Енциклопедійна справа в Україні

16 квітня 2023 року
НУБіП України - Книжкова палата України
    Книжкова палата України імені Івана Федорова готує до друку працю «Енциклопедії та енциклопедичні видання в Україні». За участю директора Книжкової палати М.І.Сенченка, його першого заступника А.Л. Мураховського та заступника з наукової роботи Г.О. Гуцол, директора Інституту енциклопедичних досліджень Національної академії наук України М.Г. Железняка, його заступника О.С. Іщенка відбулося засідання робочої групи, яка працює над упорядкуванням цього видання. Членом групи є професор кафедри журналістики та мовної комунікації Національного університету біоресурсів і природокористування України Микола Степаненко.

     

 

Автори майбутнього дослідження представили його структуру, висловили занепокоєння щодо статусу окремих (як не прикро, але численних) студій, які побачили світ і мають бути уналежнені до енциклопедичного корпусу, однак своїм змістом та формою не корелюють із ним. Микола Іванович підготував розділ до колективної монографії про енциклопедійний дискурс, у якому виняткову увагу приділено характеристиці симетрійно-асиметрійних відношень між назвою загальних, галузевих, краєзнавчих, бібліографічних, персональних, дитячих, популярних енциклопедій та їхнім наповненням. Своїми міркуваннями він поділився з присутніми.

Професор Степаненко наголосив на тому, що, з одного боку, посилення енциклопедійної активності засвідчує інтелектуалізацію суспільства, його прагнення експансувати пізнавальний потенціал, змінювати довкілля, акумулювати універсальні та галузеві знання, пропагувати набутий індивідуальний і колективний досвід, дбати, щоб усе це ставало доступним різним верствам передусім через енциклопедичні канали. З іншого боку, непокоїть те, що поняття енциклопедія почало втрачати свою знаковість й атрибути класичності, сходити з інтелектуального Олімпу, «обростати» конотаціями буденності. Зазнала девальвації його номінативна сутність: енциклопедіями називають видання, які своїм змістом та формою дисонують, а то й контрастують із цим специфічним, жорстко ієрархізованим жанром. Одна справа, коли причиною такого явища є аматорство або простота, а інша, коли за цим стоять меркантильні інтереси.

Ухвала зібрання, яке відбулося, – проведення в травні цього року виставки енциклопедичних видань з метою об’єктивного оцінювання їх фахівцями. Це сприятиме тому, що читач отримає інтелектуальний контент, який за всіма критеріями відповідатиме енциклопедичним канонам.

Олександр Іщенко, кандидат філологічних наук,
Інститут енциклопедичних досліджень 
Національної академії наук України

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook