Освітній діалог зі студентством триває: ректор Станіслав Ніколаєнко зустрівся зі студентами 1-х курсів

13 квітня 2023 року

 

 НУБіП України пишається традиціями, однією з яких є постійний діалог керівництва університету, зокрема його ректора Станіслава Ніколаєнка, зі студентством. Адже лише налагоджений якісний двосторонній зв'язок забезпечить належний рівень освітнього процесу. Цього разу очільник НУБіП зустрівся зі студентами 1-го курсу та 1-го курсу скороченого терміну.

  Розпочинаючи розмову зі студентством, Станіслав Миколайович наголосив, що якісна освіта – це на сьогодні головне. Вона створює міцний фундамент для кожної молодої людини, на якому можна буде триматися впродовж всього життя, незважаючи на будь-які зміни траєкторії у професійному розвитку. Але для цього треба добре навчатися. Питання моралі, людяності та інших чеснот – це дах вашого життєвого будинку, звернувся ректор до студентів. Усі ці якості в нас закладає родина, школа, а потім університет. Тому, незважаючи на складні умови воєнного стану, навчання в нашому університеті для студентів 1 курсу триває в очному форматі.
   Рецепт кращого життя для студентів від ректора прозвучав так: генетика, рід, батьки – 30-40%; соціальний фактор або соціальний "ліфт" – 20-30%, а працелюбність та цілеспрямованість становить до 30-40%. Зважаючи на це, Станіслав Миколайович закликав першокурсників використовувати всі можливості для свого розвитку, а саме здобуття другої вищої освіти, мобільність як академічна, так і професійна, постійне професійне зростання, вивчення іноземних мов та інформаційних технологій. Здоровий спосіб життя також займає важливе місце в нашому житті, а це заняття спортом, культурний розвиток, відвідування театрів, концертів, музеїв тощо.
 
  Ректор наголосив, що у травні наш Університет святкуватиме своє 125-річчя. 25 травня на честь видатного ювілею університету буде проведено науково-практичну конференцію, а 26 травня – урочисту Академію! У другій частині свого виступу Станіслав Ніколаєнко зробив для студентів екскурсію історичними етапами зростання нашого університету. Студенти переконалися, що стіни навколо не завжди виглядали так велично як зараз, а двічі центральний навчальний корпус довелося відновлювати після масштабних руйнувань. Маючи тривалу історію свого розвитку, університет на сьогодні займає високі місця в різних рейтингах як державних, так і міжнародних. Ректор університету наголосив, що високий рейтинг університету одночасно своїм професійним доробком роблять і науково-педагогічні працівники, і студенти високими результатами у навчанні.
 
  Про організацію освітнього процесу в університеті у 2022-2023 н.р. розповів начальник навчального відділу Ярослав Рудик. Він акцентував увагу на відповідальному і дисциплінованому завершенні студентами навчання на першому курсі, самоорганізації та відповідальному ставленні до складання екзаменів під час весняної сесії. У виступі начальника навчального відділу мова йшла також про особливості навчання в умовах карантинних обмежень та дії воєнного стану. Університет має для цього усі необхідні інструменти – від нормативної бази та інструкційних матеріалів до дистанційних технологій та укриттів у корпусах і гуртожитках. Окрему увагу доповідач приділив інформаційному забезпеченню перебування студентів у стінах університету під час очного навчання. Велику роль у цьому процесі відіграє офіційний сайт університету, який цілодобово готовий допомогти студенту задовольнити потреби, як у довідковій, так і у навчальній інформації.
 
  Актуальне питання інтеграції першокурсників у студентське середовище було в центрі уваги голови проєктного сектору Сенату студентської організації НУБіП України Юлії Яцишиної. Вона запросила студентів активно залучатися до всіх заходів, які організує та проводить студентський актив. Пані Юлія зазначила, що з ініціативи студентства університету студентська організація нині перейменована в Сенат. Студентський сенат закликає першокурсників активніше долучитися до відповідних сторінок в інстаграм та телеграм каналі, що дозволить зробити студентське життя насиченим та цікавим.
 
  Про правила поведінки та зовнішній вигляд студентів в університеті з першокурсниками говорила завідувачка кафедри культурології Ірина Майданюк, зосередивши основну увагу на правилах поведінки здобувачів вищої освіти у НУБіП України. Ірина Зіновіївна торкнулася історії етикету, розповіла про традиційні українські форми вітання, особливості одягу студента, який повинен робити його зібраним, енергійним, привабливим для оточуючих, а не шокувати екстравагантністю. Наголосила завідувач кафедри і на нормах поведінки на території університету, назвавши шокуючі цифри та навівши факти про шкідливість алкоголю і куріння, а також вживання ненормативної лексики. На завершення вона запросила студентів у гуртки та студії кафедри культурології, спортивні секції кафедри фізичного виховання і спорту, закликавши студентів щодня працювати над собою. «У будь-якому дрібному, навіть незначному, непримітному вчинку вже виявляється весь наш характер», – завершила Ірина Майданюк свій виступ словами Жана де Лабрюєра.
 
  Як студентам використати можливості наукової бібліотеки для навчання? На це питання студентству відповіла директорка наукової бібліотеки Тетяна Кіщак. Директорка наукової бібліотеки університету, у своєму виступі розповіла про можливості книгозбірні, а саме про друковані навчальні та наукові видання, яких налічується понад 1 млн. примірників, а також електронні ресурси – електронну і цифрову бібліотеку, що містять загалом понад 10 тис. повнотекстових видань. Особливу увагу вона звернула на послугу електронної доставки документів, завдяки якій кожен студент має можливість отримати на власну електронну скриньку необхідні йому навчальні матеріали. Тетяна Степанівна також зауважила, що студенти факультетів захисту рослин, біотехнологій та екології, агробіологічного, ветеринарного, тваринництва та водних біоресурсів найбільше надають перевагу саме друкованим навчальним виданням, а студенти факультетів землевпорядкування, економічного, аграрного менеджменту та ННІ неперервної освіти і туризму, лісового і садово-паркового господарства полюбляють користуватися саме електронним навчальним виданнями.
 
  Про Центр вивчення іноземних мов – його функціонал і можливості – розповіла в.о. завідувачки кафедри англійської мови для технічних і агробіологічних спеціальностей Наталія Яременко.Пані Наталія розповіла про можливості, які надає наш університет і гуманітарно-педагогічний факультет, зокрема, для вивчення іноземних мов. А саме, що на факультеті функціонує центр вивчення іноземних мов, який пропонує студентам усіх факультетів та ННІ університету курси з вивчення англійської, німецької, французької, іспанської, італійської, польської, турецької, латинської мов. Також невдовзі Центром буде представлена партнерська програма з підготовки до міжнародних іспитів Cambridge Assessment English. Доповідачка наголосила, що у сучасному світі знання іноземних мов стало необхідністю, а англійська мова у цьому рейтингу стоїть на першому місці. Якщо людина володіє англійською мовою, це значить що вона відповідає образу сучасної успішної особистості і, що знання англійської мови є своєрідним ключем до успіху. Але для того, щоб досконало опанувати іноземну мову, потрібна мотивація. Тому в своїй доповіді Наталія Віталіївна представила 10 причин, чому потрібно вивчати англійську мову. Отже, знання англійської мови підвищує ваші шанси на ринку праці; сприяє фаховому розвитку, адже дозволяє читати наукову літературу в оригіналі; полегшує ведення бізнесу з іноземними партнерами; дарує свободу і мобільність туристам; розкриває двері закордонних університетів; дозволяє дивитися фільми в оригіналі, розуміти смисл текстів іншомовних пісень; полегшує роботу з використання англомовних версій програмного забезпечення, додатків, ігор і, навіть, позитивно впливає на здоров’я, тому що, тренуючи пам’ять, ми активуємо діяльність мозку і запобігаємо старінню. Відомо, що люди, які знають декілька мов дуже рідко страждають на хворобу Альцгеймера. Тож вивчати іноземні мови треба постійно!
 
  Голова наглядової ради університету Микола Томенко у своєму зверненні до старост першокурсників подякував їм за вибір України для здобуття вищої освіти та вибір нашого університету. Він зазначив, що такий вибір є вірним, навчання в університеті проходить переважно в очному форматі, а в цьому величезна перевага! Микола Володимирович розповів, що проводить екскурсії історичними місцями Києва, які є пам’ятками ЮНЕСКО. А на завершення він додав, що імідж університету створюють не лише викладачі та вчені, але і студентство університету, і цей імідж повинен формувати кожен з вас.
 
  Аби діалог був конструктивнішим, до нього долучилися і директори ННІ та декани факультетів.
 А можливість отримання повноцінного зворотного зв’язку забезпечило онлайн-опитування, в якому першокурсникам запропонували відповісти на ряд питань, аби з’ясувати, чи влаштовує їх якість освітнього процесу, з якими проблемами вони стикаються, що думають про дистанційне навчання, чи влаштовують їх умови в гуртожитку тощо. Як бачимо з переліку, всі вони спрямовані на те, щоб виявити існуючі проблеми і вирішити їх.
 

  На завершення зібрання Станіслав Миколайович подякував студентам за їх активність, побажав успіхів у навчанні та запросив старост перших груп усіх факультетів та ННІ долучитися до висадки унікальних «Шевченківських дубів» у Студентському сквері університету.

 
 
Оксана Зазимко,
заступник начальника навчального відділу

    

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook