ГОСТЬОВІ ЛЕКЦІЇ ВІД КОЛЕГ ІЗ ЛЬВІВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ

11 квітня 2023 року
Кафедра фітопатології ім. акад. В.Ф. Пересипкіна регулярно запрошує до проведення лекцій стейкхолдерів, дослідників і практиків. Дану традицію на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології продовжили міжуніверситетські гостьові лекції для здобувачів ОС бакалавр спеціальності 202 Захист і карантин рослин. Захід проходив в онлайн-форматі. Лекторами виступили  к.б.н., доцент Косилович Галина Олексіївна та к.б.н., доцент Голячук Юлія Сергіївна, які приймають участь у підготовці фахівців із спеціальності захист і карантин рослин у Львівському національному університеті природокористування.
Юлія Сергіївна прочитала лекцію на тему «Динаміка патологічного процесу у рослин», яка викладається у курсі вивчення дисципліни Загальна фітопатологія здобувачами ОС бакалавр 3 курсу навчання. Лектором розкрито питання патогенезу, охарактеризовано патоморфологічні і біохімічні зміни в рослинах під дією збудника хвороби, a також навколишнього середовища. Також звернено увагу на взаємодію патогенів і рослини. Доповідач поділилася результатами власних досліджень різних аспектів Phytophthora infestans de Bary.

Галина Олексіївна у рамках вивчення дисципліни "Сільськогосподарська фітопатологія" студентами 4 курсу ОП Захист і карантин рослин прочитала лекцію та тему «Хвороби листя та колосу пшениці». Впродовж виступу лектор акцентувала увагу студентів на основних мікозах рослин пшениці, їх симптоматиці, морфології патогенів, циклах розвитку та ефективності сучасних фунгіцидів. При цьому було наведено результати особистих досліджень, які проводилися у західному регіоні України. Зокрема, здійснено аналіз структури фітопатогенного комплексу та виявлено низку хвороб, які раніше не мали значного розповсюдження. Лектор зауважила на необхідності моніторингу карликової сажки пшениці, що пов’язано з особливостями збереження інфекції. 

Загалом, змістове наповнення матеріалу лекцій було спрямоване на одержання студентами фундаментальних знань із  загальної фітопатології та їх використання під час вирішення практичних завдань із захисту сільськогосподарських культур від хвороб.

Впродовж доповідей виникали ряд запитань від здобувачів, на які вони отримували чіткі, лаконічні й професійні відповіді. До участі у обговоренні долучилися науково-педагогічні працівники кафедри фітопатології НУБіП України (завідувач, к.с.-г.н., доц. Гентош Д.Т.; д.с.-г.н., доц. Піковський М.Й.; к.б.н., доц. Башта О.В.; к.с.-г.н., доц. Глимязний В.А.; к.б.н., асист. Вуєк А.О.).

Щиро дякуємо Юлії Сергіївні та Галині Олексіївні за співпрацю.

 

Мирослав Піковський,

д.с.-г.н., доцент

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook