Відбулась організаційна година на тему "37 РІЧНИЦЯ ТРАГЕДІЇ НА ЧАЕС"

28 квітня 2023 року

37 років тому, 26 квітня 1986 року, сталася аварія на Чорнобильській АЕС – найбільша техногенна катастрофа в історії людства. Під час експерименту на 4-му реакторі станції сталися два вибухи. Про це, та багато інших фактів про Чорнобиль, обговорили зі студентами, кураторської, 11 групи 1 курсу 212 спеціальності, на он-лайн зустрічі 26 квітня 2023 року.

Що варто пам'ятати про Чорнобильську трагедію:

1. У результаті аварії на ЧАЕС було викинуто в 100 разів більше радіації, ніж від атомних бомб, скинутих на Хіросіму і Нагасакі в 1945-у році.
2. Чорнобильській катастрофі присвоїли 7 балів з 7 можливих за міжнародною шкалою ядерних подій (INES). Це зробило її найбільшою техногенною катастрофою тих часів. 7 балів також присвоїли аварії на АЕС Фукусіма-1, Японія, у 2011 році, де в результаті землетрусу теж сталася катастрофа.
3. 800 тисяч людей ризикували своїм життям та здоров'ям, аби запобігти наслідкам аварії та стабілізувати ситуацію. 25 тисяч з них померли, а понад 70 тисяч стали інвалідами. 20% з цих смертей були самогубствами. За даними Американської Комісії Ядерного Регулювання 28 робочих ЧАЕС померли протягом 4-х місяців після аварії. Грінпіс стверджує що аварія на ЧАЕС стала причиною смерті від раку близько 90 тисяч осіб по всьому світу.
4. Ядерні дощі пройшли так далеко, що дійшли навіть до Ірландії.
5. Понад 5 мільйонів людей живуть в районах, які вважаються "забрудненими" радіоактивними речовинами після аварії.

6. Витік радіації пофарбував ліс, що знаходиться неподалік, в яскраво рудий колір. З того часу йому дали назву "Рудий ліс". Саме у цьому лісі "окопувались" російські солдати на початку повномасштабного вторгнення росії в Україну у лютому 2022 року.

7. Близько 97% радіоактивних речовин залишилися в напівзруйнованому саркофазі ЧАЕС.
8. Офіційні джерела стверджують, що потрібно буде до 100 років, перш ніж станція буде повністю списана.
9. 200 тонн радіоактивних матеріалів досі перебуває в реакторі Чорнобильської АЕС.

7 років тому чорнобильську зону оголосили біосферним заповідником. Сотні тисяч туристів щороку приїжджають сюди з усього світу. Чорнобиль та Прип'ять вже не просто місця глобальної аварії, це місця легенд, фотосесій, мистецьких акцій, сталкерства, в зону постійно намагалися проникнути незаконно.

Подвиг тисяч українців, серед них і звягелян, став символом мужності, самовідданості й жертовності в ім’я Батьківщини. Біль, тривога та уроки Чорнобиля навічно залишаються в наших серцях.
Низький уклін ліквідаторам аварії. Вічна пам’ять тим, хто вже не з нами. Щира подяка всім, хто продовжує працювати на АЕС в умовах воєнного стану.
Наразі Україна боронить землю від держави-терориста, яка вдається до підступних провокацій та ядерного шантажу, і своїми діями знову наражає світ на небезпеку і жахіття радіаційної катастрофи. Українці вже вкотре стоять на сторожі безпеки усього світу.


СЛАВА УКРАЇНІ! СЛАВА ЗБРОЙНИМ СИЛАМ УКРАЇНИ!


Світлана Алімівна Ткачук, куратор 11 групи 1 курсу 212 спеціальності
Студенти 11 групи 1 курсу.

 


 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook