На базі лабораторії кафедри ентомології, інтегрованого захисту та карантину рослин проведено практичне заняття з дисципліни «Кліщі та нематоди»

18 квітня 2023 року

  З метою вдосконалення навичок та вмінь студентів, на базі лабораторії кафедри ентомології, інтегрованого захисту та карантину рослин було проведено заняття з дисципліни «Кліщі та нематоди» зі студентами 1 курсу 2 групи спеціальності 202 «Захист і карантин рослин» факультету захисту рослин, біотехнологій та екології. На ньому були розглянуті основні, найбільш патогенні види фітонематод овочевих культур з метою набуття практичних навиків щодо їх виявлення, обліку та визначення видового складу.


  На ураженість фітопаразитичними нематодами досліджували різну сільськогосподарську продукцію. Живих нематод виділяли з тканин рослин, готували тимчасові препарати та визначали їх видову належність за морфологічними та морфометричними ознаками.
  Основним домінуючим фітопаразитичним видом була стеблова нематода картоплі Ditylenchus destructor Thorne, яка внесена в Україні до Переліку регульованих некарантинних шкідливих організмів. Даний вид завдає суттєвої шкоди не лише під час вегетації рослин, але також і впродовж зберігання рослинницької продукції. В результаті, різко знижується насіннєва якість картоплі, внаслідок чого доводиться вибракувати цілі партії садивного матеріалу, використовуючи його лише для продовольчих цілей.


  Під час проведеного практичного заняття студенти засвоїли основні методики діагностування товарної продукції на ураженість дитиленхозом, особливості виділення стеблових нематод з соковитих частин рослин, навчились ідентифікувати фітопаразитичних нематод – дитиленхів та відрізняти їх від інших видів, зокрема сапрофагів, мікогельмінтів та хижих видів нематод.

Олександр Бабич,
доцент, кандидат біологічних наук


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook