У Чистий четвер факультет захисту рослин, біотехнологій та екології долучився до толоки Нацпарку «Голосіївський»!

13 квітня 2023 року

  13 квітня факультет захисту рослин, біотехнологій та екології у Чистий четвер разом зі студентами та громадськими активістами долучився до толоки Нацпарку «Голосіївський», організатором якої виступило Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

  У толоці взяли участь Міністр Руслан Стрілець, заступники Міністра Євгеній Федоренко, Сергій Власенко, Олександр Краснолуцький, директор департаменту природно-заповідного фонду та земельних ресурсів Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України Едуард Арустамян, працівники Міндовкілля, екогромадські організації, студенти екологічних факультетів київських вишів, зокрема факультет захисту рослин, біотехнологій та екології на чолі з деканом Юлією Коломієць, заступники декана Петро Дрозд і Валерія Бондарь, завідувач кафедри екології агросфери та екологічного контролю Олена Наумовська та завідувач кафедри загальної екології, радіобіології та БЖД Алла Клепко.

  Перед початком толоки учасникам видали рукавички, пакети для сміття, воду та провели інструктаж, як поводити себе на природі, у разі виявлення різних небезпечних предметів, застерегли та пояснили, як поводитися у разі виявлення кліщів. Після інструктажу всі небайдужі об'єдналися та почали наводити лад в природоохоронній зоні парку. 

   

  Міністр Руслан Стрілець пояснив, що сьогодні підписав новий проєкт зонування території парку «Голосіївський». Це рішення виправляє помилки 2019 року та збільшує заповідну зону парку до 20,4%. Він заявив, що Нацпарк «Голосіївський» — не парк розваг, не зона для пікніка, а місце збереження та відновлення природи. «Тут не може бути незаконної забудови та нелегальних об’єктів господарювання. Тут не повинно залишитися ніяких проблемних питань із землею та власністю, і ми впевнено йдемо до цього. Нам буде не соромно показати його іноземцям, які захочуть відвідати столицю Незламної Країни після нашої перемоги. А для жителів Києва «Голосіївський» стане улюбленим місцем для здорового відпочинку, де людина буде відчувати свою єдність із природою, не полишаючи міську межу», заявив Руслан Олександрович. За його словами, наразі Міністерство приділяє багато уваги розвитку та збереженню цього головного «зеленого» місця столиці, поступово і комплексно розв’язує проблеми, накопичені за попередні роки, залучає до цього й екоактивну спільноту.

   

  «Парк має низку проблемних питань, але Міндовкілля системно та послідовно працює над їх вирішенням. Що ж до морфології зібраного сьогодні сміття, то 90% традиційно складають ПЕТ-пляшки, пластикові пакети та скляна тара. Щоб такі відходи не опинялися на узбіччях, у наших водоймах, лісах та парках важливо підвищувати екологічну свідомість людей, а ще мають діяти певні законодавчі інструменти. За європейською практикою, виробники такої тари мали б забезпечити її збір від населення та утилізацію ще на етапі, коли вона прямує у загальний смітник. Так працює розширена відповідальність виробника у Європі, і такі ж підходи будуть впроваджені в Україні. Рамковий закон «Про управління відходами» дав нам для цього необхідне підґрунтя. Й наразі Міндовкілля активно напрацьовує секторальні нормативно-правові акти. Реформа дозволить змінити пострадянські підходи на сучасну модель управління відходами в Україні», коментує заступник Міністра Євгеній Федоренко.

   

  «Такі акції важливі для формування екологічної свідомості киян та гостей столиці. Сьогодні наше довкілля й так зазнає постійних втрат від рук окупантів, тож наше завдання піклуватися про цінні осередки природи та власним прикладом показувати важливість Її збереження. Нацпарк «Голосіївський», який прєднує в собі дім для червонокнижних тварин та рослин, історичних та культурних пам’яток, має бути збережений для майбутніх поколінь та стати справжньою перлиною європейської столиці міста Києва», зауважив заступник Міністра Сергій Власенко.

     

  Результати толоки дійсно вражають: загалом на 9 локаціях учасники заходу спільними зусиллями зібрали майже 5 тонн сміття! Разом з тим, у нацпарку також встановили 45 шпаківень та 20 годівниць для птахів. Після прибирання факультет захисту рослин, біотехнологій та екології отримав подяку від Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрільця за особистий внесок у захист та збереження «зелених легень» міста Києва — Національного природного парку «Голосіївський». У якості приємного бонусу студенти отримали квитки в Київський зоологічний парк!

 

   

 Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології щиро вдячний за організацію такого необхідного заходу для нашого довкілля, а також всім, хто долучився та прибрав парк «Голосіївський»!

Наталія Батрак

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook