Кулінарні традиції основних релігій світу

11 квітня 2023 року

   Сьогодні у християн східного обряду розпочався Страсний тиждень – в ці дні дотримуються найсуворішого посту, а вже з четверга починають готувати страви до Великодня. Поговоримо про те, які обмеження та традиційні страви характерні для наймасовіших релігійних конфесій світу.  

 ХРИСТИЯНСТВО

 Великий піст

   Великий піст охоплює 40 днів до смерті та воскресіння Ісуса. Протягом цього часу багато християн відмовляються від певної їжі чи дій, щоб розмірковувати про життя, страждання та жертву Христа. Католики зазвичай не їдять м’яса в Попільну середу, Страсну п’ятницю чи будь-яку п’ятницю Великого посту, але вони їдять рибу. Деякі християни протягом цих 40 днів відмовляються від того, що їм подобається, як-от шоколаду або кави.

 Святкування Великодня

   Після багатьох тижнів Великого посту Великдень, який знаменує воскресіння Христа, зазвичай святкується у широкому родинному колі. На столі - м'ясо та яйця, які символізують відродження. Їх фарбують у яскраві кольори. У США влаштовують ритуал полювання за схованими великодніми яйцями. Цукерки, такі як драже та шоколадні зайчики, також є частиною великодніх традицій.

 ЮДАЇЗМ

  Дотримання кошерності

   Деякі євреї дотримуються дієтичних правил, які забороняють певні види їжі, такі як свинина або молюски. М'ясо повинно бути отримано від тварин, забитих відповідно до закону кошерності. Люди, які дотримуються кошерності, не їдять молочні продукти та м’ясо одночасно. Щоб уникнути їх змішування, сім’ї мають окремі каструлі та посуд для м’яса та молочних продуктів.

   Правила дотримання кошерності засновані Торою, Святим Писанням юдаїзму, і використовуються вже більш як 3000 років.

 Песах

   Восьмиденне свято знаменує звільнення ізраїльтян із рабства в Стародавньому Єгипті. Центральною подією є седер, святкова трапеза, яка починається з розповіді про вихід рабів з Єгипту. Єврейські сім’ї їдять страви, які нагадують про цю історію, зокрема мацу (прісний хліб) і марор (гіркі трави). На столі також є спеціальна тарілка з символічною їжею, яку демонструють, але не їдять, як-от бейца (зварені або запечені яйця) та зероа (кістка ягняти). 

 Йом Кіпур і Пурім

   В юдаїзмі Йом Кіпур, «День спокути», є найсвятішим днем у році. Цього дня дотримуються 25-годинного голодування. В інше єврейське свято, Пурім, надсилають подарунки друзям, зокрема з традиційною стравою гоменташі – печивом у формі трикутника, з джемом, чорносливом чи маком. 

 ІСЛАМ

 Халяль і Харам

   Ісламське вчення говорить, що мусульмани можуть їсти лише їжу, яка є халяльною (з арабської «законна або дозволена»). Коран вчить, що тварин слід добре доглядати та ставитися до них з повагою. Зокрема, тварину треба правильно забити, зливши кров. Заборонена їжа називається харам, до неї належить свинина, все, що містить кров тварин, і будь-яка тварина, не забита спеціальним чином для їжі. Алкоголь також вважається харамом.

 Рамадан

   Піст під час Рамадану, який триває місяць, є одним із п’яти стовпів ісламу. Це час для поклоніння та зміцнення сімейних і громадських зв’язків. В ці дні мусульмани не їдять від світанку до заходу сонця. Ранковий прийом їжі називається сухур, потім можна перекусити кількома фініками на заході сонця, а вечірній прийом їжі після заходу сонця (іфтар) часто ділять з родиною та друзями.

 Ід аль-Фітр

   Свято розговіння після Рамадану. В останні дні місяця мусульмани жертвують гроші бідним, щоб вони теж могли поїсти. Конкретні страви залежать від регіону чи країни. Частиною традицій є цукерки та тістечка.

 ІНДУЇЗМ

В індуїзмі вживання м’яса загалом не схвалювалося і вважалося чимось, чого віряни могли уникати. Але сьогодні індуїсти їдять м’ясо, рибу, птицю та яйця, залежно від географії, соціальних і релігійних свят і традицій суспільства. Корова все ще священна, бо є джерелом молока, тож яловичину їсти категорично заборонено. Деякі консервативні індуси можуть не їсти часник і цибулю. А на найбільшому святі Дівалі (символізує перемогу світла над темрявою, своєрідний Новий рік) люди обмінюються солодощами, як-от ладду із кардамону, фісташок і шафрану.

 БУДДИЗМ

  Буддисти вірять у реінкарнацію, і одним із головних постулатів цієї релігії є «Не нашкодь». Тому вони не вбивають тварин. Більшість з них є вегетаріанцями, бо вважають, що вживання м’яса чи риби шкодить їхній кармі — переконанню, що те, що ти робиш, добре і погане, впливає на твою душу. 

 МОРМОНСТВО

   Вірні члени Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів не вживають алкоголь, чай з кофеїном або каву. Релігія також зосереджується на самозабезпеченні, і багато мормонів зберігають їжу на випадок надзвичайної ситуації, наприклад стихійного лиха або втрати роботи. Чимало мормонів дотримуються «пісної неділі», часу молитви та роздумів у першу неділю кожного місяця, коли вони не їдять і не п’ють. Церква закликає їх жертвувати суму грошей, яку вони витратили б на їжу.

 ІНШІ РЕЛІГІЇ ТА ЇЖА 

   Багато релігій практикують вегетаріанство. 

   Послідовники даосизму вважають природу священною, тому багато хто вирішує бути вегетаріанцями, хоча їсти м’ясо не заборонено. 

   Джайністи вірять у необхідність не завдавати шкоди ближнім чи навколишньому середовищу, і чимало з них дотримується суворої вегетаріанської або веганської дієти.

   Растафарі вживають переважно їжу, що не містить хімікатів і консервантів. Вони не їдять консерви, не п’ють каву, молоко, алкоголь.

 Олег Швець,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

 

 


 

 

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook