Онлайн-лекція «Технології точного землеробства» від компанії "Kuhn"

15 квітня 2023 року
Онлайн зустріч

   Підготовка сучасного агроінженера вже давно не обмежується вивченням будови технічних засобів та отриманням навичок її раціонального використання для підвищення продуктивності праці. Аграрне виробництво в Україні дедалі динамічніше рухається в бік діджиталізації та інформатизації, впровадження та використання платформ зі штучним інтелектом, інших цифрових інновацій. І з кожним роком тенденція щодо використання цифрових смарт-технологій в агровиробництві тільки збільшується, визначаючи напрям розвитку агробізнесу і в нашій країні.

   Використання різноманітних інструментів точного землеробства для збору інформації, супутниковий моніторинг, GPS-навігація, безпілотні літальні апарати, роботизовані системи, використання специфічного програмного забезпечення, а також їх розробка, виготовлення та якісне сервісне обслуговування потребують спеціалістів здатних вирішувати технічні завдання будь-якої складності. Очевидним є і те, що для ефективного використання таких систем та роботи з програмним забезпеченням не обійтись без ґрунтовних фахових знань, а враховуючи стрімкий розвиток смарт-систем агровиробництва, їх вивчення та оперативне інтегрування в освітній процес є необхідним. Ці тенденції чітко розуміє менеджмент компанії «КУН-Україна», надаючи значну технічну та фінансову підтримку процесу підготовки та підвищення кваліфікації спеціалістів агроінженерного профілю, а також реалізуючи перспективні освітні і наукові проекти.
  Активна співпраця між ТОВ «КУН-Україна» та механіко-технологічним факультетом НУБіП України розпочалось у 2015 році з підписанням договору про співробітництво та організацію взаємовідносин. Результатом освітньо-бізнесового партнерства стало істотне підсилення технічної складової навчального процесу завдяки появі сучасних навчальних лабораторій обладнаних новітньою технікою компанії «КУН-Україна», а також організація та проведення понад 100 спільних заходів: лекцій, семінарів, тренінгів, із залученням вітчизняних та закордонних спеціалістів компанії.
  Черговий спільний освітній захід відбувся на механіко-технологічному факультеті: в рамках вивчення дисципліни «Система точного землеробства» відбулася онлайн-лекція на тему «Технології точного землеробства», яку в якості запрошеного лектора провів комерційний менеджер компанії «КУН-Україна» Дмитро Довженко. Цільова аудиторія – студенти освітніх ступенів «Магістр» та «Бакалавр» спеціальності «Агроінженерія».
    У ході лекції обговорювались:
  • сучасні програмно-апаратні та інформаційні засоби для реалізації систем точного землеробства – термінали, давачі, спеціалізоване програмне забезпечення, протоколи передачі даних тощо;
  • основні технологічні операції точного землеробства: посів, внесення добрив, обприскування;
  • комплекс машин компанії «КУН» для забезпечення виконання основних технологічних операцій точного землеробства;
  • конструкційні особливості технологічних машин компанії «КУН»;
  • особливості обладнання та програмного забезпечення системи точного землеробства від компанії «КУН», тощо.

    Об’єктами обговорення стали відомі на світовому ринку:

  • розкидач мінеральних добрив KUHN AXIS з системою електронного керування потоком маси (EMC), що дозволяє здійснювати дозування і контроль внесення добрив як на виході з бункера розкидача, так і на кожному розсіювальному диску;
  • удосконалена пневматична KUHN MAXIMA 3 TRMе, яка здатна здійснювати точний висів на швидкості 10 км/год;
  • обприскувач KUHN METRIS з системою керування вимкненням розпилювачів AUTOSPRAY для уникнення перекриття, безпечної роботи на краях поля і мінімізації витрати засобів захисту рослин та інших технологічних матеріалів.
      Крім вищезазначених питань, значну увагу Дмитро Довженко приділив детальному огляду різних модифікацій терміналів CCI ISOBUS, з допомогою яких оператор здійснює налаштування та контроль роботи сільськогосподарського агрегату. Також лектор не залишив без уваги і основні практичні питання: яке обладнання може працювати з терміналом ISOBUS певного трактора; які функції підтримуються комбінацією транспортних засобів; які можливі причини неналежної роботи трактора, терміналу і технологічної машини?
  В цілому, лекція була прочитана на високому професійному рівні, викликала значну зацікавленість студентської аудиторії, про що свідчили жваве обговорення, позитивні відгуки слухачів та довга післялекційна дискусія.
     Необхідно наголосити, що підготовка сучасного фахівця, який володіє знаннями та практичними навичками в сфері сучасного агровиробництва, неможлива без тісної співпраці з провідними роботодавцями та без залучення фахівців галузі до проведення аудиторних занять.
  Організація та проведення спільних з компаніями-партнерами освітніх заходів також є для студентської молоді серйозними мотивуючими до навчання факторами, що дають можливість студентам отримувати найактуальнішу інформацію про сучасну сільськогосподарську техніку та технології.
     Розширення складової технологій точного землеробства у навчальних дисциплінах освітніх програм «Агроінженерія» механіко-технологічного факультету, а також спільні зусилля освіти і бізнесу дозволять сформувати у студентів необхідні знання та навики правильного застосування цифрових смарт-технологій в аграрному виробництві, що на нинішньому етапі розвитку агропромислового виробництва є важливою сферою діяльності сучасного агроінженера.

    Механіко-технологічний факультет та кафедра сільськогосподарських машин та системотехніки ім. акад. П.М. Василенка висловлює щиру вдячність комерційному менеджеру пану Дмитру Довженку та генеральному директору компанії «KUHN-Україна» пану Асаду Лапшу за послідовне сприяння у покращенні якості підготовки фахівців інженерного профілю.

 
 
Юрій Гуменюкзавідувач кафедри сільськогосподарських машин та системотехніки
ім. акад. П.М. Василенка
Андрій Дворник, доцент кафедри сільськогосподарських машин та системотехніки
ім. акад. П.М. Василенка 
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook