School of Practical Psychology. Майстер-клас «Психологічна інтервенція в роботі з почуттям провини» від Поліни ВІННІК

24 квітня 2023, 20:42
м. Київ

У межах діяльності School of Practical Psychology 24 квітня 2023 року для студентів спеціальностей 053 «Психологія» і 061 «Журналістика» гуманітарно-педагогічного факультету відбувся майстер-клас на тему: «Психологічна інтервенція в роботі з почуттям провини».


Почуття провини ‒ це певний емоційний досвід, який виникає, коли людина вірить або усвідомлює, що вона порушила власні стандарти поведінки або загальнолюдські моральні норми і має нести за це порушення значну відповідальність. Провина тісно пов'язана з поняттям боргу, обов’язку, каяття, сорому.


Найперше почуття провини виникає в дитинстві по відношенню до батьків, більш яскраво проявляє себе в підлітковому віці під час сепарації, яка сприймається як зрада батьків. Також Поліна ВІННІК зазначила, що почуття провини тісно пов’язане з почуттям меншовартості, порушеннями харчової поведінки (переїданням).
Психологиня чітко розмежувала і пояснила відмінність між почуттям провини і почуттям боргу. Теоретичну інформацію Поліна ВІННІК ілюструвала практичними прикладами, які допомогли студентам отримати чітке розуміння цих двох понять. 


Під час майстер-класу пані Поліна познайомила студентів з кількома техніками. Зокрема, техніка «100 днів відмови» спрямована на те, щоб навчитись долати свій страх перед словом «ні». Людина протягом 100 днів намагається просити щось у інших і отримує «відмову, вчиться розуміти цю відмову і приймати її. Адже коли людина відмовляє, вона, в першу чергу, піклується про себе. Не менш дієвим терапевтичним підходом у роботі із почуттям провини є EMDR – Десенсибілізація і Переробка Рухами Очей, в основі якого лежить модель адаптивного перероблення інформації. «Десенсибілізація» – дієвий спосіб знизити рівень напруги, страху, тривоги.
Також студенти отримали змістовні відповіді на свої запитання стосовно почуття провини, зради.


Висловлюємо щиру подяку Поліні ВІННІК за змістовну інформацію, цікавий практичний досвід, дієві техніки роботи з почуттям провини!

Керівник проєкту,
доцент кафедри психології
Оксана ОЛІЙНИК,
магістр 1 року навчання Катерина БАРАНОВСЬКА,
студентка 3 курсу Маргарита БАБАК
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook