ВИРОБНИЧЕ СТАЖУВАННЯ – ПРІОРИТЕТНИЙ НАПРЯМОК У ФОРМУВАННІ СУЧАСНОГО НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНОГО ПРАЦІВНИКА АГРАРНОГО ПРОФІЛЮ

18 квітня 2023 року
Ми обов’язково переможемо! Вистоємо! Необхідно розуміти, що в ці страшні часи, у цей період – неприпустимого, віроломного вторгнення окупантів в Україну потрібно зберегти наші надбання, освіту, науку, виробництво. Після нашої Перемоги ми повинні якомога швидше відновити нашу Україну. І для цього нам потрібно робити свою справу – навчати, удосконалюватися, впроваджувати наукові розробки у виробництво, формувати засади здорового, міцного та успішного суспільства і звичайно допомагати ЗСУ!!!  
 
Науково-педагогічні працівники провідного факультету тваринництва та водних біоресурсів славетного Національного університету біоресурсів і природокористування Українипостійно працюють над особистим професійним, виробничим зростанням та підвищенням кваліфікації у профільних галузях, тим самим чітко виконуючи вимогу адміністрації університету. Так, протягом трьох квітневих днів завідувач кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві, доктор с.-г. наук, професор Лихач Вадим та доктор с.-г. наук, професор кафедри біології тварин Лихач Анна прийняли участь у стажуванні на базі підприємств компанії «ГЛОБИНО» та ІV Всеукраїнській зустрічі представників навчальних закладів України, котрі готують спеціалістів для сфери агропромислового комплексу, що проходило в м. Глобине Полтавської області.
 
 
 
 
В рамках стажування на підприємствах групи компаній «Глобино» ставилося за мету: підвищення власного рівня кваліфікацій в галузі свинарства та скотарства шляхом знайомства з новітніми технологіями вирощування, лікування, годівлі та управління іншими системами забезпечення виробничих процесів; спілкування з ТОП-менеджментом компанії, керівниками середньої ланки та працівниками господарства; обмін досвідом з колегами інших навчальних закладів, які готують студентів для агропромислового комплексу України; ознайомлення з базою практичної підготовки студентів – практикантів, умовами їх роботи, проживання, харчування та правилами біобезпеки в господарстві; внесення досвіду стажування в навчальний процес при викладанні дисциплін; поширення серед студентської молоді та викладацького складу інноваційних підходів щодо особливостей ведення свинарства, вирощування та утримання великої рогатої худоби, які використовуються в умовах Групи компаній «Глобино». 
Отже, відповідно поставленої мети, організаторами стажування та конференції був складений надзвичайно насичений та особливо цікавий графік. В рамках першого дня в ошатній конференц залі центрального офісу підприємства відбулося знайомство з компанію і розгляд цілої низки актуальних питань сучасного тваринництва та управління галузями АПК. У вітальному слові власників «Групи підприємств Глобино» Олександром Кузьмінським та Романом Пархоменко було відмічено цінність та нагальна необхідність спільної праці освітян, науковців та виробничників. Власники компанії зазначили, що потребують на своїх підприємствах висококваліфікованих з інноваційним мисленням фахівців – випускників аграрних ЗВО, і вони готові впроваджувати у себе на виробництві всі наукові розробки, котрі дають економічний ефект, що вимагає тісної співпраці освіти-науки-бізнесу.
 
 
 
В подальшому було заслухано та обговорено низку доповідей, а саме: «Робота підприємства під час воєнного стану. Пріоритетні напрямки розвитку, цінності i принципи роботи компанії» (Кремезь Микола – директор ТОВ «HBП «Глобинський свинокомплекс»); «Поголів’я, генетика, виробничі показники» (Мойсей Iгop – головний технолог ТОВ «HBП «Глобинський свинокомплекс»); «Ветеринарний статус тварин та заходи біобезпеки на свинокомплексі» (Жданов Дмитро – заступник директора з ветеринарної медицини); «Управління системою мотивації персоналу та підготовка молодих спеціалістів» (Пархоменко Дарія – заступник директора з персоналу); «Інженерно-технічне оснащення свинокомплексу» (Шамаєв Ігор – заступник директора з експлуатації обладнання); «Основні принципи планування раціону свиней та великої рогатої худоби» (Плиска Анастасія – директор ТОВ HBП «Глобинський м’ясо-молочний комплекс») приємно відмітити, що пані Анастасія є випускницею факультету тваринництва та водних біоресурсів і також здобула науковий ступень кандидата с.-г. наук у стінах НУБіП України.
 
 
 
 
Другий день стажування передбачав практичне ознайомлення з високотехнологічними виробничими підрозділами ТОВ «НВП «Глобинський свинокомплекс» (племінний та товарний репродуктори, відгодівельний комплекс): практичне ознайомленнями з системою та заходами біобезпеки; ознайомлення з системами створення мікроклімату, підтриманням здоров’я свиноматок i поросят, системою рідкої підгодівлі поросят та системою менеджменту на свинокомплексі; вивчення технологічних особливостей автоматичних станцій годівлі та найбільших кормокухонь «Big Duchmen» та «Schauer»; ознайомлення з системою обліку на репродукторах; системою видалення та обробки гнойових стоків на найбільшому відгодівельному свинокомплексі в Європі; виробничими показниками підрозділів; знайомство з умовами проживання та можливостями проходження різних видів практик та дуальної форми навчання студентів і багато іншого, цікавого та інноваційного.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
В заключний третій день стажування організатори представили можливість практично ознайомитися з роботою потужного ТОВ «Глобинський м’ясокомбінат», де за зміну виробляється 100 т готової продукції більше 200 найменувань! Пройшло ознайомлення з технологію забою та первинної переробки продукції тваринництва, роботою ковбасного цеху та цеху пакування готової продукції. Було відмічено високу якість продуктів на всіх етапах технологічного процесу.
 
 
 
 
В процесі ознайомлення з роботоюТОВ HBП «Глобинський м’ясо-молочний комплекс» директоркою комплексуАнастасією Плиска і головним технологом виробництва Валентином Гуменюком, до речі теж випускником факультету тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України було детально представлено інформацію та наочно продемонстровано на високому фаховому рівні особливості роботи доїльних систем GEA та DeLaval з вбудованими лабораторіями Afilab, які дають можливість під час доїння відслідковувати такі показники, як: жир, білок, лактозу та електропровідність у кожної корови індивідуально. Знайомство з системою управління стадом Afifarm та Afimilk, системою гноєвидалення JOZ, системою вентиляції Coolibri тощо.
 
 

 

 

 

 
 
Під час підведення підсумків стажування було обговорено перспективи подальшої співпраці навчальних закладів та групи компаній «Глобино» з метою підвищення якості підготовки спеціалістів, адже такі високотехнологічні підприємства є потужним стартом для формування кар’єри випускників ЗВО агарного спрямування. Цікавий факт, що вік Топ-менеджерів підприємств «Глобино» у середньому становить – 25-38 років!
Усі учасники стажування (представники Національного університету біоресурсів і природокористування України, Сумського НАУ, Полтавського ДАУ та їх відокремлених структурних підрозділів) отримали сертифікати підвищення кваліфікації.
Звичайно, хочемо побажати колективу «Групи підприємств «Глобино»» процвітання, вдалих проєктів, фінансового благополуччя і надалі успішно займатися благородною справою – годувати людство!!! І уклінно подякувати за проведення подібних стажувань, зустрічей і за надані можливості підвищення практичних навичок студентів за рахунок практик, а НПП можливості тримати зв’язок з виробництвом, впроваджувати наукові розробки і бути у центрі інновацій. Віримо у перемогу та процвітання України!
 
 
 
Вадим Лихач,
завідувач кафедри технологій у птахівництві,

свинарстві та вівчарстві  


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook