Знання, що рятують життя! Майже 300 співробітників Університету взяли участь в навчаннях з домедичної допомоги

22 квітня 2023 року
   Протягом тижня Навчально-методичний центр з охорони праці та фахової освіти НУБіП України та Навчально-науковий інститут неперервної освіти і туризму проводили навчання з домедичної допомоги у разі нещасних випадків на виробництві в умовах воєнного стану. Навчання пройшли майже 300 співробітників НУБіП України.

  Якщо стався нещасний випадок, саме від своєчасної та якісної допомоги залежатиме життя та здоров’я потерпілого. І як саме правильно діяти в критичній ситуації розбирались під час проведення тренінгу, який проводила Тамара Білько, к.б.н. («Гігієна та професійна патологія»), доцент кафедри охорони праці та біотехнічних систем у тваринництві механіко-технологічного факультету НУБіП України, сертифікований тренер ERC з ITLS та BLS, координатор групи «Гігієна та здоров’я» Європейського співтовариства з охорони праці, відмінник освіти України.
  Керівництво нашого Університету приділяє особливу увагу таким аспектам як безпека, оскільки на сьогодні, головний пріоритет для кожного підприємства, організації, а особливо закладу освіти — це безпека людей. Навіщо працівникам підприємств володіти навичками домедичної допомоги? Адже є медичні фахівці служб екстреної медичної допомоги. Але, середній час прибуття екстреної медичної допомоги в Україні – 20 хвилин, а от смерть від раптової зупинки серця може настати за 5. Масивна кровотеча, в свою чергу, може вбити за 3 хвилини. Людина без свідомості, що лежить на спині, може померти від задухи. Ці дорогоцінні хвилини без своєчасної допомоги, на жаль, грають проти наявного постраждалого.
  Домедична допомога – це не лише певна послідовність заходів, а й дії, що спрямовані на порятунок людського життя. Кожна хвилина для постраждалого є критично важливою і єдиний спосіб дати йому шанс вижити – надати якісну домедичну допомогу до прибуття медиків. Домедична допомога актуальна до тих пір, допоки життя людини є цінністю! Це і стало основним девізом для співробітників НУБіП України: «Навчайся! Тренуйся! Рятуй!»
  Особливого значення набувають знання та практичні навички з домедичної допомоги в умовах воєнного стану. Саме тому важливо, щоб кожен працівник НУБіП України вмів правильно та швидко надати допомогу тим, хто її потребує. Також варто врахувати, що під час надзвичайного стану можуть бути перевантажені служби екстреної медичної допомоги, ДСНС, поліції, комунальні. Тоді допомогу для порятунку життя і збереження здоров’я працівників повинні надати особи, які навчені й підготовлені до цього. Це ситуації, коли прості дії, що вчасно та правильно виконані, рятують життя. На догоспітальному етапі помирає 76% потерпілих, у лікарнях – 24%. У розвинутих країнах світу на догоспітальному етапі помирає 28% потерпілих, у лікарнях – 72%. За інформацією медпрацівників, зі 100 осіб, які померли на догоспітальному етапі, приблизно 20% отримали несумісні з життям травми. А смерть 80% потерпілих настала внаслідок неефективної евакуації до лікувальних закладів і неправильно організованої домедичної допомоги безпосередньо в зоні надзвичайної ситуації.
  В країнах Європи кожні 45 секунд відбувається раптова зупинка серця, рання та якісна серцево-легенева реанімація та дефібриляція (в межах 1-2 хвилин) сприяє виживанню більш ніж 60% потерпілих, шанси на виживання знижуються на 7-15% від кожної хвилини бездіяльності.
  Єдине, що трагічніше за смерть… – це смерть, яку можна було б запобігти, саме тому це знання, які рятують життя!
  Домедична допомога – це невідкладні дії та організаційні заходи, спрямовані на врятування та збереження життя людини у невідкладному стані, що здійснюються на місці події особами, які не мають медичної освіти. Порядок надання допомоги прописаний наказом МОЗ від 09.03.2022р. № 441 «Про затвердження порядків надання домедичної допомоги особам при невідкладних станах». Цей закон зобов’язує здійснити виклик швидкої медичної допомоги кожному, хто перебуває у невідкладному стані та не може самостійно викликати швидку допомогу. Крім виклику допомоги необхідно надати домедичну допомогу. За ненадання допомоги в Україні передбачено кримінальну відповідальність за статтею 136 Кримінального кодексу України.
  Організм людини – це складна і водночас унікальна система, що забезпечує разом злагоджену роботу всіх внутрішніх органів. Однією з найважливіших систем організму людини є кровоносна система. Її основна функція – безперервне забезпечення циркуляції крові чи кровообіг. Усім відомо, що травми, внаслідок яких відбувається пошкодження судин системи кровообігу, є надзвичайно небезпечними для життя та здоров’я людини. Найчастіше йдеться не про хвилини, а навіть про частки секунд під час надання допомоги постраждалим. Від таких травм ніхто не може бути застрахованим. Нещасний випадок на виробництві, ДТП, побутова травма або кровотеча внаслідок механічного пошкодження тканин, а також ускладнення деяких хвороб може спричинити раптову, сильну, іноді критичну кровотечу, внаслідок якої людина може загинути. Ось чому кожному з нас необхідно навчитися володіти алгоритмами надання домедичної допомоги при кровотечах різного ступеня тяжкості.
  Під час навчання працівники НУБіП України отримали знання та відпрацювали практично надання домедичної допомоги особам при невідкладних станах. Визначали, чи людина у свідомості, чи дихає постраждалий і як правильно викликати швидку допомогу? Що робити, якщо людина без свідомості та не дихає, що таке серцево-легенева реанімація? Як правильно діяти, якщо у людини трапився судомний напад, що таке автоматичний зовнішній дефібрилятор та для чого він потрібен, фібриляція шлуночків серця, чи потрібно боятися АЗД та навіщо вони потрібні в усіх суспільних місцях? А також як діяти при масивній зовнішній кровотечі, при підозрі на гострий мозковий інсульт та інфаркт міокарда, при термічних опіках та обмороженнях.

 

  Особливо зацікавила учасників тренінгу тема якісної комплектація аптечки для надання домедичної допомоги. Для забезпечення надання домедичної допомоги на підприємстві мають бути набори домедичної допомоги (аптечки). Нормативні документи вимагають забезпечення виробничих об’єктів аптечками, але немає однозначних нормативів щодо складу аптечок, за винятком переліку для транспортних засобів. Всі засоби в аптечці повинні бути якісними. Персонал – навчений використовувати засоби домедичної допомоги. Потрібно забезпечити розміщення аптечки у приміщенні або на виробничому майданчику. На підприємстві мають бути засоби для евакуації потерпілих.
  З рекомендаціями щодо базової комплектації аптечки домедичної допомоги на виробництві та порядком надання домедичної допомоги з додаванням алгоритмів тактичної допомоги можна ознайомитись тут: https://nubip.edu.ua/node/125126
  Отже, чим більше підготовлених людей – тим більше врятованих життів!

  Повномасштабна війна принесла значно більші виклики, тому ми провели тренінг, щоб навчити всіх охочих рятувати життя – інколи для цього потрібно зупинити кровотечу, оцінити стан постраждалого, провести серцево-легеневу реанімацію, а інколи – просто правильно викликати швидку. Та чи впевнені ви, що впораєтесь з таким завданням? Сьогодні майже три сотні співробітників НУБіП України, можуть з впевненістю сказати: «Так!» Адже бажання допомогти людині говорить про наш високий рівень культури.
  Після успішного проходження тренінгу співробітники отримали сертифікати і залишили надзвичайно позитивні відгуки.


Щиро дякуємо всім, хто долучився до тренінгу за свідомий підхід та відповідальність!


Тамара Білько,
доцент кафедри охорони праці та
біотехнічних систем у тваринництві

Михайло Мотрич,
керівник навчально-методичного центру з охорони праці
та фахової освіти, доцент цієї ж кафедри

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook