерів

10 квітня 2023, 18:37
    У першій декаді квітня 2023 року на кафедрі глобальної економіки, економічного факультету НУБіП України було проведено цикл гостьових лекцій на тему: «Механізми регулювання розвитку сталої аквакультури Середземноморського та Чорноморського регіонів в умовах глобальних економічних і продовольчих викликів» для здобувачів вищої освіти економічного факультету освітньої програми «Міжнародна економіка», спеціальність 051 «Економіка» та студентів спеціальності «Водні біоресурси та аквакультура». Захід відбувся на базі навчально-наукової лабораторії «AGMEMOD». Лектором виступила Тамара ДОМБРОВСЬКА начальник інформаційного відділу БУ «МТЦ з аквакультури» Держрибагенства України, яка й поділилася своїм досвідом, який здобула у Тунісі, розказала про інноваційні аквакультурні ферми країни та як вони успішно вийшли на міжнародні агропродовольчі ринки та ведуть міжнародний бізнес. 
    З привітальним словом до учасників заходу звернулася завідувач кафедри глобальної економіки, д.е.н., професор Наталія ВДОВЕНКО, яка зосередила увагу на конкурентоспроможному розвитку галузей аграрного сектору економіки, який залежить від багатьох факторів, включаючи вплив глобальних економічних та продовольчих викликів.
      Значний внесок до національного ВВП забезпечує аквакультура в Тунісі і є важливою галуззю національної економіки.
    Ферма SELT Marine Group, яка успішно вийшла на міжнародні ринки, надала можливість ознайомитись з вирощуванням морських водоростей, переробкою різних продуктів, видобутих з морських водоростей, а також їх використання та представлення як на місцевому, так і на міжнародному агропродовольчих ринках. Представники досить легко діляться досвідом, допускають до лабораторних заходів і дегустації продуктів на основі екстракту водоростей, таких як желатин, солодощі та харчові добавки. Ця інноваційна компанія навіть працює над виробництвом харчової упаковки, щоб замінити пластик.
    Туніс має традицію вирощування риби та морепродуктів, але аквакультура набула розвитку тільки з останніх десятиліть. Одним із основних напрямів роботи на морській заповідній зоні це збереження популяції морських черепах (Caretta caretta). Збереження популяції морських черепах, зокрема виду Caretta caretta, є дуже важливим напрямком роботи на морській заповідній зоні. Ці тварини є важливими компонентами морських екосистем, а також мають переважно культурне та економічне значення.
 
   При цьому асоціація Notre Grand Bleu переймається проблемою зникнення рослини Posidonia oceanica. Це ендемічна рослина Середземномор’я, яку ЮНЕСКО оголосило об’єктом всесвітньої спадщини, визнаючи її численні переваги для навколишнього середовища.
    Аквакультура в пустелі: інтеграція прісноводної аквакультури в систему сільського господарства пустелі є значною можливістю для дрібних виробників. Також лектор відвідав ферму з виробництва спіруліни та тілапії в районі Габес та дізнався про пустельну аквакультуру та використання геотермальних вод для землеробства та зрошення і розповів це студентам. Eden Life, ферма виробництва спіруліни в провінції Габес, яка спеціалізується на виробництві та розвитку мікроводоростей.
   Зустрічі та лекції з експертами та практиками у певній галузі є важливими для розвитку та підвищення рівня знань здобувачів вищої освіти. Вони допомагають студентам отримати практичний досвід у своїй майбутній професії, а також дозволяють їм збільшити свої можливості при написані у майбутньому випускних робіт. Це чудово, що зустрічі відбулися в такій творчій та дружній атмосфері, і що представлена інформація зацікавила молодь. Важливо, щоб здобувачі вищої освіти були мотивовані та зацікавлені, і щоб були готові здобувати нові знання та навички в цій галузі та шукати шляхи співпраці й реалізації міжнародного досвіду саме в Україні.
 
Наталія Коробова, доцент
та Марина Павленко, асистент
кафедри глобальної економіки


 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook