Обмін досвідом – партнерство, взаємозбагачення, удосконалення

23 квітня 2022, 22:11
НУБіП України
 За укладеною угодою між гуманітарно-педагогічним факультетом Національного університету біоресурсів і природокористування України і Поморською академією в Слупську (Республіка Польща) професор кафедри журналістики та мовної комунікації Світлана Харченко працювала протягом двох тижнів гостьовим професором і викладала дисципліни «Вступ до мовознавства» і «Лінгвістичні основи професійної комунікації» для студентів нашого факультету, що навчаються за програмою «подвійний диплом».

 

  Гостинні колеги з Поморської академії в Слупську допомогли адаптуватися в перші дні: показали кампус, розповіли про особливості освітнього процесу, контрольних заходів і багато важливого в нових умовах. Пані директор Гражина Лісовська (dr Grażyna Lisowska) удокладнила особливості заповнення навчальної документації в Академії, поділилися власним викладацьким досвідом, цікавинками у викладанні, адже маємо спільне зацікавлення дисципліною «Вступ до мовознавства».

  

  Кілька спостережень і висновків:
Кожен навчальний заклад має свої традиції. Подібні та інакші. Завжди цікаво пізнавати нове.
Студентам цікаво вчитися в Академії. Хоча викладачі використовують ті самі методи і прийоми, що й ми. Бо студенти …виконують свої обов’язки: готуються до занять, виконують усі завдання. Там вони супервідповідальні.
Наші студенти таки мають знання. І це результат нашої праці – викладачів і вчителів.
У Польщі у викладача не тільки менше аудиторне навантаження, але й освітня та наукова діяльність розділені.
Отримати освітній ступінь «магістра» в Польщі дорого. А якщо отримали, то обов’язково вказують mgr (магістр). Це викликає повагу. В Україні це доступніше. Варто цінувати те, що маєш.
Наукові заходи проводять. Систематично, деякі традиційні, присвячені важливим датам і просто так. Заходи камерні. 

 

Обміни в освітній сфері корисні, адже і себе покажеш, і людей подивишся. Та й покращити розмовну і наукову польську вдалося.


Щира вдячність за надану можливість ректорові університету Станіславові Ніколаєнку, деканові гуманітарно-педагогічного факультету Василеві Шинкаруку і завідувачеві кафедри Наталії Костриці.

Світлана Харченко

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook