Гостьова лекція від Євгенія Буюна, представника компанії Syngenta.

14 квітня 2023 року

  12 квітня 2023 року пройшла гостьова лекція на тему «Сучасні засоби захисту рослин в інтегрованій системі догляду за посівами соняшника», спікер Євгеній Буюн, регіональний технічний експерт компанії Syngenta. Лекція пройшла для студентів 3 курсу спеціальності 202 «Захист і карантин рослин», в рамках вивчення дисципліни «Хімічний захист рослин». На лекції були також присутні студенти 2 курсу.

 

  На відкритій лекції був присутній завідувач кафедри ентомології, інтегрованого захисту та карантину рослин Микола Доля, доценти кафедри Оксана Сикало, Леся Бондарєва та доценти кафедри фітопатології ім. акад. В.Ф. Пересипкіна Мирослав Піковський, Олена Башта.

 
  Syngenta AG це швейцарська компанія, що являється одним із лідерів у галузі виробництва засобів захисту рослин та насінництва. Основні напрямки діяльності компанії: захист рослин (гербіциди вибіркової та суцільної дії, десиканти, фунгіциди, інсектициди, захист насіння, регулятори зростання рослин, агрохімікати) та насіння (польові культури, овочеві культури, квіткові культури).


  Соняшник є провідною культурою в українському агробізнесі, оскільки вирощується не тільки для внутрішніх потреб, але й складає значну частку експорту. Для отримання високої врожайності аграрії використовують якісне насіння, забезпечують найкращі умови для її розвитку та росту, проте через різноманітні фіто хвороби та шкідників бізнес втрачає до 15 центнерів насіння на кожному гектарі посівних площ. Для цього слід використовувати засоби захисту рослин соняшника (протруйники, фунгіциди, інсектициди, гербіциди) та агрозаходи. Система захисту передбачає вчасне і правильне проведення профілактичних та лікувальних обробок, враховуючи видовий склад та біологічні особливості шкідників, терміни їх появи, максимальну шкодочинність та чутливість до препаратів різних хімічних груп.

 

 
  Євгеній наголосив, що найкращим результатом захисту вважається повна відсутність бур’янів на полі, адже кожна рослина бур’яну при проростанні стає конкурентом соняшнику за поживні речовини та вологу. Спеціалісти пропонують просте та дієве рішення, а саме ґрунтові гербіциди. Бур’яни у фазі проростання більш чутливі до гербіциду, ніж тоді, коли у них починається активна вегетація, тому при застосуванні ґрунтових схем захисту спектр контрольованих бур’янів ширший.

 


  Лектор розповів про застосування гербіцидів, гербокритичний період, перевага для ґрунтових продуктів, привідкрив таємниці компанії та ознайомив студентів з препаратами, що компанія пропонує для захисту соняшника. Євгеній поділився своїм практичним досвідом, надав базові рекомендації, окреслив механізм дії та проникнення гербіцидів, симптоми дії, базові показники води, умови застовування для отримання бажаного ефекту. Він детально зупинився на традиційній технології захисту соняшника, розповів чому необхідно застосовувати грунтові гербіциди та умови для їх використання. Детально розповів про гербіциди, що застосовують для обробки посівів соняшнику, їх склад, характер дії, норму внесення, хімічну група.

 
  Загалом лекція виявилася неймовірно цікавою для студентів, викликала особливе пожвавлення, особливо серед тих, що працюють за спеціальністю та мають певний досвід. Студенти активно задавали багато питань та вели жваву дискусію з лектором. 

Наталія Батрак

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook