Внесок станції випробувань землеробських машин і знарядь у розвиток наукових досліджень сільськогосподарських машин

26 квітня 2023 року
До 125-річчя університету та кафедри
Станція випробувань землеробських машин і знарядь при Київському політехнічному інституті (КПІ) була організована професором К.Г. Шиндлером у 1900 році.
 Головним завданням станції в основному була навчальна робота зі студентами агрономічного і механічного факультетів КПІ, але поряд з нею проводилась і наукова робота щодо вивчення окремих питань механізації сільського господарства та розробки методик і приладів для проведення досліджень землеробських машин і знарядь. За період, коли станцією завідував професор К.Г. Шиндлер, було проведено випробування молотарок на Катеринославщині, досліджено різні сільськогосподарські машини в Прибалтиці, проведено два міжнародних конкурси обприскувачів та досліджено знаряддя для міжрядного обробітку посівів цукрових буряків.
 
 
Рис. 1. Професор К.Г. Шиндлер
 
Професором К.Г. Шиндлером в цей період були проведені роботи з теоретичного обґрунтування форми полиці корпуса плуга, удосконалено динамометр Сака та розроблено і виготовлено контрольний динамометр для перевірки тягових динамометрів. Характерною рисою цієї станції було широке застосування методики польового досліду та врахування впливу на якість урожаю робочих органів сільськогосподарських машин.
 
 

Рис. 2. Станція випробувань землеробських машин і знарядь при Київському політехнічному інституті
 
   Результати діяльності станції публікувались в науковому виданні «Повідомлення станції випробувань землеробських машин і знарядь при Київському політехнічному інституті імператора Олександра ІІ».
 

Рис. 3 Наукове видання "Повідомлення станції випобувань землеробських машин і знарядь"

 

Станція випробувань землеробських машин і знарядь мала навчальне, наукове та суспільне значення. Вона надавала можливість дослідникам не тільки ознайомлюватися з існуючими типами та конструкціями машин та знарядь, а й спостерігати за ними під час роботи, виявляючи при цьому недоліки в конструкції, а також освоїти методи та технічні засоби для дослідження машин. Дані цих ґрунтовних досліджень являли собою цінний матеріал для обґрунтування робочих органів землеробських машин та подальшої розробки, відсутньої до того часу, теорії сільськогосподарських машин. Оприлюднення результатів досліджень, які виявляли переваги і недоліки засобів виробництва, що знаходились в руках землероба, неминуче ставило станцію посередником між споживачем і виробником землеробських машин і знарядь, сприяючи першому в раціональному підборі машин для господарства, а другому в розробці раціональної конструкції технічного засобу.
  

Олексій ДЕРКАЧ, доцент кафедри сільськогосподарських машин

та системотехніки імені академіка П.М. Василенка 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook