Успішний старт: на базі факультету захисту рослин, біотехнологій та екології пройшов Всеукраїнський конкурс наукових робіт «Юний дослідник»!

27 квітня 2023 року

  22 квітня пройшов ІІ тур (фінал) Всеукраїнського конкурсу наукових робіт «Юний дослідник» на базі факультету захисту рослин, біотехнологій та екології за підтримки Ради молодих вчених факультету.

  

  І тур конкурсу передбачав подачу наукових робіт на розгляд професійного журі у межах 3 секцій — «Юний біотехнолог», «Юний еколог» та «Юний захисник рослин» у період з 1 грудня 2022 року по 18 березня 2023 року. На адресу організаційного комітету надійшло понад 60 робіт школярів, після ретельного відбору до участі в ІІ турі було відібрано лише 30 найкращих!

 
  Нагадаємо, що Всеукраїнський конкурс наукових робіт «Юний дослідний» створений для школярів 9-11 класів за ініціативи керівництва факультету захисту рослин, біотехнології та екології й Ради молодих вчених факультету. Слід відмітити, що саме у 2023 році конкурс проводився вперше. Метою конкурсу є: популяризація науки та залучення талановитих учнів старших класів до науково-дослідницької роботи, а також профорієнтаційна робота серед випускних класів.

 

 
  Конкурс проходив у форматі онлайн зустрічі на платформі Google Meet, оскільки переважна більшість школярів представляла заклади освіти з інших областей. Голова організаційного комітету, декан факультету Юлія Коломієць урочисто розпочала фінал конкурсу, тепло привітала учасників та їх керівників, побажала успіхів й натхненної перемоги! Для якісної роботи, кожна секція окремо заслухала доповіді учасників, їх презентації, відповіді на запитання.

 
  На секції «Юний біотехнолог» членами журі виступили: завідувач кафедри екобіотехнології та біорізноманіття Олена Кваско, старший викладач Оксана Таран, завідувач лабораторії біотехнології та клітинної інженерії Ольга Олійник. Оцінювали роботи на секції «Юний еколог» — завідувач кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності Алла Клепко, завідувач кафедри екології агросфери та екологічного контролю Олена Наумовська, старший викладач Анна Сальнікова, на секції «Юний захисник рослин» — доцент Мирослав Піковський, доцент Олена Башта, заступник Голови Ради молодих вчених Ольга Статкевич.

 


  Особливо жвавими були дискусії на секції «Юний еколог», де були представлені роботи від екологічних наслідків катастрофи на Чорнобильській АЄС до визначення видового складу риб у водоймах селищ та технології виготовленні екологічно чистої продукції. Визначити переможців було надзвичайно важко, адже всі учасники вже найкращі — гідні, сильні, винахідливі, проте після виставлення оцінок члени журі дійшли згоди та розділити призові місця. Так, 1 місце у секції «Юний захисник рослин» виборола Софія Синько, яка вразила журі технологіями застосування бактеріальних препаратів, 2 місце  Ірина Кузьмич, а 3 місце посіла Вероніка Венідиктова! На секції «Юний біотехнолог» найсильнішою виявилася Софія Ткач 1 місце — з унікальною роботою про особливості утримання ахатини велетенської, 2 місце за Наталією Рябошапко з темою роботи «Вплив штучного магнітного поля на ростові процеси пшениці м’якої на ранніх стадіях онтогенезу», а 3 місце отримала Злата-Марія Малєвська з темою «Отримання асептичної культури рослин монарди лимонної»!

  

 


  Баталії на секції «Юний еколог» були настільки запеклими, що журі довелося буквально розривати місця на користь учасників, саме тому 1 місце розділили Анастасія Костенко з актуальною роботою про методи визначення свинцю у навколишньому середовищі й Анастасія Андрущенко, яка поділилася способами дослідження стану атмосферного повітря за допомогою снігового покриву та дистанційного зондування Землі. 2 місце вибороли Поліна Ярифа з темою «Забруднення атмосферного повітря твердими частками пилу (РМ10, РМ2.5) та озоном пов’язане із воєнними діями на території міста Києва» і Анастасія Сачанюк з темою «Дослідження ліхенофлори Ківерцівського району Волинської області», а на 3 місці опинилися Аліна Колкова тема роботи «Рослинний збір для бомбосховища», Андрій Деркач тема «Екологічні та економічні аспекти застосування кавового шламу як вторинної сировини» та Аліна Серветник з актуальною темою сьогодення «Збереження та відновлення біорізноманіття Київської області після окупації»!

 


  Разом з тим, голова організаційного комітету Юлія Коломієць окремо вручила 3 спеціальні нагороди «Найкреативніша молодіжна розробка», яку отримав юний еколог Ілля Луценко з роботою по дослідженню видового складу риб у водоймах міського значення, юний біотехнолог Михайло Білоус, який максимально детально ознайомив журі із вірусами бактерій-бактеріофагів та Богдан Мирослава, що займається впливом нанокремнію на процеси проростання насіння історичного символу Києва — гіркокаштана звичайного!

 

 


  Учасники конкурсу, незалежно від зайнятих місць, залишися задоволені, натхненні, повні нових вражень, бажань, ідей та в очікуванні наступного року, коли кожен з учасників, за сприятливих умов, зможе приїхати із будь-якого куточка України на конкурс «Юний дослідник» представивши свої презентації й результати досліджень в офлайн форматі.

 

 

  Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології неймовірно вдячний кожному, хто долучився до конкурсу! Ми щиро вітаємо юних дослідників та пишаємося молоддю нашої країни! Сучасні, освічені, енергійні, активні, наполегливі, завжди позитивні та креативні. Творці сьогодення та майбутнього, насолоджуйтеся й надалі винаходами, дослідженням та пошуком! Бажаємо кожному із вас цікавих подій, невтримного бажання пізнавати нове та мирного неба над головою. Нехай участь у таких конкурсах переросте в справжні наукові знахідки!

Наталія НЕСТЕРОВА
Голова Ради молодих вчених факультету

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook