Гуманітарії відвідали зустріч із представниками Міжнародного Вишеградського фонду

26 квітня 2023, 16:46
НУБіП України

    26 квітня в Національному університеті біоресурсів і природокористування України відбулася зустріч з представниками Міжнародного  Вишеградського фонду – донорською організацією, заснованою у 2000 році урядами країн Вишеградської групи (V4) – Чеською Республікою, Угорщиною, Польщею та Словаччиною.

Метою цього фонду є підтримка регіонального співробітництва між організаціями громадянського суспільства для розвитку їхніх стосунків, обміну ідеями та сприяння взаєморозумінню; сприяти регіональній співпраці як між країнами V4, так і іншими регіонами, зокрема країнами Західних Балкан та Східного партнерства (EaP).
Щорічно на проєкти, стипендії для студентів та довготривале перебування для митців виділяють 8 млн євро, причому кожна країна вносить до Фонду однакову частину – 2 млн євро. З 2012 року інші країни (Канада, Німеччина, Нідерланди, Південна Корея, Швеція, Швейцарія та США) внесли на проєкти Вишеградського фонду додаткові 10 млн євро.
Фонд представили виконавчий директор Петро Мареш та керівники проєктів Єлизавета Синицька та Мартін Марціна.

  Єлизавета Синицька розповіла про основні програми Вишеградського фонду для громадян України та організацій, а саме:
1) Гранти Visegrad+
Ці гранти призначені для розвитку партнерських відносин між регіоном V4 та EaP. Підтримка може надаватися проєктам, в яких беруть участь суб’єкти зі щонайменше 3 країн V4 та 1 країни EaP (наприклад, суб’єкти з Чехії, Польщі, Словаччини та України). Проєкти можуть тривати максимум 18 місяців і охоплювати один із пріоритетних напрямів, визначених Фондом. Заявниками можуть бути неурядові неприбуткові організації, місцеві органи самоврядування, школи, університети, науково-дослідні інститути або компанії, якщо йдеться про неприбутковий проєкт. Заявки приймаються три рази на рік – 1 лютого, 1 червня та 1 жовтня.

   

2) Вишеградську стипендійну програму
Стипендії призначені для студентів і дослідників магістерського та вищого освітніх рівнів. Громадянин України може отримати стипендію на навчання у країнах V4, якщо відповідний заклад знаходиться понад 150 км від місця його проживання чи навчання. Підтримка виплачується 1-4 семестри для студентів магістратури, 1-2 місяці для аспірантів та наукових працівників. Розмір стипендії може сягати 2300 євро / семестр для студента чи дослідника та 1500 євро / семестр для установи, що його приймає. Заявки до Вишеградського фонду приймаються кожного року до 15 березня.

3) Навчання в Open Society Archives
Програма пропонує стипендії з метою здійснення дослідницької роботи в Open Society Archivum (OSA) у Будапешті для наукових працівників, митців та журналістів, які бажають провести дослідження в OSA. Учасник може отримати до 2000 євро на покриття витрат на проїзд, проживання та інші витрати протягом максимум 2 місяців дослідницької роботи.

 

  

На зустрічі були присутні студенти різних спеціальностей, проте найактивнішими виявилися студенти-гуманітарії. Майбутні журналісти, філологи, дипломати цікавилися перспективами, що відкриває фонд, ставили запитання й отримали розгорнуті відповіді. Міжнародний Вишеградський фонд запросив студентів університету на вебінар, який відбудеться 9 травня, де розкажуть про те, як коректно оформити й подати документи на грант.

 

 

Такі зустрічі допомагають студентству побачити реальні обрії й перспективи мобільного навчання, молодіжного обміну, культурного співробітництва. Дякуємо керівництву університету й факультету за захід, який відкриває нові шляхи, нові можливості для допитливих, енергійних, завзятих.

Аліна Войтенко, Лілія Кузьменко,
студентки 3 курсу спеціальності «Журналістика»

 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook