Застосування ігрових технологій при вивчені фінансових дисциплін

10 квітня 2023 року
     Чи можливо використовувати гру, як метод вивчення фінансових дисциплін? Так, оскільки важливе значення гри полягає в тому, що вона активізує розумову діяльність студентів за рахунок того, що в основу будь-якої гри покладено творче завдання. Задля його вирішення та розв’язання студент має проаналізувати ситуацію, залучивши свої наявні знання, вміння та навички і спонукати студента до здобуття нових знань та навичок.
   Використання ігор може бути застосоване на різних етапах навчання. Призначення та мета гри визначається навчальними програмами, конкретними ситуаціями та особливостями конкретної групи.
     Пропонуємо вам приклад декількох ігор, що використовуються професором кафедри фінансів Юлією Негодою в навчальному процесі.
   При вивченні предмету «Публічні фінанси» використовується гра «БЮДЖЕТНІ БАТАЛІЇ» (автори: Ірина Титарчук, Юлія Негода, Єлизавета Бєляєва), метою якої є надання теоретичних і практичних знань з організації та функціонування бюджетної системи і бюджетної політики в Україні. Важливим при цьому є розкриття сутності бюджетних відносин і характеру їх впливу на суспільство, законів побудови і функціонування бюджетної системи, теоретичних засад системи державного фінансового регулювання в ринковій економіці, функцій відповідних органів державної влади. Гра допомагає з легкістю вивчати Бюджетний кодекс України.
 
    Хочеш зрозуміти як функціонують громади? Звідки беруть кошти та на що витрачаються? Тоді ми граємо в «СВІТ ГРОМАД. СOOPETITION» (автори: Михайло Войтович, Тарас Тимчук) – це можливість розвинути навики фінансової, бюджетної та податкової культури. Ігрова механіка максимально наближена до реального життя і перемогти у грі можна лише кооперуючись та взаємодіючи. Гра задумувалась і розроблялась як інструмент автоматизації навчання (в тому числі і самонавчання) для людей, яким не байдужі громади, в яких вони проживають. Це відповідь на стандартні та нецікаві підходи до розвитку громад і впровадження реформ.
 
    Як легко вивчити склад Кабінету Міністрів України та знати політичних лідерів країни та світу? Ми граємо в гру «ХТО Я?». Учасникам гри належить вгадати особу, яким вони є, задаючи навідні запитання. Фішка в тому, що інші учасники знають правильну відповідь, і можуть лише відповісти «Так»/ «Ні». Картки вибираються випадковим чином і одягаються на голову за допомогою спеціальних наголовників, що робить гру ще більш кумедною.
 
     Хочеш знати більше термінології? Граємо в «ВГАДАЙ СЛОВО». Завдання кожного гравця – пояснити якомога більше слів учасникам по команді за обмежений час.
    Запропоновані ігри – це приклад того, як можна урізноманітнити подання матеріалу на парах та зацікавити студентів до навчання.
Вчимося граючи!
Лариса Олійник,
доцент кафедри фінансів

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook