Біотехнології за реальних умов!

18 квітня 2023, 11:00

  18 квітня 2023 року за ініціативи завідувача кафедри фізіології, біохімії рослин та біоенергетики професора Світлани Прилуцької відбулася ознайомча екскурсія у біологічну лабораторію Bienta, яка є складовою ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Enamine», для студентів факультету захисту рослин, біотехнологій та екології за спеціальністю 162 «Біотехнології та біоінженерія». До екскурсії також приєдналися співробітники кафедри фізіології, біохімії рослин та біоенергетики – завідувач кафедри Світлана Прилуцька, доцент Ольга Бойко, доцент Петро Дрозд, доцент Наталія Нестерова та старший викладач Анна Дащенко.


  Основною метою екскурсії було детально ознайомити студентів майбутніх біотехнологів з послідовністю проведення наукових комплексних досліджень, а також вивченням біологічних властивостей потенційних лікарських речовин, засобів захисту рослин та інноваційними біотехнологічними процесами, які наразі застосовуються у сучасній біотехнологічній індустрії.
  Співробітники лабораторії Bienta радісно і привітно зустріли студентів і викладачів. Ознайомлення з тестуванням потенційних лікарських речовин відбувалося у декілька етапів: спочатку скринінг in vitro, далі біоаналітичні методи визначення і перевірки хімічних властивостей речовини — ADME study, та дослідження in vivo — Animal Study (етап доклінічних досліджень).


  Першим етапом є скринінг біологічних властивостей нових потенційних речовин in vitro на культурах нормальних і пухлинних клітин різного походження. Майбутні біотехнологи ознайомилися з системами автоматичного дозування реагентів та клітинних суспензій. Слід зауважити, що лабораторія Bienta є однією з небагатьох європейських компаній, що повністю автоматизувала складні дослідження на культурах клітин, такі як визначення проникності речовини через клітинну мембрану та специфічні рецепторні канали. Студенти ознайомилися з роботизованими системами біологічних досліджень, зокрема, Opentrons (робот, що взагалі не потребує допомоги оператора під час виконання експерименту та здатен працювати з десятками речовин в одному досліді) та прибором для високоефективного скринінгу сигнальних шляхів в клітинах – FLIPR Tetra – системою, що за декілька секунд вимірює вплив досліджуваних речовин одночасно у 384 пробах. До уваги студентів був представлений скринінг потенційних сполук з інсектицидними властивостями та речовин-ймовірних добрив, які щодня у великій кількості аналізуються у лабораторіях Bienta.


  Наступним етапом у дослідженні нових перспективних речовин є вивчення їх фізико-хімічних та біологічних властивостей — розчинність, стабільність, біодоступність тощо за використання такого обладнання як рідинні хроматографи, мас-спектрометри та спектрофотометри, планшетні рідери. Тож студенти мали нагоду ознайомитися з цими сучасними приладами, принципами їх роботи за реальних умов експерименту.


  У лабораторії молекулярної біології студенти ознайомилися з оснащенням лабораторій для культивування клітин, правилами та технікою безпеки роботи у стерильних умовах. У реальному часі відвідувачі побачили роботу біореакторів, які використовують для отримання рекомбінантних білків у великих масштабах. Також співробітники відділу нових технологій детально розповіли про біотехнологічні методи, які вони використовують на базі лабораторії для біосинтезу цільових речовин.


  Завершальним етапом є вивчення терапевтичних властивостей потенційних лікарських засобів, а саме проведення доклінічних досліджень in vivo або Animal Study. Студенти-біотехнологи та викладачі відвідали лабораторію токсикології і прикладної фармакології. Завідуюча лабораторії, доктор медичних наук Ірина Пішель, детально розповіла про аспекти доклінічних досліджень. Віварій, що знаходиться у її відділі — єдиний в Україні, який функціонує за європейськими та американськими стандартами, а експериментальні фармакологічні і хірургічні моделі не мають аналогів в Україні.
  Лабораторія Bienta невпинно розвивається та розширює межі своїх наукових інтересів і досліджень. У лабораторії працюють висококваліфіковані хіміки, біологи, біотехнологи, фізіологи та ветеринари.


  Студенти і викладачі щиро вдячні керівництву і співробітникам лабораторії Bienta за змістовну і професійну екскурсію, ґрунтовні відповіді на запитання і цікаві дискусії.
  Майбутнє — за біотехнологіями, особливо в таких місцях, як лабораторія Bienta та кафедра фізіології, біохімії рослин та біоенергетики Національного університету біоресурсів і природокористування України.

 

Світлана ПРИЛУЦЬКА,
професор, завідувач кафедри фізіології, біохімії рослин та біоенергетики
Ліана ДМИТРОВСЬКА,
студентка 1 р.н. ОС «Магістр», спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія» 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook