Onuka та науковиця Олена Паренюк взяли участь в американському науковому шоу, де розповіли про Чорнобиль

27 квітня 2023 року

Лідерка гурту Onuka Ната Жижченко та радіобіологиня Олена Паренюк - доцент кафедри ґрунтознавства та охорони ґрунтів ім. проф. М.К. Шикули - стали першими українськими гостями американського шоу Sing for Science.

Темою подкаста з українськими гостями стала Чорнобильська катастрофа, а також російська окупація території у 2022 році та її звільнення. 

Радіобіологиня Олена Паренюк є старшою науковою співробітницею в Інституті проблем безпеки АЕС НАН України й понад 10 років досліджує, як впливає радіація на бактерії, які живуть у Чорнобильській та Фукусімській зонах відчуження. 

До повномасштабного вторгнення жінка працювала зі зразками з саркофагу.

"Щоб взяти зразки для дослідів у 90-х років, потрібно було розбивати застиглу, перетворену на склоподібну масу, лаву… Бо все, що було кинуто в реактор, опинилося при дуже високій температурі та високому тиску, воно розплавилося в лаву, а потім охололо. Такі зразки брати важко. 

Через 36 років, завдяки хімічній та біологічній корозії, лава стала крихкою. Відбір зразків значною мірою спростився: зразок можна взяти ложкою", – розповіла Олена Паренюк у подкасті. 

Радіоактивна лава почала руйнуватися, і в результаті перетворилася на пил, який легко здіймається у повітря. 

"Російські військові зробили окопи в найбільш забрудненому радіонуклідами ґрунті… Нині ми вивчаємо наслідки захоплення зони відчуження та як це вплине на радіаційну безпеку у світі", – каже Олена в подкасті.  

Для лідерки гурту Onuka Нати Жижченка Чорнобиль є близькою темою, адже її альбом "Відлік" є присвятою аварії на АЕС та зоні відчуженню. 

Батько Наталії був інженером-фізиком та ліквідатором катастрофи, а сама Ната під час навчання в університеті писала дипломну роботу про зону відчуженню.

"Коли у мене з’явилася ідея пісні "Відлік", я подумала, що це може бути голосом нашої атомної електростанції, яка виснажена експериментом із неправильним управлінням та неправильною поведінкою. Для мене це був голос зболеної Чорнобильської АЕС", – розповіла співачка. 

В подкасті Ната поділилася, що багато разів бувала в зоні відчуження й "ніколи не відчувала такого спокою всередині, як там". 

"Російська окупація для мене була ніби зґвалтуванням зони відчуження. Я не могла повірити в те, що вся історія, всі наші дослідження були "зґвалтовані" цими нелюдами", – наголосила Onuka. 

Подкаст з українськими гостями опублікували 26 квітня до 37-ої річниці аварії на Чорнобильській атомній електростанції. 

Повний випуск англійською можна прослухати за посиланням

 

 

Анастасія Поя,

журналістка УП. Життя

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook