Майстер-клас для міжнародників: «Розбудова миру (peacebuilding): чи є можливості під час війни?»

21 квітня 2023 року

20 квітня 2023 року на запрошення кафедри міжнародних відносин і суспільних наук гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України та на підставі договору про співробітництво та організацію взаємовідносин укладеного між НУБіП України та громадською неурядовою організацією Центр громадських ініціатив «Ідеї змін» (ideizmin.com.ua) до нас завітала президентка Центру громадських ініціатив «Ідеї змін» Олена Захарова, яка є експерткою у сфері розбудови миру та має досвід роботи у низці діалогових проєктів, спрямованих на вирішення конфліктів. Крім того, лекторка має дипломатичний досвід, зокрема працювала радником Департаменту політики та безпеки МЗС України, а до цього першим секретарем у Посольстві України в Канаді.
Олена Захарова провела для студентів-міжнародників майстер-клас на тему: «Розбудова миру (peacebuilding): чи є можливості під час війни?».

Під час майстер-класу учасники дізнавались, яким чином методи розбудови миру використовувалися в Україні у намаганнях врегулювати конфлікт на Донбасі та здійснити реінтеграцію окремих районів Донецької та Луганської областей у 2014 – 2021 роках, які були при цьому виклики та здобутки української влади та громадянського суспільства.

     

     

Крім того, учасники майстер-класу також відслідковували, як змінилося в Україні сприйняття терміну «розбудова миру» після широкомасштабного вторгнення РФ в Україну та пропонували свої варіанти як відновити цілісність країни по завершенню війни.

Майстер-клас підводив до розуміння, що означає поняття «розбудова миру» у контексті російської агресії проти України та як уникнути пасток при підготовці до майбутніх мирних переговорів на міжнародному рівні.

До заходу особливо активно долучились студенти другого курсу спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» (куратори – Наталія Кравченко (група МВ-21001б), Ірина Матвієнко (група МВ-21002б).

Це була командна робота у фокус-групах, модераторами в яких виступили Ольга Дука, Юлія Хижняк, Іванна Бусло. Були представлені для спільного обговорення власні візії миру, учасники майстер-класу обмірковували коли, як і з ким Україна має вести переговори і що Україні ще слід зробити, щоб бути краще почутою, побаченою і зрозумілішою у міжнародному середовищі. Багато конструктивних думок прозвучало з уст студентів-другокурсників Тимощук Каріни, Тимченка Кирила, Дуки Ольги, Іванни Бусло, Юлії Хижняк, Осмоловича Анатолія, Дерещука Миколи та інших.

     

До заходу доєднались і викладачі Наталія Кравченко, Людмила Лановюк, Ірина Матвієнко, Василь Стрілець, які активно підтримували студентів, долучались до обговорень.

     

Загалом майстер-клас вибудував гарну канву для подальших зустрічей та пошуку спільних рішень щодо розбудови миру в Україні.

 

 

 


Наталія Кравченко,
куратор заходу,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook