Жанна Бєлаш, Федір Карпович, В’ячеслав Пархоменко – переможці чемпіонату України зі спортивної радіопеленгації 2023 року

7 квітня 2023, 23:50
м. Вінниця

   На чемпіонаті України зі спортивної радіопеленгації, який закінчився у Вінниці 2 квітня 2023 року переможцями змагань у різних вікових категоріях в командному заліку в складі збірної команди Києва стали Жанна Бєлаш (студентка групи КіБ 2101) у змаганнях серед юніорок, Федір Карпович (студент КН 1902) у змаганнях серед чоловіків, В’ячеслав Пархоменко – ст. викл. кафедри фізичного виховання у змаганнях серед ветеранів.

   

   Жанна Бєлаш в особистому заліку тричі посіла 2 місця у змаганнях з пошуку «лис» на діапазонах 3,5 МГц, 144 МГ і у радіоорієнтуванні, в командному заліку київські юніорки стали другими ще у трьох дисциплінах: спринті та класичних дистанціях на діапазонах 3,5 МГц і 144 МГц.

   

   Федір Карпович в особистому заліку виступив невдало, кращий результат – 5 місце в спринті та радіоорієнтуванні. В командному заліку чоловіча команда киян посіла 1 місце в спринті і діапазоні 144 МГц, 2 місце на діапазоні 3,5 МГц, 3 місце на діапазоні 3,5 МГц.

   В’ячеслав Пархоменко посів 3 місце на дистанціях 144 МГц і радіоорієнтуванні. В командному залку київські ветерани зайняли 1 місце на трьох дистанціях: спринті, 3,5 МГц, 144 МГц.

 

  Змагання пройшли у напруженій боротьбі, яка, нажаль, вийшла за рамки спортивної. Спортсмени змагалися у чотирьох дисциплінах з пошуку радіопередавачів встановлених на місцевості. Задля покращення результатів власних спортсменів з Вінниці організатори чемпіонату України дистанції чемпіонату встановили по дистанціям останніх тренувань своїх спортсменів. Що було документально підтверджено треками пробігання дистанції одного із спортсменів з Вінниці викладених у програмі Strava, які автоматично викладаються в програмі одразу після пробігання спортсменом дистанції.

   Після першого дня змагань, дистанції спринту, спортсмени з інших областей помітили дивний збіг треку вінницького спортсмена на дистанції чемпіонату і останньому тренуванні на цій дистанції. Після другого дня змагань треки з тренування і чемпіонату цього спортсмена знову були тотожними.

   Представник команди Києва подав протест після фінішу 2 дня змагань на порушення правил змагань і чесної спортивної боротьби. Проте організатори чемпіонату протест відхилили, не відсторонили начальника дистанцій на подальші 2 дисципліни чемпіонату. Треки 3 дня змагань вінницького спортсмена знову схожими з дистанцією чемпіонату.

 

   Щоб прийняти рішення стосовно порушення принципів спортивної справедливості, 7 квітня відбулися on-line збори робочої групи комітету спортивної радіопеленгації (громадської організації, яка керує розвитком спортивної радіопеленгації в Україні) на яких виклали карту дистанції на діапазоні 3,5 МГц з тренування і чемпіонату з місцем розташування на місцевості радіопередавачів, проаналізували треки пробігання дистанції в реальному часі вінницького спортсмена і провідних українських спортсменів – багаторазових чемпіонів світу.

   Члени робочої групи погодилися, що дистанції були ідентичні, а треки в реальному часі показали що вінницький спортсмен мав перевагу над спортсменами з інших команд, він не очікував поли передавач вийде в ефір, а одразу біг в район місця розташування передавача. Проте робоча група  результати змагань лишила незмінними і проголосували за їх включення до рейтингу спортсменів на відбір до чемпіонату світу 2023 року. Дії організаторів чемпіонату, тренера і спортсменів Вінниці лишилися не засудженими і не покараними.  Протокол зборів робочої групи на сайт Спортивної радіопеленгації України не викладено http://ardf.org.ua/docs/

   Таким рішенням керівний орган громадської організації дав «зелене світло» фальсифікації результатів подальших спортивних змагань зі спортивної радіопеленгації. Виникає питання, чому навчають тренери своїх молодих спортсменів? За що зараз воює Україна? За європейські цінності: дотримання законодавства, правил, чи за радянські постулати: «результат за будь яку ціну» не зважаючи на будь які правила, спортивну справедливість, олімпійську хартію.

  

   Ці змагання були першим етапом відбору до збірної команди України на участь у чемпіонаті світу зі спортивної радіопеленгації 2023 року в Чеській Республіці. Другий етап відбору відбудеться на чемпіонаті України зі спортивного радіоорієнтування 27-30 квітня в Рівненській області. На початку травня на спортсменів чекає участь у чемпіонаті Європи зі спортивної радіопеленгації в Республіці Польща. 

Бажаємо нашим спортсменам успішних стартів на чемпіонатах України і Європи.

 

Микола Костенко

завідувач кафедри фізичного виховання

В’ячеслав Пархоменко – старший тренер дорослої

збірної команди України зі спортивної радіопеленгації

 


Трек тренування 25.03.2023 Войцеховського
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook