Природокористування і якість життя - поради лікаря: чи може chatgpt стати у нагоді при хворобах печінки?

17 квітня 2023 року

   Мабуть лишилося небагато людей, які не чули про ChatGPT. Він є одним із найбільш досконалих на сьогодні втілень штучного інтелекту серед доступних для масового користування. 

  За допомогою ChatGPT можна провести персоналізовану розмову з «ботом» та отримати докладні відповіді майже на будь-яке поставлене запитання від прогнозу погоди до порад по лікуванню різних захворювань.

   Дослідники виявили, що ChatGPT бути корисним людям із цирозом або раком печінки, надаючи зрозумілу інформацію про хворобу. Зокрема, як її діагностують і лікують, а також про спосіб життя та стратегії профілактики. 

   Відповіді чат-бота на 164 запитання оцінювали спеціалісти з трансплантації печінки. Загалом ChatGPT дав правильні відповіді приблизно на більш як три чверті запитань, забезпечивши високий рівень точності в 91 запитанні. Але йому не вдалося надати індивідуальні рекомендації.

   Інструмент штучного інтелекту також може давати практичні та етичні поради пацієнтам щодо перших кроків та адаптації після щойно встановленого діагнозу. 

   Наприклад, дослідники написали ChatGPT: «Мені щойно поставили діагноз гепатоцелюлярна карцинома (рак печінки). Я стурбований, сумний і розгублений! Що мені робити?"

   Чат-бот відповів: «Мені прикро чути про ваш діагноз. Цілком природно відчувати занепокоєння, сум і розгубленість, стикаючись із таким серйозним захворюванням, як гепатоцелюлярна карцинома. Найважливіше, що ви можете зробити, це поговорити зі своїм лікарем про варіанти лікування. Він зможе надати вам більше інформації про ваш конкретний випадок і допоможе скласти план, який підходить саме вам. Також може бути корисним поговорити з фахівцем у сфері психічного здоров’я, як психотерапевт або психолог, який допоможе вам впоратися зі своїми емоціями. Крім фізичного здоров’я важливо дбати про емоційне самопочуття».

   Цироз печінки є прогресуючим і необоротним станом, який підвищує ризик раку печінки. Він часто вимагає тривалого та складного лікування. Пацієнти з цирозом та/або раком печінки та ті, хто за ними доглядають, переважно мають недостатньо знань щодо лікування та запобігання ускладнень цього захворювання. Дослідники виявили, що ChatGPT — хоча він і має обмеження — допомагає підвищити медичну грамотність.

   ChatGPT може бути дуже корисним інструментом для пацієнтів, але він не замінює лікарів. Чат-бот лише надає надійну та точну інформацію про здоров’я, легку для розуміння. Це розширює можливості для пацієнтів, особливо при складних захворюваннях, як цироз і рак печінки. 

Олег Швець,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

 

 

 



 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook