Обговорення освітніх програм кафедри з представниками ІТ-компаній та студентами

21 квітня 2023 року

    21 квітня 2023 року на кафедрі Комп’ютерних систем, мереж та кібербезпеки факультету інформаційних технологій НУБіП України відбулась зустріч з ІТ-фахівцем, Manager, build & release engineering в компанії Percona Євгенієм Патланем. Майже 40  студентів спеціальностей 123 «Комп’ютерна інженерія» та 125 «Кібербезпека», а також викладачі, взяли активну участь в обговоренні загальних планів щодо розвитку української ІТ-індустрії.

 

    На онлайн зустрічі спікер поділився інформацією про сервіси Azure DevOps, як їх використання може вплинути на життєвий цикл розробки програмного забезпечення та зменшити витрати на тестування.

    Євгеній Патлань звернув увагу на обов’язки DevOps-інженера, які варіюються залежно від проєкту, але зазвичай до основних функцій DevOps-інженера входять  створення та налаштування інфраструктури: автоматизація та покращення процесів розробки ПЗ та релізів; робота з девелоперами, щоб упевнитися, що код відповідає необхідним характеристикам; забезпечення безпеки та захисту комп’ютерних систем (інфраструктури). 

      Майбутній DevOps-інженер повинен бути ланкою між Development і Operations, володіти глибоким розумінням всіх процесів для їх автоматизації. Методологія DevOps дуже об’ємна, наприклад, існують реліз-інженери (вони відповідають за правильне розміщення та розгортання коду), платформні інженери (підіймають сервери, об’єднані у кластери), DevSecOps-спеціалісти (відповідають за безпеку) та інші.

 

    Наступним питанням, яке висвітлив Євгеній, було питання хмарних технологій. Більшість застосунків створені для хмарних обчислень, тому треба знати провайдерів, головними з яких є AWS, Azure та Google Cloud. Доповідач наголосив, що мігрувавши ваші локальні ресурси у хмару, ви отримаєте швидшу інфраструктуру та гнучкість для вашого бізнесу. Хмарні технології—це вже не просто приємний бонус, а необхідність. Якщо компанія хоче бути конкурентоздатною на сучасному ринку, перехід на хмару є для неї обов’язковим.

 

        Впродовж доповіді спікера виникали ряд запитань від здобувачів, на які вони отримували чіткі, лаконічні й професійні відповіді. До участі у обговоренні долучилися науково-педагогічні працівники кафедри КСМтаКІБ НУБіП України (д.пед.н., професор Мамченко С.М.; к.т.н., доц. Сагун А.В., к.т.н., доц.  Мисюра М.Д.; к.ф.-м.н., доц. Нікітенко Є.В.; к.т.н., доц. Гусєв Б.С.; к.т.н., доц. Шкарупило В.В.). 

Майже дві години інтенсивного спілкування пролетіли непомітно. Такий формат зустрічей виявився дуже цікавим та плідним!

Євгеній НІКІТЕНКО

організатор зустрічі, доцент кафедри

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook