На кафедрі фінансів був проведений І тур Всеукраїнського конкурсу наукових робіт

10 квітня 2023, 13:30
    31 березня 2023 року на кафедрі фінансів був проведений І тур Всеукраїнського конкурсу наукових робіт за спеціальністю 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» в очно-дистанційному форматі.
   Метою проведення конкурсу є сприяння реалізації здібностей студентів, стимулювання їх до творчого самовдосконалення, розкриття та використання наукового потенціалу. На розсуд комісії студенти спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» представили різнопланові та неординарні дослідження.
    Богдан Максименко представив свої дослідження на тему «Управління кредитним потенціалом банку в сучасних умовах» (науковий керівник д.е.н., проф. Давиденко Н.М.). В роботі проведено аналіз управління кредитним потенціалом банку, а також запропоновані рекомендації щодо оптимізації використання грошових коштів банками та підвищення ефективності кредитування.. Як зазначив студент, діяльність банків вимагає якісного управління кредитною діяльністю для збільшення прибутку, тому необхідно виявляти особливу обережність при формулюванні кредитної політики, та враховувати внутрішні та зовнішні впливи.
    Розвиток інновацій розглянуто у роботі Кристина Коляда (науковий керівник к.е.н., доц. Буряк А.В.) «Фінансове забезпечення інноваційної діяльності підприємства». Студентка поставила за мету обґрунтувати комплексний підхід до оцінки забезпечення інноваційної діяльності підприємства та знайти шляхи покращення фінансування інновацій. В роботі проаналізовано обсяг нетрадиційних джерел фінансування інновацій та запропоновані шляхи покращення фінансового забезпечення інноваційних проектів.
     Вплив фінансових ризиків на діяльність суб’єктів господарювання представила під час свого виступу Анна Наровіцька (науковий керівник доц. Тітенко З.М.). Студентка детально дослідила вплив ризиків на фінансові результати діяльності досліджуваного підприємста. Для більш детального аналізу було проаналізовано ефект фінансового важеля, який виражає взаємозалежність між співвідношенням позикового і власного капіталу та прибутком.
      Формування фінансової стратегії у своїй роботі розглянула Анастасія Лазебна (науковий керівник д.е.н., доц. Лемішко О.О.). На прикладі ТОВ «ТД «Київхліб» розкрила етапи формування та методи оцінки фінансової стратегії підприємства, здійснила оцінку формування фінансової стратегії, аналіз фінансових можливостей підприємства. За результатами аналізу запропонувала впровадити антикризову фінансову стратегію на ТОВ «ТД «Київхліб» для забезпечення достатнього рівня фінансової стійкості підприємства, нейтралізації можливих негативних наслідків фінансових ризиків, збалансування і забезпечення синхронності грошових потоків, здійснення необхідних заходів фінансової санації підприємства в умовах його кризового розвитку.
   Інвестиційну привабливість аграрного сектору економіки України у своїй науковій роботі розглянула Ірина Ясковець (науковий керівник к.е.н., доц. Скрипник Г.О.) Проаналізувала динаміку надходжень прямих іноземних інвестицій в аграрний сектор за 2017-2021 рр. за регіонами та джерелами фінансування. Зазначивши, що сільське господарство України має потенційні можливості для поліпшення своїх конкурентних позицій на світових ринках, але для його зміцнення необхідно здійснити ряд кроків, а саме орієнтувати всі позики та цільову допомогу в Україні на реалізацію інноваційних проектів у конкретних сферах розвитку виробництва, включаючи інноваційну інвестиційну підтримку сільськогосподарських підприємств.
   Катерина Костюк (науковий керівник д.е.н., професор Негода Ю.В.) дослідила питання сутності гендерної культури та аспекти гендерної політики в закладах вищої освіти в Україні та ЄС.
   Софія Редька в роботі на тему: «Гендерний аудит в закладах освіти» (науковий керівник д.е.н., професор Негода Ю.В.) презентувала дослідження, яке було проведено на економічному факультеті Національного університету біоресурсів і природокористування України. Метою його було вивчення ситуації щодо оцінки співробітниками/співробітницями актуальності питань гендерної рівності та забезпечення на факультеті рівних можливостей для чоловіків та жінок.

    Тетяна Гордієнко представила роботу на тему: «Поведінкові фінанси: теоретичні засади та закономірності їх використання в реальному секторі економіки» (науковий керівник к.е.н., доцент Біляк Ю.В.), в якій ознайомила присутніх з можливістю концептуалізації біхевіористичної концепції фінансів та її використання в економіці.

    Роль державних підприємств в розвитку національної економіки та наданням державного інструментарію для здійснення ефективної політики досліджувала Крістіна Петришин в роботі: «Управління фінансовою стійкістю державних підприємств в Україні» (науковий керівник к.е.н., доцент Олійник Л.А.).
    В ході жвавої дискусії та обговорення кращі наукові роботи були рекомендовані до участі у ІІ турі Всеукраїнського конкурсу наукових робіт за відповідними галузями знань і спеціальностями.
Зоя Тітенко,
доцент кафедри фінансів
 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook