Голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Андрій Бутенко завітав до лабораторій факультету захисту рослин, біотехнологій та екології

12 квітня 2023 року

  12 квітня 2023 року голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Андрій Бутенко завітав до лабораторій познайомившись із матеріально-технічною базою факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, що готує наступні спеціальності: 101 «Екологія», 162 «Біотехнології та біоінженерія», 202 «Захист і карантин рослин».

 

  Ректор НУБіП України Станіслав Ніколаєнко представив Андрію Петровичу декана факультету Юлію Коломієць, замісників декана Петра Дрозда та Оксану Сикало.

 
  Завідувач кафедри ентомології, інтегрованого захисту та карантину рослин, професор Микола Доля, завідувач кафедри фізіології, біохімії рослин та біоенергетики, професор Світлана Прилуцька та доцент Ярослав Лікар надали детальну інформацію про навчальні дисципліни, продемонстрували лабораторії та аудиторії відзначивши, що кабінети облаштовані усіма необхідними демонстраційними матеріалами, навчально методичними матеріалами, сучасним обладнанням, реактивами для проведення лабораторних і практичних занять, постійними та змінними навчально-інформаційними стендами. Вони зазначили, що на базі факультету функціонує 13 навчальних, 10 навчально-наукових-виробничих лабораторій, науково-дослідна, освітньо-науковий центр «Здоров’я рослин»

 

  Лабораторії облаштовані мультимедійним обладнанням, що дає можливість підключення як до дротової, так і бездротової мережі Internet. Разом з тим, у лабораторіях є колекція гербаріїв, комах, кліщів, таблиці, роздатковий матеріал, мікроскопи, бінокуляри, кадоскопи, фітолгельмінтів, термостати, сушильні шафи, лабораторний посуд, реактиви тощо. Більшість лабораторій мають сучасну матеріально-технічну базу, адже керівництво факультету систематично проводить оновлення й вдосконалення навчально-лабораторної бази, технічних засобів навчання, комп’ютеризації та інформатизації навчального процесу. Саме оновлення матеріально-технічної бази є одним із пріоритетних напрямків для підготовки фахівців захисту рослин, біотехнології та екології.

 

  Разом з тим, Андрій Бутенко завітав до лабораторії кафедри ентомології, інтегрованого захисту та карантину рослин, де проходять ремонтні роботи. Кафедра працює над облаштуванням сучасної навчально-науково-виробничої лабораторії – моніторингу пестицидів у технологіях захисту рослин. Її облаштовують за сучасних технологічних рішень в одному з приміщень цокольного поверху 4-го навчального корпусу. Саме тут студенти опановуватимуть системи й технології щодо застосування інсектицидів, акарицидів, фунгіцидів, гербіцидів, десикантів, регуляторів росту рослин, препаратів для протруювання насіння, родентицидів, біопрепаратів, препаратів для авіаційної обробки, контролю комірних шкідників, лісового та садово-паркового господарства. На сьогодні проведено достатньо великі обсяги робіт, проте відкриття лабораторії планується лише на травень.

 

  Юлія Коломієць підкреслила, що лабораторії факультету допомагають студентам в оволодінні теорією та практикою відповідних дисциплін, а також у їх самостійній роботі з науковою та науково-методичною літературою. На базі лабораторій студенти та аспіранти виконують наукові дослідження для магістерських і дисертаційних робіт, якими керують доценти та професори кафедри. Лабораторії оснащені приладами та інструментами, необхідними для підготовки робіт й проведення наукових досліджень, що дають можливість самостійно вивчати матеріал, отримувати практичні вміння та навички роботи із реальними пристроями, приладами. Так, у лабораторії біотехнології та клітинної інженерії студенти, аспіранти та співробітники університету мають можливість працювати і виконувати дослідження, пов’язані з культурою in vitro. В лабораторії знаходиться колекція рослин у культурі in vitro, яка налічує близько 40 різних видів та сортів, серед яких представники ягідних, декоративних, технічних та екзотичних рослин.

 

Наталія Батрак

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook