Від фейку до правди: про використання живих тварин у навчальному процесі НУБіП

12 квітня 2023 року
Хірургії і патофізіології ім. акад. І.О. Поваженка
  У березні цього року мережу інтернет збурив фейк про жорстоке поводження з тваринами в навчальному процесі в НУБіП. Але від правди ця «новина» така ж далека, як і поінформованість тих, хто її згенерував в якихось своїх, невідомих широкому загалу, інтересах.
  Тож повернімося до питання використання тварин в освітньому процесі НУБіП: воно знаходиться на постійному контролі ректорату і вченої ради університету.

  21 березня 2023 р. на засіданні ректорату обговорили ситуацію, що склалася на факультеті ветеринарної медицини. Ректор Станіслав Ніколаєнко видав наказ, яким було створено робочу групу з розгляду та надання пропозицій з поліпшення практики застосування принципів біоетики у навчальному процесі та науковій діяльності університету.
  Перевірка дотримання норм і правил біоетики під час використання тварин у навчальному процесі тривала десять днів. За її результатами внесені необхідні зміни в інструкції та методичні рекомендації.
  А загальний же висновок такий: використання кроля у навчальних цілях викладачем Романом Бокотьком, на якого власне і була направлена ця хвиля хейту, проводилися з дотриманням етичних норм відповідно до Директиви Європейського Парламенту та Ради Європейського Союзу 2010/63/ЄС від 22 вересня 2010 року «Про захист тварин, що використовуються в наукових цілях» і Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження».
  Роз’яснимо для уникнення подальших непорозумінь: тварина жива-живісінька, не зазнала болю і страждань. Більш того, вона перебуває у комфортних умовах утримання і годівлі з дотриманням норм благополуччя. Майбутнім ветлікарям – студентам факультету ветеринарної медицини для демонстрації прояву рефлексів (дослідження запаху) було проведено осмологічний експеримент. Якщо простіше - продемонстровано реакцію тварини на звичайнісінький нашатирний спирт. Нагадаємо, що він здавна застосовується як засіб повернення її до свідомості, в тому числі й людей.
  Для короткочасної демонстрації прояву вищезазначеного рефлексу застосований метод є абсолютно безпечним і безальтернативним, оскільки не спричиняє болю і страждань тварині і є таким, що неможливо продемонструвати під час наркозу тварини або на неживому об’єкті (оскільки він не буває у свідомості!).
  Всі питання, які стосуються використання тварин в освітніх чи наукових цілях з дотриманням відповідної Директиви (2010/63/ЄС) Європейського парламенту та Ради Європейського Союзу від 22 вересня 2010 року «Про захист тварин, що використовуються в наукових цілях» в університеті, контролюються комісією з питань біоетики НУБіП, що діє на основі Положення «Про локальну комісію з питань біоетики в Національному університеті біоресурсів і природокористування України».
  Висновок цієї Комісії щодо відповідності дотримання норм і правил згідно існуючого законодавства при використанні тварин під час освітнього процесу на факультеті ветеринарної медицини нашого університету додається.

  Для покращення практики застосування принципів біоетики у навчальному процесі НУБіП України, забезпечення суворого дотримання вимог законів України «Про захист тварин від жорстокого поводження», «Про ветеринарну медицину», імплементації положень європейського законодавства з означених питань, а також активізації просвітницької роботи з поширення знань відносно біоетичних основ проведення експериментів на тваринах, використання тварин у навчальному процесі та забезпечення їхнього благополуччя, керівництво університету провело наради з вченими факультетів ветеринарної медицини, тваринництва та водних біоресурсів. За їх результатами підготовлено та підписано відповідний наказ ректора університету від 7 квітня 2023 р. (додається).
  Принагідно зазначимо: нині, на жаль, в українському законодавстві існує прогалина. Так, є закон «Про захист тварин від жорстокого поводження», однак відсутній «Про захист тварин, що використовуються в освітніх і наукових цілях», який мав би відповідати зазначеній вище Директиві Європейського Парламенту та Ради Європейського Союзу. Цей закон має регламентувати створення Національної та регіональних біоетичних комісій, компетенцією яких було б надання (або відмова у наданні) згоди на використання тварин у наукових та освітніх цілях. Означені недоліки у законодавчому забезпеченні біоетичних аспектів призвели до створення профільних біоетичних комісій у закладах освіти, що мають дотичність до використання тварин, але, переважно, лише у наукових цілях. Необхідність гармонізації вітчизняної нормативної бази з європейськими положеннями у сфері біоетики та захисту тварин є актуальним завданням органів влади України.

  Водночас освітяни та науковці НУБіП України, за вашої підтримки, готові повною мірою включитися в процес підготовки проєкту відповідного закону.

Володимир Отченашко,
начальник науково-дослідної частини

Експертне рішення біоетичної комісії

Наказ № 312 від 07.04.2023 р.

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook