Лекція стейкхолдера для студентів 2 курсу 2 групи ОП «Міжнародна економіка»

19 квітня 2023 року
НУБіП України

    10 квітня 2023 року на кафедрі глобальної економіки для студентів економічного факультету ОП «Міжнародна економіка», спеціальність 051 «Економіка» було проведено гостьову лекцію на тему: ««Зернові коридори» воєнної України».


    Запрошений лектор Володимир Осадчук, генеральний директор «COFCO Agri Resources Ukraine» представив студентам цікавий та корисний матеріал.


    Володимир Ілліч почав з опису Китайської зернової корпорації COFCO (China National Cereals, Oils and Foodstuffs Corporation), яка є одним з найбільших виробників, переробників та трейдерів сільськогосподарської продукції. Штаб-квартира знаходиться у Пекіні. Корпорація також є одним із найбільших державних підприємств КНР. Вона заснована ще в 1949 році і після кількох поглинань зараз володіє активами понад $71,9 млрд. COFCO має представництва у більш ніж 140 країнах та глобальну торговельну мережу по всьому світу. Крім того, численні потужності для виробництва, зберігання та логістики сільгосппродукції: наприклад, потужності для зберігання зерна оцінюються у 31 млн т, а для переробки – 89,5 млн т на рік.


    На ринку України ТНК COFCO понад 10 років. До 2016 року працювали як компанія Нобл Ресорсіз Україна, яка була частиною групи Noble Agri. Наприкінці 2015 року китайська корпорація COFCO придбала міжнародну аграрну компанію Noble Agri з активами в Україні. І в березні 2016 року на її основі корпорація COFCO перетворила «Нобл Ресорсіз Україна» на нове підприємство — COFCO Agri Resources Ukraine, що спеціалізується на переробці та реалізації сільськогосподарської продукції, переважно зернових та олійних, та її просуванні на міжнародні ринки.
    Лектор відмітив, що Україна входить до п'ятірки найбільших виробників пшениці, має найбільші запаси чорноземів у світі — близько половини її території, клімат сприяє стабільним урожаям багатьох культур.


     Україна давно набула статусу хлібної житниці Європи, а сьогодні — і світу. З прогнозуванням збільшення виробництва зернових та олійних культур і, відповідно, зі збільшенням експортного надлишку, міжнародним учасникам ринку завжди цікаво бути присутнім у регіоні виробництва. Період кризи завжди вважався вдалим моментом для поглинання та розширення бізнесу компанії. До війни ринки збуту сільськогосподарської продукції з України активно розширювались, і до вже сформованого ринку Північної Африки, Європи та Близького Сходу Україна впевнено додавались ринки азійського регіону.


      В лекції йдеться, що під час війни через "зернові коридори" Україна торік отримала понад 8 мільярдів доларів. Усупереч блокуванню Росією реєстрація та інспектування суден, що прибувають під завантаження українським збіжжям у рамках "Зернової ініціативи", були поновлені. Блокування суден у Босфорі плюс заборона імпорту українських сільгосптоварів Польщею, Угорщиною та Словаччиною створили серйозні проблеми для українських аграріїв. Хоча напередодні Україна домовилась із Польщею про розблокування транзиту свого зерна.
Події навколо "зернових коридорів" синхронізувалися з експортом та транзитом української аграрної продукції залізничним і автомобільним транспортом через європейські країни, зазначив Володимир Осадчук. "Зернові коридори" та їх ритмічна робота є важливою запорукою економічної стабільності аграрного сектору України. Торік через "зернові коридори" Україна отримала 8,1 мільярда доларів надходжень. 28 мільйонів тонн аграрної продукції за весь час дії "зернових коридорів" було відправлено за кордон, 600 тисяч тонн йшло в ті держави світу, де є дефіцит харчів.
     Дякуємо Осадчуку Володимиру Іллічу за актуальну і цікаву лекцію, яка зацікавила не тільки студентів, а й присутніх викладачів. Успіхів українським аграріям і Перемоги Україні!

Олена Кірейцева

куратор групи, гарант ОП "Міжнародна економіка"

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook