Природокористування і якість життя - поради лікаря: що варто змінити у харчуванні після видалення жовчного міхура?

17 квітня 2023 року

   Жовчний міхур — невеликий орган, розташований під печінкою. Він тимчасово зберігає жовч з печінки між прийомами їжі. Коли ми починаємо їсти, запускаються нейро-гуморальні механізми, завдяки яким відбувається скорочення і випорожнення жовчного міхура. 

   Внаслідок цього жовч потрапляє у кишечник, де допомагає перетравлювати жири, перешкоджає росту бактерій у тонкому кишечнику та виконує багато інших функції, частина з яких лишається не повністю вивченими.

   Після операції з видалення жовчного міхура, суттєво змінюється анатомія, фізіологія, мікробіологія травлення. Це зумовлює потребу в адаптації харчування. Таким чином можна запобігти появі певних функціональних розладів і симптомів, включаючи збільшення утворення і виділення кишкового газу, нетримання калу та діарею. Розроблені  певні рекомендації щодо дієти, які у цьому допоможуть. 

 ПІСЛЯ ОПЕРАЦІЇ 

   Протягом перших кількох днів після операції харчування має складатися з прозорих рідин, бульйону, розведеного фруктового чи овочевого соку. Також слід уникати алкоголю принаймні протягом двох днів після видалення.

   За кілька днів можна поступово додавати різні страви із консистенцією пюре, а згодом поступово повернути звичні для вас страви. 

   Досить тривалий час варто уникати смажених страв, продуктів з високим вмістом жиру та тих, що викликають газоутворення, їжі з сильними запахами. Спочатку варто дотримуватися дробового харчування, тобто їсти невеликими порціями.

 ПРОДУКТИ, ЯКІ ВАРТО ОБМЕЖИТИ 

   Після видалення жовчного міхура, може розвинутися діарея. Без жовчного міхура жовч потрапляє безпосередньо в кишечник і діє як проносне. Діарея, спричинена змінами фізіології у ранньому післяопераційному періоді, зазвичай зникає протягом від кількох тижнів до кількох місяців. 

   Щоб найшвидше відновити нормальне функціонування кишечника, слід уникати:

   Продуктів з високим вмістом жиру. Якщо спостерігається надмірне газоутворення, здуття живота або діарея після операції, таких продуктів слід максимально обмежити, бо вони важче засвоюються. Загалом жир не повинен становити понад 30% щоденної калорійності. Насичені жири — не більше 10% добових калорій. 

   До продуктів з високим вмістом жиру належать вершкове масло, сало, яловичина, свинина, баранина, телятина, шкіра птиці, салямі, вершки, незбиране молоко, морозиво, повножирний сир, пальмова і кокосова олії, хлібобулочні вироби і випічка, зокрема печиво, тістечка та торти.

   Гостра їжа. Продукти, що містять капсаїцин, активний інгредієнт гострого перцю, можуть подразнювати слизову оболонку шлунку. Це викликає біль у шлунку, нудоту, блювоту та діарею.

   Їжа, яка зазвичай посилює діарею. Полегшення може принести відмова від кофеїну, молочних продуктів, дуже солодкої їжі, фруктового соку та солодких газованих напоїв. Слід їсти невелику кількість фруктів і ягід за один прийом (менше 100 г) та утриматись від вживання будь-якого алкоголю.

 ПРОДУКТИ, ЯКІ ВАРТО ЧАСТІШЕ ВКЛЮЧАТИ У МЕНЮ

   Рідини. Через діарею організм втрачає більше рідини. Пийте багато води, бульйону, напоїв. Можна вживати невелику кількість розведеного соку, якщо він не посилює діарею.

   Знежирені продукти. Їжу з низьким вмістом жиру легше засвоїти, і вона рідше спричиняє гази, здуття живота чи діарею. Молочні продукти пониженої жирності, знежирені сири, яєчні білки, квасоля, горох, сочевиця, вівсянка, цільне зерно, коричневий рис, сухарі та хліб, фрукти, овочі, супи на овочевій основі, гірчиця, сальса, соуси на знежиреному молоці, легкі заправки для салатів.

  Продукти з високим вмістом харчових волокон (клітковини). Така їжа допомагає нормалізувати роботу кишечника. Однак збільшувати споживання клітковини потрібно поступово, протягом кількох тижнів. Інакше це може посилити газоутворення та провокувати спазми. Існує два види клітковини, розчинна та нерозчинна. Вони входять до складу основних груп продуктів рослинного походження. Важливо щодня споживати якомога більше рослинної їжі.

   Розчинна клітковина поглинає воду під час травлення. Це може збільшити обсяг випорожнень та сповільнити травлення і кишковий транзит. Багато розчинної клітковини містять боби, квасоля, тофу, нут, соя, вівсянка, яблука, буряк, груші, чорнослив.

   Нерозчинна клітковина вбирає рідину та зв’язує інші речовини. Це формує більш м’який, об’ємний і регулярний стілець. До джерел нерозчинної клітковини належать пшеничні висівки та паростки пшениці, вівсяні висівки, квасоля, сочевиця, бобові, ягоди (ожина, чорниця, полуниця), зелений горошок, шпинат, цвітна капуста, зелена квасоля, морква, картопля, горіхи, цільнозернове борошно.

 ВЕДІТЬ ХАРЧОВИЙ ЩОДЕННИК АБО ФОТОЩОДЕННИК

   Записування або фотофіксація того, що ви їсте або п’єте, в якій кількості та коли допоможе прослідкувати, як їжа впливає на організм та провокує симптоми після видалення жовчного міхура. Фіксація будь-яких негативних реакцій після їди допоможе вирахувати продукти, які викликають проблеми. Більшість людей повертаються до звичного харчування протягом місяця після операції.

 КОЛИ ЗВЕРТАТИСЯ ДО ЛІКАРЯ

   Діарея є звичайним явищем після видалення жовчного міхура. Якщо вона спостерігається більше ніж 3 дні після операції, варто повідомити про це лікаря.

   Також проконсультуйтеся зі спеціалістом, якщо у вас є будь-який із цих симптомів: сильна нудота або блювання, жовтяниця, біль у животі, який не проходить або посилюється, якщо протягом трьох днів і більше після операції немає випорожнень. 

 

   Олег Швець,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

 

 

 

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook