Аспірантка кафедри автоматики та робототехнічних систем Ольга Кисляк про стажування у Вроцлавському природничому університеті

17 квітня 2023 року

Вроцлавський університет природничих наук – один з найкращих аграрно-природничих університетів Польщі, де проводять навчання за природничими і технічними спрямуваннями, проводять дослідження в галузі сільського господарства, реалізують програми сучасних технологій енергозбереження при виробництві продукції заданої якості як стосовно технологічних процесів, так і виробництва в цілому. На сьогодні в університеті навчається понад 10 000 студентів та працюють 1650 науково-педагогічних працівників (у тому числі 280 професорів).
Для європейського університету пріоритетними напрямами діяльності являються отримання грантів для проведення наукових досліджень та залучення молоді з числа здобувачів освітнього ступеня доктора філософії країн-партнерів.
Саме завдяки співпраці НУБіП України та Вроцлавського університету наук про життя (а ця співпраця триває вже багато років) мені вдалося взяти участь у конкурсі та отримати можливість пройти стажування у Європейському виші.
Під час стажування у Вроцлавському університеті я отримала матеріали для написання кандидатської дисертації та наукової статті. Варто зазначити, що умовами отримання гранту було визначення напряму дослідження та конкретне окреслення плану роботи. Приємно відзначити, що наукові школи кафедри автоматики та робототехнічних систем у сфері автоматизації біотехнічних об’єктів та відновлювальних джерел енергії (зокрема біогазу) дали мені підстави подати таку заяву та отримати погодження від приймаючого університету.
Я відвідувала лекції професорів Instytut Inżynierii Rolniczej, такі як "Inteligentne Budynki Niskoemisyjne" (ця дисципліна про те, як зробити будівлі більш ефективними з точки зору енергоменеджменту та мінімізації вуглецевого сліду). Наприклад, як ізолювати стіни, щоб мінімізувати теплообмін з навколишнім середовищем; як вибрати місце розташування будівлі, які типи матеріалів можна використовувати, як використовувати інноваційні ідеї в реальних життєвих ситуаціях, таких як зелені дахи, використання сонячних панелей, створення вентиляційної системи з рекуперацією); "Elektrotechnika", "Biopaliwa stale ciekle i gazowe" (зазначена дисципліна надає компетентності слухачам щодо різних видів біопалива, їх ефективного використання та перспективи поширення) і "Innowacyjne technologie energii odnawialnej", де я отримала розуміння способів стимулювання інноваційного мислення, його застосування у складних умовах сьогодення.


Відвідування лекцій доктора Губерта Праска (Dr. Hubert Prask)

Маючи унікальну можливість відвідувати заняття разом із моїми колегами по навчанню, я ознайомилась із різними видами технологій, котрі на сьогодні не є популярними, але в майбутньому можуть змінити наше уявлення про відновлювану енергетику.
Під час стажування я мала можливість працювати в лабораторії біогазу, де відбувається анаеробне зброджування різної сировини, наприклад, гною (курячого, свинячого, коров'ячого), органічних залишків та відходів (відходи від очищення стічних вод), рослинної біомаси (сорго, жому цукрового буряка тощо).
Використовуючи сучасне лабораторне обладнання, я проводила вимірювання у двох лабораторіях. Перша лабораторія - проточного анаеробного зброджування, де знаходиться станція керування біореактором, котра імітує реальний процес і може змінювати такі параметри як температура, час гідравлічного утримування, швидкість завантаження органіки, а також контролювати перемішування речовини.


Лабораторія проточного анаеробного зброджування, станція керування біореактором

Перед проведенням вимірювань відбувається підготовка речовин (біомаси), з яких буде вироблятися біогаз. Моєю функцією було змішування біомаси з інокулятом, що є рідиною з реактора. Його роль полягає в тому, аби розбавити біомасу та прискорити процес зброджування, оскільки всередині цієї рідини знаходяться колонії бактерій, завдяки яким відбувається процес виділення біогазу.
Друга лабораторія – місце, де здійснюється вимірювання максимального об'єму біогазу, котрий можна отримати з певної кількості біомаси. Вимірювання проводилися щодня, аби побачити, як відбувається реакція протягом певного часового відрізку. Вимірювалися такі фактори, як SO2, CH4, CO2, NH3, O2 та інші гази, які називають баластними.


Лабораторія для вимірювання об'єму біогазу

Процес вимірювання об'єму та складу біогазу

Я також проводила підготовку зразків для вимірювання сухої маси та органічної сухої маси. У цьому випадку використовувалась сушарка для зневоднення зразків.


Піч для зневоднення та суха органічна маса

Вимірювання ph-середовища біомаси та вимірювання складу біогазу (метан, вуглекислий газ, кисень)

Доктор Губерт Праск, керівник мого стажування, допоміг мені зрозуміти, які процедури використовуються в лабораторії, як збирати дані вимірювань та аналізувати їх. Також ми домовились про спільну участь у наукових конференціях, можливі спільні публікації результатів наукових досліджень. Мала честь запросити доктора Г.Праска на ювілейну конференцію з нагоди 125-річчя НУБіП України.
Хочу висловити щиру вдячність відділу аспірантури, кафедрі автоматики та робототехнічних систем, адміністрації університету за надану можливість та підтримку мобільності аспірантів у наших прагненнях наукового пошуку та міжнародної співпраці.

Ольга Кисляк,
аспірантка кафедри автоматики та робототехнічних систем
ім. акад. І.І. Мартиненка

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook