Міжнародна діяльність

 

Відповідальна за міжнародну діяльність факультету

к.т.н., доцент Очколяс Олена Миколаївна 

[email protected]

    Факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК активно розвиває співпрацю із закордонними партнерами по всьому світу: університетами, науково- дослідними, комерційними установами та освітніми організаціями країн Європи та Америки.

    Найголовнішими університетами - партнерами факультету є:

-       Пенсильванський державний університет (США);

-       Вища інженерна школа ISA Lille (Франція);

-       Університет Фоджа (Італія);

-        Університет Маніса Целал Баяр (Туреччина);

-        Ташкентський державний технічний університет (Узбекистан);

-         Латвійський сільськогосподарський університет (Латвія);

-        Варшавський університет наук про життя (Польща);

-         Жешувський університет (Польща);

-        Словацький аграрний університет (Словаччина).

    Науково-педагогічний персонал факультету, аспіранти та студенти приймають участь в програмах навчання, мобільності та академічних обмінів з університетами Європейського союзу в рамках Болонського процесу, проектах "ERASMUS MUNDUS", «MEVLANA EXCHANGE».

Оголошення

Оголошується відбір на програму обміну ERASMUS+ з Вищою школою сільського господарства м.Ліль (Франція) на 2023-2024 н.р.

Шановні студенти!

Розпочинається відбір на програму мобільності студентів в рамках програми ERASMUS+ на наступний навчальний рік 2023-24 до Вищої школи сільського господарства м.Ліль у Франції.

Напрямки, на які приймаються студенти:

  • Food science
  • Agricultural science
  • Environmental science


Вимоги до кандидатів:

  • Бути студентом НУБіП 3, 4 курсу ОС Бакалавр або 1 курс магістратури
  • Знання англійської мови (не менше рівня B2) підтверджене відповідними сертифікатами (наприклад TOEFL, IELTS або інші)
  • Успішність у навчанні не менше 74 балів


Необхідні документи (англійською мовою):

  • Transcripts of academic records (all higher education)
  • Language certificate (in English or French, depending on desired language of instruction)
  • CV (Europass)
  • Statement letter (Motavation letter)

       - Чому Ви бажаєте стати учасником програми Еразмус+?
       - Чим я хочу займатися у майбутньому, і як ця програма мені в цьому допоможе?
       - Які знання очікуєте опанувати і які навички здобути?
       - Чому ви кращі за інших кандидатів на навчання за обраною програмою?

  • Passport (copy)

Пакет документів в електронному вигляді має бути зібраний в один архівовай файл у форматі ZIP, кожен з документів має бути файл у форматі PDF у такому ж порядку як зазначено вище (документи в іншому форматі не розглядатимуться).
! Назва файлу має містити назву університету та прізвище претендента (наприклад: ISA_2023_Vitriak)
Файл необхідно надіслати на електронну пошту [email protected] із обов'язковим зазначенням в темі листа ISA 2023 (в іншому випадку відсутня гарантія розгляду).

Кінцевий термін подачі документів: 10.04.2023

 

За умови надання необхідних документів та відповідності зазначеним критеріям аплікант буде запрошений на співбесіду електронним повідомленням на пошту (про дату час та місце співбесіди буде зазначено в листі).

 

Однорічна стипендійна програма BAYHOST на 2023/24 н.р., Баварія

Шановні студенти!

   Вільна держава Баварія приймає заявки на свою однорічну стипендіальну програму для студентів Центральної, Східної та Південно-Східної Європи на 2023/24 навчальний рік через BAYHOST. Випускники з Болгарії, Хорватії, Чехії, Угорщини, Польщі, Румунії, Росії, Сербії, Словаччини та України мають право подати заявку.

    Стипендії призначені для фінансування магістерських та PhD програм в баварських вищих навчальних закладах. Щорічні стипендії можуть бути продовжені вдвічі до 3 років; стипендія становить 861, - € на місяць. Також можуть бути профінансовані однорічні навчання в Баварії в рамках доктора наук у країні.

Більше інформації можете знайти у флаєрі нище, або на веб-сайті BAYHOST або на facebook 

Кінцевий термін подання заявок - 1 грудня 2022 року

 

Оголошується щорічний набір на проходження навчання у 2023 р. в Університеті прикладних наук Вайєнштефан-Тріздорф (Німеччина) в рамках програми обміну Erasmus+  

До уваги студентів ОС "Бакалавр" 4-го року навчання та ОС "Магістр” усіх факультетів, які хочуть взяти участь у відборі на проходження навчання у 2023 р. в Університеті прикладних наук Вайєнштефан-Тріздорф (Німеччина)!

В лютому 2023 р. відбудеться відбір на проходження практичного навчального семестру (з можливістю майбутнього навчання) в Університеті прикладних наук Вайєнштефан-Тріздорф (Німеччина)


При успішному проходженні у Вас є можливість:

  • отримати європейську освіту та/або
  • взяти участь в практичному семестрі в Німеччині у 2023 р. та/або
  • бути зарахованими на навчання на міжнародну магістерську програму в Німеччині Master of Business Administration in Agriculture в Університеті прикладних наук Вайєнштефан-Тріздорф (за додаткового тестування в Німеччині) та/або
  • бути зарахованими на спеціальність 073 "Менеджмент", освітня програма „Адміністративний менеджмент” на факультеті аграрного менеджменту в НУБіП України (відповідно до Правил прийому НУБіП України на 2023 р.) та отримати подвійний диплом

Вимоги до претендентів:

  • знання німецької мови (рівень В1, роз’яснення під об’явою)
  • водійські права категорії В (за наявності)
  • мотивація та бажання вчитись та працювати в аграрному секторі

На тестуванні мати при собі:

  • копію закордонного паспорта
  • копії сертифікатів (за наявності)

За додатковою інформацією звертатися: Коваленко Наталія Олександрівна ([email protected])


Для проходження відбору потрібно зареєструватися за посиланням до 01 лютого 2023р. https://goo.gl/forms/ufOCdRGwNix5WK7e2 

 

 

Оголошується конкурс на отримання гранту на навчання у США у межах нової стипендіальної програми “Global Democracy Ambassador Scholarship” для українських студентів перших-четвертих курсів 

 

     Хочемо повідомити Вас про чудову можливість отримати грант на навчання у США у межах нової стипендіальної програми “Global Democracy Ambassador Scholarship” для українських студентів перших-четвертих курсів усіх спеціальностей. Ця програма адмініструється Інститутом міжнародної освіти.

      Стипендіальна програма “Global Democracy Ambassador Scholarship” надасть можливість десятці українських студентів та студенток отримати стипендію для навчання в освітньому закладі в США під час весняного та/або літнього семестру 2023 року.

       У конкурсі можуть брати участь студенти з українським громадянством, які проживають в Україні та навчаються в українському ЗВО, або ж тимчасово переміщені за кордон у зв’язку із воєнними діями.

     Ціллю “Global Democracy Ambassador Scholarship” є створення можливостей для студентів/ок з України продовжити навчання, брати участь у діалогах про вразливість та важливість демократії та надихнути глобальну спільноту на співучасть у зміцненні демократичних процесів.

 Кінцевий термін подання заявок – 27 жовтня 2022 року.

 Усю детальнішу інформацію про програму (умови участі, інструкцію щодо заповнення анкети, лінк на аплікаційну форму, критерії відбору кандидатів, розмір стипендії та засновників) Ви можете знайти на сайті Інституту міжнародної освіти в Україні: https://fulbright.org.ua/uk/global-democracy-ambassador-scholarship/, або безпосередньо на сайті програми GDAS: https://www.iie.org/Programs/Global-Democracy-Ambassador-Scholarship.

 Аплікаційна форма міститься за адресою: https://www.iiefeedback.org/se/6125022559066E79

 Фейсбук-сторінка програми, до публікуватимуться всі оновлення: https://www.facebook.com/profile.php?id=100086494692462

Інстаграм-сторінка програми: https://www.instagram.com/gdas_ukraine/

 Якщо у Вас виникнуть запитання, надсилайте їх на: [email protected] або ж на наших сторінках в соцмережах.

 

 

 Оголошено конкурс на степендіальну програму програму International Excellence Scholarship (IES) в Берліні.

International Excellence Scholarship Program (IES) — це стипендіальна програма, яка дає змогу мотивованим студентам усіх галузей навчання зі Східної та Південно-Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії з оцінками вище середнього провести семестр за кордоном у Берліні. Ця програма дає студентам можливість поглибити свої знання в найкращих німецьких університетах (HU Berlin, FU Berlin, HWR Berlin, University of Potsdam). Під час 6-місячного перебування стипендіати братимуть активну участь у житті асоціації. Вони також на власні очі відчуть німецьку культуру через культурні заходи та громадські зустрічі. Крім того, стипендіати беруть участь у супутніх та розвиваючих заходах програми, які вони інтенсивно допомагають формувати.

    Учасники програми контролюються досвідченою командою. Для того, щоб швидко та безперешкодно адаптуватися в Берліні, стипендіати отримують висококваліфіковану інструкцію. Під час перших зустрічей їх також підтримують наші наставники. 

Кінцевий термін подання заявок – 30 червня 2022 року.

Більше інформації: https://en.copernicusberlin.de/ies

 

 

NULES Ukraine

 

 

Master Program QUALITY, STANDARDIZATION AND CERTIFICATION" specialty 152 "METROLOGY AND INFORMATION AND MEASURING TECHNIQUE"

Necessary background of students

    The students can come from very diverse fields of study: The principal goal set forth in training by this specialty is obtaining by students of knowledge on principal constituents of the system of technical regulation: basic legal deeds of Ukraine in sphere of technical regulation; principal tasks, principles, scientific and practical approaches used in spheres of standardization, certification, metrology and quality; influence of system of technical regulation on effectiveness of functioning of economy; fundamental normative documents used in spheres of standardization, certification, metrology and quality management; international and European normative base and practice of operation in these spheres.

Academic calendar of the Master program 1,5 years

Beginning of the academic year: September 1st

End of the academic year: December 28 st

Holidays: -

 

Credit hours – 90 ECTS

Curriculum

1st Semester

2rd Semester

3rd Semester

Legal support of management decisions – 4 credits

Quality management - 7 credits

Standardization and certification of products of agriculture - 5 credits

Businesslike foreign language – 3 credits

Quality and safety management and food products - 7 credits

Systemic approach and methods of taking of decisions – 4 credits

Psychology of management – 3 credits

Information technology and mathematical modeling of

quality management systems - 5 credits

Methods of ensuring and managing by quality of foodstuffs – 4 credits

Agricultural policy – 3 credits

Standardization and certification of products of agriculture - 5 credits

Agricultural quality management production and production – 4 credits

Management of personnel – 4 credits

Practical training - 6 credits

Management by conditions of environment – 4 credits

International and regional standardization and certification – 4 credits

 

Standardization and certification of products, manufactures

and quality assurance systems -– 4 credits

Legal metrology and standardization – 5 credits

 

Philosophy of science and innovation development -– 4 credits

Research and innovative processes – 4 credits

 

Preparation of diploma and protection of the master’s degree - 5 credits

30 ECTS

30 ECTS

30 ECTS

 

Language: English

Tuition fee: 2270,16 USD

 

Advantages & Opportunities

    The character peculiarity of process of training of specialists by quality, standardization and certification is those that this program may study graduates of various directions of education. It is open for bachelors of any еducational program, has the multivectorial and multivariant character. At the same time there exist the numerous differences in the lists of disciplines studied by choose of bachelors who has the economic degree, and by bachelors who finished training in spheres of technology, engineering and biology.

Application

    The diploma of master of sciences by еducational program of “Quality, standardization and certification” gives graduates to take the wide number of positions: specialist by quality, engineer by quality, official of department of quality management, its validation, technical control, employee of metrological services, specialist by standardization and certification, auditor and so on. such level of education is necessary for specialists who work in sphere of standardization of new types of production, certification of products and services, drawing up and directing of technical documentation, carrying out of inner audits and self-inspections, validation of technological processes, attestation of personnel, equipment and premises etc.

 For any further questions

    Applications are made directly on the university's website. However, do not hesitate to contact [email protected] for any questions regarding this MP.

 

Події

Вероніка Лось, студентка факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК: про переваги навчання у ISA Lille за програмою обміну ERASMUS+

 Можливість отримати подвійний диплом та навчатись за кордоном була однією із вагомих причин, що вплинуло на моє рішення вступати саме в НУБіП України, ділиться враженнями студентка магістратури ОП «Нутріціологія».

    Починаючи з першого курсу, я почала цікавитись закордонними практиками, відслідковувала всі новин на нашому сайті, що пов’язані з цим питанням. І от, я побачила набір за програмою Erasmus до Вищої школи інженерії в Франції.

     Я приєдналась до однієї із конференцій, на якій розповідалось про цю програму, вимоги для подання заявки та процедуру подачі. Трохи очікування і мені прийшло запрошення на інтерв'ю із керівником програми та відповідальною за міжнародну співпрацю. Протягом тижня я щовечора тренувала відповіді на всі можливі запитання, щоб не розгубитись і не забути англійську мову!

    Навчання в ISA Lille є надзвичайно прогресивним. Будучи однією із трьох найкращих агро-шкіл у Франції, ISA пропонує систему, що поєднує різнопрофільне навчання з можливість міксувати курси за власним виробом, безліч командних проектів, що ставлять тебе в умови максимально наближені до робочої атмосфери та змушують виходити з зони комфорту, працюючи з інтернаціональною командою та готуючи проекти для та про відомі компанії (Sencrop, Azelis, Apple, Moët & Chandon).

     Також навчання тут - це постійний виклик, що випробовує тебе як особистість. Наприклад, на першому році програми всі іноземні студенти зобов'язані здати TOIEC, а на другому році навчання екзамен Delf з французької мови, щонайменше на рівень В1. Або, іноді буває важко знайти правильний механізм роботи над завданням чи проектом, лише тому, що ти звик робити по-іншому, і можеш не бачити альтернативного. Або обов'язкові стажування: 2 місяці на першому курсі та 6 місяців на другому, заради яких ти перешукуєш весь LinkedIn і пишеш HR всіх можливих компаній.

   Саме ці стажування дають можливість отримати професійний досвід та працювати пліч-о-пліч з майстрами своєї справи. Моє 2-х місячне стажування я проходила на кемпінгу, що розташований на Лазурному березі. Будучи помічником бухгалтера, я отримала багато практичних навичок та добре покращила володіння французькою.

    Наразі я проходжу своє 6-місячне стажування у агро-стартапі, який виготовляє погодні станції та додаток для фермерів. Я займаюсь B2B маркетингом та комунікацією з партнерами і щодня насолоджуюсь, бачучи результат своєї роботи!

    Всім, хто сумнівається в собі в тому наскільки він добре знає англійську, щоб їхати за програмою обміну, хто сумнівається, чи життя за кордоном буде зрозумілим і комфортним, хто сумнівається, що зможе справитись із всім тиском та головним болем, що несе за собою підготовка документів, переїзд і освоєння в іншій країні можу сказати : сумнівайтесь далі!

    Але сумнівайтесь, подаючи заявку на прохід конкурсного відбору. Сумнівайтесь, проходячи інтерв`ю. Сумнівайтесь, купуючи білети і пакуючи валізи. Сумнівайтесь і робіть !

    Адже навіть якщо ви не бачите свого майбутнього закордоном, цей період життя не тільки збагатить ваше резюме, підніме вашу цінність на трудовому ринку і прокачає вас як особистість, але й дасть вам нагоду спробувати альтернативну систему навчання, створити цікаві контакти з викладачами і студентами, покращить ваші Hard і особливо Soft навички.

     За півтора роки навчання на Магістерській програмі в Франції, та пройшовши два стажування, я можу сказати, що все неможливе - насправді можливе.

 

Ph.D. аспіранти КНР факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіП України опановують фахові компетентності

    В Національному університеті біоресурсів і природокористування України активно продовжується реалізація підготовки іноземних аспірантів.

   Підготовка здобувачів PhD доктор філософії з Китайської Народної Республіки як висококваліфікованих науковців і науково-педагогічних кадрів у галузі харчової та переробної промисловості здійснюється на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК.

   Відповідно до навчального плану підготовки здобувачів третього рівня вищої освіти за спеціальністю 181 “Харчові технології” передбачено цикл фахової підготовки, що передбачає набуття здобувачами загальнонаукових (філософських) компетенцій, мовних компетенцій, універсальних навичок дослідника.

    Так, в осінньому семестрі 2023-2024 навчального року здобувачам PhD доктор філософії за спеціальністю 181 “Харчові технології” другого року навчання доцентом кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів Ігорем Устименком викладається дисципліна “Інноваційні технології у харчовій промисловості”.

  За мету викладання дисципліни “Інноваційні технології у харчовій промисловості” поставлено формування у здобувачів як теоретичних основ так і важливих практичних навичок отримання готової харчової продукції, напівфабрикатів на основі інноваційних технологій, які використовуються в сучасній харчовій індустрії спираючись на результати наукових досліджень у галузі.

    Під час перших занять з дисципліни “Інноваційні технології у харчовій промисловості” здобувачам PhD доктор філософії з Китайської Народної Республіки були висвітлені питання щодо мети і принципів інноваційної політики, принципів удосконалення харчових технологій, наукового обгрунтування потреб нутрієнтів, зокрема, есенціальних для організму людини, використання есенціальних нутрієнтів як одних з шляхів удосконалення існуючих та розроблення нових технологій харчових продуктів.

   Здобувачі третього рівня вищої освіти за спеціальністю 181 “Харчові технології” вкрай зацікавлені у тематиках дисципліни “Інноваційні технології у харчовій промисловості” та у ході проведення занять активно беруть участь в обговореннях з викладачем питань, пов’язаних із використанням отриманих знань при написанні кваліфікаційної наукової роботи.

    Керівництво та викладачі факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК постійно підтримують зв’язок зі своїми здобувачами  PhD доктор філософії з Китайської Народної Республіки задля покращення якості освітнього процесу.

  Бажаємо наукових успіхів здобувачам третього рівня вищої освіти за спеціальністю 181 “Харчові технології”та якісного продовження опанування фахових компетентностей.

 

Вікторія Панченко, студентка факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК: «Мені пощастило стати переможницею одразу кількох міжнародних студентських конкурсів в складі команди МАН України!»

 Під час навчання на першому курсі університету мені пощастило стати частиною міжнародної команди Малої академії наук України та взяти участь в конкурсах за кордоном:

жовтень 2022 – золота медаль на міжнародному інноваційному шоу INOVA (Хорватія);

березень 2023 – срібна медаль на міжнародних змаганнях з інженерії, науки і технологій IFEST (Туніс);

травень 2023 – срібна медаль на міжнародному шоу винаходів та інновацій INTARG, премія міжнародного товариства інновацій та програмованих навичок Торонто TISIAS (Польща).

   Зараз я проходжу стажування в Шкільному дослідниькому центрі Північного Гессена (Schülerforschungszentrum Nordhessen), місто Кассель, Німеччина. Тут я допомагаю школярам створювати свої наукові проєкти в галузях хімії, біології та екології. Також окремо на базі цього центру я займаюся створенням інтеграційного проєкту для українських школярів, який допомагає їм втілювати свої ідеї та адаптуватися в німецьке суспільство.

     Всі ці здобуті перемоги і компетентності допоможуть мені відбутись в обраній професії, яку я здобуваю на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіП України.

 Вікторія Панченко,
студентка 2 курсу бакалаврату факультету харчових
технологій та управління якістю продукції АПК

 

За програмою NAWA проходять наукове стажування викладачі НУБіП України у Вроцлавському природничому університеті, Польща

З 01 жовтня 2023 року за підтримки керівництва НУБіП України розпочалося місячне стажування чергової групи співробітників нашого університету у Вроцлавському природничому університету, м. Вроцлав. Стажування проходить за програмою NAWA.

  Зокрема у ньому беруть участь: доктор медичних наук, професор кафедри громадського здоров’я та нутриціології Геннадій Ткач (факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК), кандидат сільськогосподарських наук, доцент, завідувач кафедри гідробіології та іхтіології Наталія Рудик-Леуська (факультет тваринництва та водних біоресурсів), а також кандидати ветеринарних наук, доценти кафедри біохімії і фізіології тварин імені академіка М.Ф. Гулого Валерій Цвіліховський та кафедри анатомії, гістології і патоморфології тварин ім. акад. В.Г. Касьяненка Роман Бокотько (факультет ветеринарної медицини).
  В день приїзду до Вроцлавського природничого університету (зліва на право): професор Геннадій Ткач, доцент Валерій Цвіліховський, керівник міжнародних програм Вроцлавського природничого університету Анна Раулушкевич, доценти Наталія Рудик-Леуська та Роман Бокотько
Під час знайомства з територією факультету ветеринарної медицини Вроцлавського природничого університету
 Виступає ректор Вроцлавського природничого університету, професор Ярослав Босий
 
  А далі до роботи – виконання програми стажування на профільних кафедрах Вроцлавського природничого університету, де йде відпрацьовання новітніх методик експериментальних досліджень та ознайомлення з навчальною, науковою і дослідницькою роботами університету.
Професор Геннадій Ткач дорогою до профільної кафедри
За роботою професор Геннадій Ткач та доктор Анна Ліпінська
Доцент Наталія Рудик-Леуська на кафедрі гідробіології та рибництва Вроцлавського природничого університету
 Під час дружньої розмови завідувач кафедри гідробіології та рибництва Вроцлавського природничого університету, професор Моніка Ковальська-Горальська та завідувач кафедри гідробіології та іхтіології НУБіП України Наталія Рудик-Леуська
Доцент кафедри анатомії, гістології і патоморфології тварин ім. акад. В.Г. Касьяненка Роман Бокотько стажується в лабораторії клітинних культур та новітніх методів лікування під керівництвом доктора Томаша Генбаровського на кафедрі біоструктури і фізіології Вроцлавського природничого університету
За відпрацюванням технології оперативного отримання тканинного матеріалу з головного мозку щурів
У лабораторія біохімії і біотехнології. Доцент кафедри біохімії і фізіології тварин ім. акад. М.Ф. Гулого Валерій Цвіліховський з докторантом Мареком Печкою відпрацьовують методику виділення низькомолекулярних білків з бактерій роду Сальмонела (Salmonella) для подальшого синтезу моноклональних антитіл з метою лікування ракових захворювань.
Доцент Валерій Цвіліховський під час участі у Міжнародній конференції, присвяченій педагогічній майстерності
 
  Половина стажування позаду, однак збагачення новим знаннями та встановлення нових контактів з польськими колегами продовжується і принесе користь відповідним кафедрам нашого університету у розвитку новітніх напрямків наукових досліджень.

 

Британсько-українське твінінгове партнерство НУБіП України та University of Reading: обмін враженнями

 28 липня у Варшаві добіг до завершення другий тижневий міжнародний семінар із підвищення кваліфікації в рамках Twinning проєкту співпраці Національного університету біоресурсів і природокористування України та University of Reading.

   Цей проєкт є продовженням двостороннього співробітництва між University of Reading (Велика Британія) та НУБіП України в рамках Twinning Project.

   До складу делегації увійшли понад тридцять представників НУБіП України, зокрема, ННІ лісового і садово-паркового господарствафакультетівгуманітарно-педагогічногоекономічногоаграрного менеджментутваринництва та водних біоресурсів

захисту рослинбіотехнологій та екологіїагробіологічногохарчових технологій та управління якістю продукції АПКМодераторами заходу були професорки University of Reading Сара Карді та Алла Кравченко з НУБіП України.

   Перший день воркшопу був присвячений представленню учасників та проекту TwinningСара КАРДІ та Саймон МОРТІМЕР представили Університет Редінгу та Twinning Project.       

   Другий день був присвячений темі побудови співпраці, як всередині нашого університету, так і з іншими університетами. Науковці НУБіП були поділені на міждисциплінарні групи і мали пропрацювати спільний проект, який залучить представників різних факультетів.

   Перебування у Варшаві було пов’язане не лише з насиченою програмою стажування, але і цікавою культурною програмою, що включала екскурсію старим Вільянівським палацом, де учасники також мали можливість у неформальній обстановці краще познайомитись між собою.                      

   На четвертий день обговорювались проблеми, виклики та можливості при написанні міжнародних публікацій. Визначення стратегій. А також конкретні кроки написання таких публікацій, їх планування та визначення можливостей для публікацій. Критерії вибору міжнародного журналу, на які показники слід звернути увагу.

   Крайній день воркшопу почався з теми залучення коштів до досліджень і проектів, здобуття грантів, обговорення концепцій, проблем, підведення підсумків роботи та розробки подальших кроків співпраці Університету Редінгу та НУБіП в рамках проекту Twinning та обмін враженнями від співпраці з університетом Reading. 

 

   На завершення стажування відбувся обмін цінними подарунками.

   Декан агробіологічного факультету Оксана Тонха говорить: "Враження від стажування дуже позитивні – нові знайомства, знання та неповторний досвід роботи в команді надихають і далі працювати задля розвитку освіти в Україні.

   На згадку про інтенсивний курс стажування та підвищення кваліфікації у колег залишилася приємна втома, вдячність до викладачів з університету Reading та хороші емоції від отриманої інформації".

   "Безмежно вдячні за теплу атмосферу наукового стажування: обмін педагогічним досвідом, насичені презентації фахівців, активні дискусії, дружне неформальне спілкування, мандрівки по історичній Варшаві. Набутий досвід і тематика програми стажування залишили незабутні враження й мотивували до нових звершень та подальших пошуків. Сподіваємося, що нові знайомства дадуть можливість надалі розширювати міждисциплінарні зв’язки по навчальних закладах інших країн", говорить Ірина Савицька декан гуманітарно-педагогічного факультету.                               

   "Міжнародне наукове стажування – це не лише нові наукові здобутки, цікаві знайомства, неперевершені враження, але й наполеглива наукова праця. Велика вдячність Британським колегам за організоване наукове стажування, можливість знайомства та обміну досвідом з викладачами. Бажаю команді подальшого розвитку та процвітання" - ділиться враженнями Оксана Барановська учений секретар, доцент кафедри організації підприємства та біржової діяльності.

   "Дуже вдячна організаторам за це стажування, бо всю отриману інформацію та матеріали сподіваюсь використати в навчальному процесі. Сподіваємось на подальшу співпрацю з університетом Reading та нові проекти.

   Колегам бажаю нових цікавих проектів та натхнення" - говорить Олена Колісніченко завідувач кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну.            

   Якщо підсумувати то дане стажування це корисний і цікавий досвід, який дозволяє познайомитися з абсолютно іншим університетом, їхніми науковими програмами, здобутками та можливість перейняти знання від кращих британський викладачів. Такий досвід є безцінним, оскільки дає змогу усвідомити, що НУБіП України є її гідним представником для партнерства міжнародного рівня.

 

Молоді вчені Олена Очколяс та Микола Ніколаєнко факультету харчових технологій прийняли участь в семінарі з підвищення кваліфікації в рамках Twinning проекту співпраці НУБІП та Університету Рідінг

  Протягом червня доценти кафедри технології мясних, рибних та морепродуктів Микола НІКОЛАЄНКО та Олена ОЧКОЛЯС взяли участь в підвищені кваліфікації в рамках спільного проекту Університету Рідінг (Великобританія) та НУБІП України Capacity building of Ukrainian researchers for sustainable livelihoodssocio-economic developmentОрганізаторами семінару були: професор Сара КАРДІ, Емма БЕЗКІЦА та Алла КРАВЧЕНКО.

Метою Twinning проекту є розвиток наукових проектів,  можливості обміну студентами та науковцями.

Перший день воркшопу був присвячений представленню учасників та проекту Twinning. Сара КАРДІ та Емма БЕЗКІЦА представили Університет Редінгу та Twinning Project.                  

В другій половині робочого дня науковців НУБІП представити себе, свої підрозділи і запропонувати ідеї для можливої співпраці.

В процесі відбулася групова дискусія на тему «“Де сфери взаємного інтересу? Мапування тем для дослідницької та викладацької співпраці. У чому полягають інтереси шкіл/факультетів?”».       

 Другий день був присвячений темі побудови співпраці, як всередині нашого університету, так і з іншими університетами. Науковці НУБІП були поділені на міждисциплінарні групи і мали пропрацювати спільний проект, який залучить представників різних факультетів. Микола НІКОЛАЄНКО разом з представниками факультету аграрного менеджменту Наталією КОВАЛЕНКО, Олександрою РАЛКО та Каріною ФЕДЧЕНКО з гуманітарно-педагогічного факультету обговорили та представили проект оцінки та покращення харчування населення України та Великобританії, як шляхом соціальної роботи так і розробки та популяризації продуктів спеціального призначення.

Олена ОЧКОЛЯС разом з представниками  агробіологічного факультету Ольгою КРАВЧЕНКО, з гуманітарно-педагогічного факультету Наталією Шевченко та Зоргач Альоною з кафедри менеджменту ім. професора Й.С. Завадського представили проект екологічно харчового продукту оздоровчого призначення, який залучав сфери всіх науковців.               

В рамках групової дискусії, були розглянуті такі питання як: “Що робить співпрацю успішною?”, “Які хороші уроки співпраці?”, “Які наші цілі щодо міждисциплінарної співпраці?”, “З якими бар'єрами ми стикаємося?”, “Як ми можемо знайти рішення для них?”. Також було розглянуто два завершених проекти, як приклади міждисциплінарної співпраці: “Case study: Newton Agham project” та “Case study: ZBNF project”.

 Третій день був присвячений знайомству з культурною спадщиною Польщі. Науковцями НУБІП були відвідані центр міста Варшава, Королівський замок Варшави, Вілянівський палац короля Яна ІІІ та інші локації.                   

 Четвертий день воркшопу почався з  теми залучення коштів до досліджень і проектів, здобуття грантів. Як почати перетворювати ідею на заявку на зовнішнє фінансування? Памп-праймінг та перевірка концепції. Які є проблеми та їх шляхи вирішення.

По обіді обговорювались проблеми, виклики та можливості при написанні міжнародних публікацій. Визначення стратегій. А також конкретні кроки написання таких публікацій, їх планування та визначення можливостей для публікацій. Критерії вибору міжнародного журналу, на які показники слід звернути увагу.                         

 Останній день був присвячений підведенню підсумків роботи та розробки подальших кроків співпраці Університету Редінгу та НУБІП в рамках проекту Твіннінг. Також на зустріч завітала Ольга Пелих з факультету менеджменту Університету Варшави. Вона представила можливості співпраці в рамках проекту EIT Food, який частково фінансується Організацією об’єднаних націй.         

Щиро дякуємо партнерам Університету Рідінг,  міжнародному відділу НУБІП України та всіх дотичних до даного заходу за надану можливість бути учасниками курсу підвищення кваліфікації.            

 

Студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК успішно проходять навчання в університеті Франції

 Ми, студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Вероніка ПанченкоАнна Панаскевич, Єва Толок, Вероніка Лось, Національного університету біоресурсів і природокористування України, за сприяння проректора з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадима Ткачука і за результатами конкурсного відбору, отримали можливість навчатись за програмою Erasmus+ у Франції.

      Північ Франції славиться своєю гостинністю. І саме тут, на півночі, знаходиться місто Лілль, в якому ми зараз навчаємося. Відчути доброзичливу атмосферу нам вдалося вже з перших днів перебування, здається життя тут крутиться навколо університетів, а 90% населення – студенти.

      Навчальний процес доволі відрізняється від звичного нам. Наприклад, в рамках кожного з предметів є велика кількість групових проектів та презентацій. З початку було дивно, адже вдома ми здебільшого звикли працювати індивідуально, але зараз ми бачимо в цьому лише прекрасну можливість розвитку навичок комунікації. До того ж, з нами в групі навчаються студенти з усіх куточків світу, тому робота в командах стає ще цікавішою та різноманітнішою. На відміну від багатьох інших студентів, лабораторні роботи не стали для нас шоком, адже основні навички роботи із обладнанням, матеріалами та препаратами ми отримали на рідному факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК на гідному рівні, де лабораторії оснащені сучасним обладнанням.

       Особисто мені найбільше в освітньому процесі подобається те, що дуже часто лекції та практичні заняття проводять запрошені лектори, які спеціалізуються на окремих вузьких темах. Так, наприклад в рамках дисципліни «Інгредієнти» до нас приходили фахівці, що працюють над розробкою та виготовленням ароматизаторів, протеїнових сумішей, модифікованих крохмалів, цукрозамінників, в рамках ознайомчого курсу «Нутріціології» − лікарі та дієтологи різних вікових спеціалізацій.

         Також, трошки відрізняється і організація освітнього процесу. Хоча, навчальний рік так само стандартно розділено на два великих семестри – осінній та весняний, але кожен із них в свою чергу також поділяється на два. Таким чином, одночасно відбувається викладання не більше як 3-х дисциплін і ще плюс робота над довгим семестровим проектом.

 

        Але окрім навчання, в Ліллі ми знайшли друзів і підтримку. Дуже приємно відчувати турботу і занепокоєність за нашу країну та наші родини, віру в нашу перемогу. Раніше ніколи б і не подумали наскільки приємно звучить звичайне «Привіт, як справи» з індійський акцентом.

     Думаю, досвід і знання, що ми отримаємо за період навчання у Франції допоможе нам стати справжніми спеціалістами в галузі харчових технологій, щоб працювати для розвитку нашої країни.

Ми щиро вдячні своєму РІДНОМУ факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, зокрема декану Ларисі Баль-Прилипко,  керівництву НУБіП України – ректору Станіславу Ніколаєнку, за те, що повірили в нас та підштовхують до нових звершень. Можливості відкривають двері тільки перед наполегливими та зосередженими на навчанні. Тому не покладайте рук! І реалізовуйте задумане! 

 

 

На факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК відбулась робоча зустріч з аспірантами Китайської Народної Республіки

 

  На сьогодні в аспірантурі НУБіП за спеціальністю 181 «Харчові технології» здійснюють підготовку 29 аспірантів, в тому числі 3 аспіранти першого року очної форми навчання з Китайської Народної Республіки – Фу Юань Ся, Ван Лі, Сюй Лі.

Факультет харчових технологій вперше здійснює підготовку здобувачів-іноземців за третім освітньо-науковим рівнем PhD доктор філософії із спеціальності 181 "Харчові технології", саме тому їм приділена особлива увага зі сторони гаранта програми, наукових керівників та керівництва університету, зокрема відділу аспірантури.

Дотримуючись традицій, за ініціативи здобувачів та наукових керівників 06 березня відбулась онлайн-зустріч з аспірантами Китайської Народної Республіки, які навчаються за ОНП "Харчові технології".

Зустріч організовано з метою обговорення ряду робочих питань, а саме: завершення першого семестру, атестація здобувачів; представлення наукової теми, її актуальності, мети та методики проведення експериментальних досліджень; про початок другого семестру.

Першочергово, до аспірантів звернулася гарант програми, декан факультету Лариса Баль-Прилипко, яка ознайомила здобувачів з потужним науковим потенціалом та сучасною матеріально-технічною базою факультету, також зосередила увагу на напрямках наукових досліджень, якими займаються вчені факультету, зазначила, що саме завдяки клопіткій та наполегливій праці здобувачі третього освітньо-наукового рівня зможуть досягти поставленої цілі. Також було зазначено, що починаючи з 20 березня аспіранти-міжнародники приступають до вивчення освітніх компонент навчального плану – філософія науки, педагогіка та управління закладом вищої освіти, організація підготовки дисертаційної роботи та продовжується інтенсивне вивчення української мови.

Наукові керівники здобувачів професор Тетяна Лебська, доцент Аліна Менчинська, доцент Толок Галина, професор Ігор Паламарчук проінформували про актуальність, новизну наукових робіт, які виконуються здобувачами, зосередивши увагу на меті, основних завданнях роботи, обꞌєктах та предмету досліджень, методиці та базах проведення експериментальних досліджень.

Здобувачі, у свою чергу, прозвітували про виконану роботу протягом періоду навчання, представили орієнтовний зміст дисертаційної роботи, аналіз наукових робіт українських та іноземних вчених, які займались питаннями з тієї чи іншої тематики, представили орієнтовний перелік лабораторного обладнання, на якому будуть виконуватись дослідження.

Також здобувачі: Фу Юань Ся, Ван Лі, Сюй Лі висловили щиру вдячність відділу аспірантури, зокрема завідувачу відділу Віталію Вакуленку, за організований на високому рівні освітній процес, НПП з української мови та всьому колективу факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК.

Всі аспіранти з КНР  були успішно атестовані, а результати звітування оформлені відповідними документами.

 

Студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК долучились до мирних акцій в підтримку України у Франції: Ми зробимо все, щоб синьо-жовті кольори продовжили свій визвольний рух

Ми щодня дякуємо ЗСУ за боротьбу і захист, за можливість прокинутися зранку. Водночас треба пам’ятати, що наша незалежність і перемога України у цій війні залежить від кожного з нас. І боротися за неї треба не лише на передовій.

Навчаючись у Вищій школі сільського господарства м. Ліль у Франції (за міжнародною програмою Еразмус+) ми душею і думками вдома, в Україні – в Києві, Херсоні, Енергодарі, Запоріжжі, Одесі – там, де залишились наші батьки, брати, сестри, бабусі й дідусі. Не можемо залишатися пасивними спостерігачами трагічних подій. Розуміємо, щоб війна закінчилася швидше, нам всім потрібно ще більше об'єднатися. Не тільки українцям, а всьому цивілізованому світу. Потрібно, щоб про нас, українців, не забували у світі, де немає війни, де немає комендантської години та повітряних тривог, де російські ракети посеред мирного міста не нищать багатоповерхівки з людьми.

Ми можемо привертати увагу до України, долучаючись до мирних акцій в підтримку України, поширювати наші традиції, акцентувати нашу автентичність. 

Париж, Лілль часто є центрами проведення мітингів в підтримку України. Надзвичайно зворушливо, коли ти бачиш як на фасаді мерії міста вивісили синьо-жовті прапори в знак солідарності з українським народом.  Ейфелева вежа підсвічується  з українським колоритом, чути, як звучить гімн України. Проведення і участь в таких заходах – не тільки звернення до місцевої влади про військову та економічну допомогу, але й нагадування світові: війна не закінчилася. Ми були приємно здивовані, скільки іноземців долучаються до таких заходів. Дуже приємно чути слова підтримки: «Ви не самі тут, ми з вами». Це неймовірне відчуття, що нас чують та світ з нами. В очах людей ми бачимо сльози й сум, але заразом рішучість і силу. Протестувальники підтримують Україну, демонструють свою свідому позицію та підтримку.   

Усе, що нам залишається та що ми зобов'язані робити, – це бути рупором України, бо хлопці та дівчата воюють за нашу свободу, незалежність, майбутнє , а ми тримаємо свій фронт!

І прийде час, коли один скаже "Слава Україні!", а мільйони відповідатимуть "Героям слава!" – Степан Бандера.

Викладачі і студенти факультету харчових технологій на Міжнародній виставці продуктів харчування та напоїв WorldFood Ukraine: отримані враження переповнюють

25 Міжнародна виставка продуктів харчування та напоїв WorldFood Ukraine, яку традиційно проводять восени кожного року, була перенесена цьогоріч на весну. Тому всі з нетерпінням чекали на відкриття її з 29 по 31 березня 2023 року. Для студентів відвідування такого заходу передбачено в останній день, але від цього враження та емоції не були зіпсованими, а навпаки, дивлячись в очі студентам, ми, викладачі, розуміємо, що саме такі івенти їм необхідні. Викладачі-наставники студентів-харчовиків доценти Володимир Василів, Марія Жеплінська та Зінаїда Бурова разом зі студентами факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК провели корисне знайомлення з останніми досягненнями в харчовій галузі в рамках практичних занять з дисциплін «Процеси і апарати харчових виробництв», «Технологічне обладнання харчових виробництв», «Проектування підприємств галузі».

 
     Закінчення першого місяця весни 2023 року запам'ятається насамперед студентам 1курсу скороченого терміну навчання спеціальності 181 "Харчові технології" НУБіП України, які вперше побували на виставці харчових продуктів та напоїв. Для них це щось нове, цікаве і захоплююче. Тим не менше для студентів інших курсів та викладачів зокрема було багато новинок на цьогорічній виставці, яку з року в рік ми відвідуємо охоче та з захопленням спостерігаємо якими кроками вперед рухається харчова промисловість передусім України. На виставці можна було спостерігати різноманітні смаколики, ба більше продегустувати їх, дати органолептичну оцінку, поспілкуватися з представниками фірм та підприємств тощо. На основі технологічного обладнання, яке знаходилося в павільйоні, коротенько зі студентами обговорили процеси подрібнення та просіювання на млині, що виготовлений з натуральної житомирської деревини; присутня сушарка дозволила описати принцип її роботи та дії в умовах виробництва. Студенти змогли насолодитися різними смаками випічки з Дніпра, Харкова; кава на основі різних видів грибів, яку можна смакувати навіть в холодному вигляді, а на десерт різноманітні джеми, варення... Перелік цей можна було б продовжувати, проте ми всі вже чекаємо наступної зустрічі, де як у мирний час, виставку відвідували також й іноземні представники харчової промисловості. 
 
     Після ознайомлення з усіма стендами виставки студенти Микита Ніколаєнко та Ярослав Протасов поділилися своїми враженнями з викладачами і в один голос сказали, що це саме те, що їм потрібно після тривалого дистанційного навчання – надихнутися інноваційними ідеями. А студентка Яна Кривенко умудрилася ще й прийняти участь в розіграші печива та виграти цілу тацю цих смаколиків! 
 
  
     Цікаво, корисно, інформативно, а головне все своїми очима і на дотик та смак - тільки такі відчуття можна отримати на виставці харчових продуктів та напоїв, де на цей раз представлені лінійки від майонезів до кави, від вишуканих карамельок до рибопродуктів та технологічного обладнання для отримання борошна, випікання хліба, висушування овочів та фруктів, алея новинок харчових продуктів. Так зразу і не перелічити все. І кожного року цей список розширюється в сторону органічних продуктів та екологічного обладнання. Висновок можемо зробити один - нема нічого важливішого в житті ніж саме життя з якісними продуктами, які виготовляються на екологічному обладнанні. Виставка нас не розчарувала, тому сподіваємося, що і в майбутньому побачимо теж чергові шедеври від виробників в харчовій галузі промисловості. А по-іншому просто ніяк.
 

 Виставка надихає нас рухатися в напрямку створення нових харчових продуктів як для цивільного населення, так і для військових. Тому наш щирий респект організаторам виставки, що дали змогу нам її відвідати. А нашим захисникам України, які у важких умовах роблять все можливе і навіть неможливе, щоб ми тут в тилу могли жити і насолоджуватись цим життям, висловлюємо велику вдячність та молимось за їхнє здоров’я. 

Міжнародна програма обміну Erasmus+: безцінний досвід студентів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

 

Навчання за кордоном може стати одним із найбагатших вражень у вашому житті. І як студентка факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК я прагну удосконалювати свої вміння в різних харчових виробництвах, досліджувати якість продукції, як в Україні так і за її межами. Тому, коли у мене з'явилася можливість взяти участь у програмі обміну Erasmus+ з вищою інженерною школою в Ліллі (Франція), я вирішила не втратити  такий шанс.

За час навчання у Франції я змогла дізнатися про місцеву харчову промисловість, традиційні рецепти та передові дослідження в галузі харчових наук. Це неймовірна можливість зануритися в нову культуру та налагодити зв'язки з людьми з усього світу.

Проте одним навчанням все не обмежується. Під час перебування на магістратурі у Франції я продовжувала шукати нові можливості для розширення своїх знань та навичок. Так я потрапила на стажування до Великобританії в біотехнологічну компанію, яка спеціалізується на створенні нових штамів культур для виробництва сиру з пліснявою. 

Стажування - це безцінний досвід. Я попрацюю пліч-о-пліч з досвідченими фахівцями та дізнаюся про останні розробки в галузі біотехнологій та харчової науки. Я беру участь у кожному аспекті виробничого процесу, від розробки нових штамів культур до тестування та аналізу результатів.

Одним з найяскравіших моментів стажування стала робота над проектом, який передбачав розробку нового штаму культури плісняви для конкретного виду сиру та їх характеристику. Це складний проект, але під керівництвом мого наукового керівника та за підтримки моїх колег ми змогли створити культуру, яка є дуже перспективною.

Загалом, мій досвід навчання за кордоном у Франції та стажування у Великобританії є незабутнім. Він навчив мене цінності виходу із зони комфорту та пошуку нових можливостей, як в особистому, так і в професійному плані.

Насамкінець я хотіла б подякувати Національному університету біоресурсів і природокористування України за надання студентам можливості взяти участь у програмі Erasmus+ для отримання міжнародного досвіду. 

 

Факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК переможці міжнародного гранту в межах молодіжної програми USAID (Агенство США з міжнародного розвитку) «МРІЄМО ТА ДІЄМО»

На початку грудня минулого року стартував національний проєкт на конкурсній основі «СпівДія Ноут». В межах цієї ініціативи освітні заклади, неприбуткові організації та самозайняті особи України  мали можливість прийняти участь щоб отримати 20-30 ноутбуків з 5000 заявлених. Але ноутбуки змогли отримати не всі, а ті особи чи організації, які відповідали критеріям конкурсу та дійсно їх потребували. Саме їхні заявки містили вичерпне обґрунтування потреби та необхідні підтверджувальні документи.

Доценти кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів Микола Ніколаєнко та Наталія Слободянюк взяли участь у Міжнародному гранті в межах молодіжної програми USAID (агенство США з міжнародного розвитку) «МРІЄМО ТА ДІЄМО» спільно з українською волонтерською платформою "СпівДія Ноут". 

    

Серед 4274 заявок на понад 50 тис. ноутбуків саме студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК отримали 20 сучасних ноутбуків з ліцензійним програмним забезпеченням Microsoft на загальну суму 700 тис. грн.

Національний проєкт «СпівДія Ноут» є результатом спільних зусиль міжнародних донорів, бізнесу, українських волонтерів та влади. Проєкт реалізовувався в межах молодіжної програми USAID «Мріємо та діємо», що виконується організацією IREX у партнерстві з Міністерством молоді та спорту України та українською волонтерською платформою «СпівДія», за підтримки Благодійної організації «Українська освітня платформа», а також компаніями HP Inc. та Microsoft, які надали ноутбуки та ліцензійне програмне забезпечення.                

Хочемо подякувати організаторам за можливість взяти участь у проєкті, який дозволяє навчати та розвивати українську молодь у такий важкий час!


Вероніка Лось, студентка факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК: про переваги навчання у ISA Lille за програмою обміну ERASMUS+

Можливість отримати подвійний диплом та навчатись за кордоном була однією із вагомих причин, що вплинуло на моє рішення вступати саме в НУБіП України, ділиться враженнями студентка магістратури ОП «Нутріціологія», Вероніка ЛОСЬ. 

     Можливість отримати подвійний диплом та навчатись за кордоном була однією із вагомих причин, що вплинуло на моє рішення вступати саме в НУБіП України, ділиться враженнями студентка магістратури ОП «Нутріціологія»Вероніка ЛОСЬ.            

     Починаючи з  першого курсу, я почала цікавитись закордонними практиками, відслідковувала всі новин на нашому сайті, що пов’язані з цим питанням. І от, я побачила набір за програмою Erasmus  до Вищої школи інженерії в Франції.

      Я приєдналась до однієї із конференцій, на якій розповідалось про цю програму, вимоги для подання заявки та процедуру подачі. Трохи очікування і мені прийшло запрошення на інтерв'ю із керівником програми та відповідальною за міжнародну співпрацю. Протягом тижня я щовечора тренувала відповіді на всі можливі запитання, щоб не розгубитись і не забути англійську мову!                         

      Навчання в ISA Lille є надзвичайно прогресивним. Будучи однією із трьох найкращих агро-шкіл у Франції,  ISA пропонує систему, що поєднує різнопрофільне навчання з можливість міксувати курси за власним виробом, безліч командних проектів, що ставлять тебе в умови максимально наближені до робочої атмосфери та змушують виходити з зони комфорту, працюючи з інтернаціональною командою та готуючи проекти для та про відомі компанії (Sencrop, Azelis, Apple, Moët & Chandon).

           

      Також навчання тут - це постійний виклик, що випробовує тебе як особистість. Наприклад, на першому році програми всі іноземні студенти зобов'язані здати TOIEC, а на другому році навчання екзамен Delf з французької мови, щонайменше на рівень В1. Або, іноді буває важко знайти правильний механізм роботи над завданням чи проектом, лише тому, що ти звик робити по-іншому, і можеш не бачити альтернативного. Або обов'язкові стажування: 2 місяці на першому курсі та 6 місяців на другому, заради яких ти перешукуєш весь LinkedIn і пишеш HR всіх можливих компаній.

       Саме ці стажування дають можливість отримати професійний досвід та працювати пліч-о-пліч з майстрами своєї справи. Моє 2-х місячне стажування я проходила на кемпінгу, що розташований на Лазурному березі. Будучи помічником бухгалтера, я отримала багато практичних навичок та добре покращила володіння французькою.

       Наразі я проходжу своє 6-місячне стажування у агро-стартапі, який виготовляє погодні станції та додаток для фермерів. Я займаюсь B2B маркетингом та комунікацією з партнерами і щодня насолоджуюсь, бачучи результат своєї роботи!

      Всім, хто сумнівається в собі в тому наскільки він добре знає англійську,  щоб їхати за програмою обміну, хто сумнівається, чи життя за кордоном буде зрозумілим і комфортним, хто сумнівається,  що зможе справитись із всім тиском та головним болем,  що несе за собою підготовка документів,  переїзд і освоєння в іншій країні можу сказати : сумнівайтесь далі!

   Але сумнівайтесь, подаючи заявку на прохід конкурсного відбору. Сумнівайтесь, проходячи інтерв`ю. Сумнівайтесь, купуючи білети і пакуючи валізи. Сумнівайтесь і робіть !

     Адже навіть якщо ви не бачите свого майбутнього закордоном, цей період життя не тільки збагатить ваше резюме, підніме вашу цінність на трудовому ринку і прокачає вас як особистість, але й дасть вам нагоду спробувати альтернативну систему навчання, створити цікаві контакти з викладачами і студентами, покращить ваші Hard  і особливо Soft навички.

       За півтора роки навчання на Магістерській програмі в Франції, та пройшовши два стажування, я можу сказати, що все неможливе - насправді можливе.

 

Навчально-виробнича практика на підприємствах Німеччини очима студентів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

Навчальна практика є основною частиною процесу підготовки кваліфікованих працівників та спеціалістів для подальшої роботи за фахом. Актуальність навчальної практики обумовлюється тим, що в процесі проходження практики студенти отримують необхідні практичні навички, без яких неможливо обійтись кваліфікованому працівнику. Метою проходження навчальної практики є формування та закріплення первинних теоретичних знань й професійних умінь.

     Завдяки керівництву факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК цього року ми познайомились з групою компаній Wiesenhof, яка є однією з провідних європейських гравців в птахопереробній промисловості.

     Підприємство компанії  «Wiesenhof»,  на якому ми проходили практичну підготовку − «Альфайн-Файнкост» у місті Данненбегр. Але філії також є у містах Лоне та Цербст де також наші студенти проходять практику.

 

     Данненберг - це маленьке містечко, яке розташоване на землі Нижня Саксонія. Комфорте та по своєму приємне. Отже, якщо із самого початку – дуже вразило місце де ми проживали. Невеликий будинок, тільки для студентів! Три поверхи, своя кухня, двір де ми проводили наш вільний час. Умови були те що треба. Завод знаходився за 10 хвилин від нашого будинку. То б то було все, що бажала душа студента.

 

     У перший місяць праці нам пощастило познайомитись із усіма процесами на виробництві. Всього є 5 виробничих ліній:

1 − виготовлення маринованих курячих крил;

2 – м’ясні палички або котлети;

3 – шніцелі;

4−лінія нарізки;

5 ­− лінія спеціалізується на виробництві соусів та маринадів, які є обов’язковим компонентом усіх найменувань готової продукції. 

     Санітарні умови, вимоги до працівників та контроль процесів приємно вразив нас. Все було на вищому рівні, навіть більше! Колектив дружній, не дивлячись на те, що студенти змінюються кожних 3 місяці. З перших днів до нас добре ставились, все розповідали, показували як правильно роботи та інше. Навіть після роботи, деякі працівники виробництва провели нам екскурсію по містечку.

 

 

      Наш вільний час ми намагались не гаяти в готелі, а подорожувати. Адже, коли як не зараз. Навіть із цим нам дуже допомогли місцеві. Розповіли як краще, швидше та дешевше подорожувати Німеччиною. Забігаючи на перед, разом із друзями ми встигли відвідати Грецію та всі мальовничі містечка поблизу.

      Період нашої практики минув швидко, але із надзвичайною користю. Окремо хочеться висловити подяку керівництву Національному університету біоресурсів і природокористування Україниміжнародному відділу університету та деканату факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК за надану можливість та безцінні знання, котрі ми отримали аби у майбутньому стати дійсно успішними фахівцями своєї справи.

 

Студентка факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Людмила Герус ділиться враженями від закордонної практики

Практичне навчання студентів - одна з форм проведення практичної підготовки, що є обов'язковим компонентом освітньо-професійної програми підготовки фахівців для здобуття кваліфікаційного рівня «Бакалавр». І наш факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК також відправляє студентів на фахову практику не тільки на підприємства України, а й до різних країн світу. 

     Мене звати Герус Людмила, і я студентка 2 курсу скороченого терміну навчання факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК. Нещодавно я приїхала з міста Цербст, де проходила практику на підприємстві Allfein. У Німеччині я вже не вперше, тому була дуже щаслива, дізнавшись про це, адже це дуже гарна можливість закріпити знання здобуті в університеті. Тому студенти моєї групи, і ще декілька студентів з інших груп вирішили скористатись нею.

    Аllfein Feinkost GmbH & Co. KG - це дочірне підприємство компанії Wiesenhof, що входить до складу PHW Grouр, яка являє собою одну з найбільших компаній в німецькій харчовій промисловості. Основні потужності займаються виробництвом і маркетингом високоякісних сортів м’яса птиці, таких як курка, індичка і качка під брендом WIESENHOF.

     Коли наша група приїхала до гуртожитку, в якому ми проживали, нас люб’язно зустріли. Згодом нас ознайомили з роботою, правилами нашого контракту та діями які ми повинні зробити далі ( тиждень відбути карантин, який оплачується і здати всі необхідні аналізи). Майже ніхто з тих, хто зі мною приїхали не знали німецьку мову, але це зовсім не стало перешкодою для нашої роботи. Багато працівників знають російську, польську, англійську мови. Мені особисто жодного разу ніхто не відмовив, коли я просила про допомогу.

     Кожного дня ми потрапляли у різні цехи і бачили технологічні процеси виробництва продукції, про які нам розказували на лекціях. Я вважаю що кожен студент має потрапити на таке підприємство, а особливо важливо це для студентів спеціальності «Харчові технології». За німецьку якість мабуть чув кожен, і це відноситься не тільки до продукціі, а також до обладнання на якому ми працювали. Працівники завжди тримають все устаткування в ідеальному стані. У кінці кожного робочого дня проводиться генеральне прибирання, тому зранку ми потрапляли в максимально чисті цехи.

     Вільний час ми проводили весело і цікаво. Цербст -  історичне і дуже красиве містечко, де є багато місць, які варто відвідати. Цю атмосферу міста важко описати словами. 

     Мали ми можливість подорожувати різними містами Німечини, такими як : Ле́йпциг (Leipzig ), Маґдебурґ (Magdeburg ), Дессау (Dessau) , Дрезден (Dresden) , звичайно столиця Німеччини Берлін (Berlin ) та багато інших. 

     Отже, практика за кордоном – це не тільки чудова можливість закріпити старі та отримати нові знання, а і мати море прекрасних емоцій, знайомство зі студентами з різних країн, працівниками заводу, вечірки на вихідних, шашлики, барбекю, басейн, шопінг, подорожі та багато іншого. тож не втрачайте круту можливысть поъхати, порывняти, выдпочити выд буденносты, побачити багато  нового, отримати нймовырны емоцыъ та спогади.

     

    Хочу окремо подякувати за неймовірну практику таким людям: нашому декану факультету Ларисі Баль-Прилипко, заступнику декана Наталії Слободянюк та доценту Олені Очколяс.  

 

Практичне навчання – важлива складова освітнього процесу студентів факультету харчових технологій 

Практичне навчання – важлива складова освітнього процесу, яка дає студентам можливість узагальнити теоретичні знання та отримати певні практичні навички.

Дякуючи міжнародному відділу університету та факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, частинка нашої дружньої факультетської родини мала змогу пройти міжнародну практику в Німеччині на підприємстві Аllfein Feinkost GmbH&Co. KG, що знаходиться у місті Цербст.

Невеличке мальовниче місто із 22 тис населення і цікавою історією стало для нас за 3 місяці перебування наче рідним.

   

   

Підприємство, на якому ми проходили стажування, спеціалізується на виробництві напівфабрикатів з м’яса птиці. Даний завод входить до групи компаній Wiesenhof, яка є однією з провідних на німецькому ринку.

Ми були залучені майже у всі виробничі процеси: від підготовки м’яса перед подрібненням до пакування вже готової замороженої продукції. Були  учасниками процесу виготовлення шніцелів, кордон блю, нагетсів, котлет у різних видах паніровки, шматочків філе у сосусі. Цікавим є те, що завод намагається задовольнити попит споживачів на екологічні та етичні продукти харчування, тому в асортименті присутні також веганські вироби.

      

Для мене, як для студентки, яка навчається на освітньому напрямі «Якість, стандартизація, сертифікація», цікаво було дізнатись про заходи, що здійснюються задля забезпечення безпечності харчових продуктів на усіх етапах виробництва. Ми спостерігали за технологічними операціями та порівнювали умови виробництва з українськими підприємствами, на яких ми проходили практичне навчання раніше.

Підприємство дотримується санітарних вимог, щодня чистий робочий одяг працівників, постійний контроль за зовнішнім виглядом та гігієною рук, обмежений доступ до окремих цехів, сировина та готова продукція не перетинаються, в кінці робочого дня миття та дезінфекція обладнання.

Окрім українських студентів, на заводі працює багато представників інших національностей, більшість з яких допомагали нам освоїтись, навчитись користуватись обладнанням та виконувати поставлену роботу швидко та якісно.

Міжнародна практика – це не тільки можливість отримати нові знання, а й багато емоцій та вражень. Попри карантинні заходи, яких у Німеччині дотримуються досить суворо, ми мали можливість відвідати декілька відомих міст.

Нашою першою та найочікуванішою поїздкою була подорож до столиці –  Берліну. Ми були приємно вражені красою та чистотою міста та його розмірами. Мали змогу побачити Бранденбурзькі ворота, Рейхстаг, Берлінську стіну, відомий меморіал пам'яті жертв Голокосту, прогулятись містом і отримати приємні спогади на все життя.

   

Наступним було старовинне місто Магдебург. Ми були захоплені величністю Магдебурзького собору та оригінальністю деяких будівель. Також мали змогу погуляти мальовничими містами Лейпцигом та Вольсбургом.

   

Не всі університети дають можливість своїм студентам проходити практику за кордоном, тому ми безмежно вдячні нашому НУБіП України за ці 3 місяці стажування, які відкрили для нас багато нової інформації, дали змогу отримувати хорошу заробітну плату і подорожувати.

А усім студентам факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК раджу не боятись такої далекої і довгої поїздки, а обов’язково скористатись цим шансом. Студентські роки промайнуть швидко, а набутий досвід та позитивні враження залишаться з вами на все життя.

 

Обмін досвідом: співпраця факультету харчових технологій НУБіП України та університету прикладних наук Ангальтд

 В рамках співпраці Національного університету біоресурсів і природокористування України та Університету прикладних наук Ангальтд (Німеччина) на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК гостинно приймали студента магістратури Ritter TobiasСтудент Tobias навчається в Університеті прикладних наук Ангальтд (Німеччина) на магістерському курсі харчових продуктів та агробізнесу. В даний момент працює над магістерською роботою на тему: "Україна, як ринок споживачів німецьких продуктів харчування. Ризики та можливості". Ritter Tobias досліджує: чого хочуть і потребують українські споживачі, аналізує можливості та ризики.

     Для дослідження сенсорного аналізу дієтичних хлібобулочних виробів для спеціального дієтичного споживання, в стінах лабораторій кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів було представлено зразки хлібців німецького виробництва: оригінальні та з пониженим вмістом вуглеводів.

   Спочатку провели сенсорну оцінку зовнішнього вигляду зразків, їх форми, кольору та запаху. На завершальному етапі охарактеризували смакові відчуття від досліджуваних продуктів — смак та консистенцію.

   Викладачі та студенти активно приймали участь в обговорені зразків, кожен висловив свою думку. В результаті дегустації всі дослідні  зразки знайшли свого споживача!!!

В завершені Ritter Tobias висловив слова подяки, що має можливість проводити дослідження в стінах НУБіП України. Побажав студентам активно приймати участь в програмах обміну Еразмус+.


Міжнародна практика у закладах готельно-ресторанної галузі з романтичним настроєм «Тарантелли»

3 березня, в стінах НУБіП України, представники «Асоціації UCM Italy» запропонували нашим студентам здобути практичну підготовку і провести курс навчання з таких професій: кухар, офіціант, піцайоло, бармен, фахівець з туризму за програмою «Культура італійської кухні». Організаторами даного проекту EUROEST є президент асоціації UCM-Italy Пауло Брешіа і головою асоціації Оленою Герасименко.

    Практика триває 3 місяці – з початку червня до початку вересня. Студенти запрошуються на практику у зіркові готелі, ресторани, кафе, піцерії. Ресторанні заклади різноманітного направлення від приготування морепродуктів, м'яса до різноманітних, паст, коктейлів і багато іншого. Згідно графіку, студенти мають проходити її шість днів на тиждень по десять годин в день.

    Також асоціація зобов’язалася платити стипендію, а для осіб, які знають італійську мову або  мають певні технічні навички з перелічених вище професій – підвищену. Окрім того, студенти не мають оплачувати харчування, проживання, транспорт, що є досить позитивним моментом.

     Студенти ознайомляться з особливостями італійської кухні, яка є однією із найвідоміших кухонь світу. Таку популярність вона здобула завдяки різноманітності і неповторності страв.

     На заході згадали і про те, що в Італії є багато приватних ресторанів та кафе. Їхні власники приймають практикантів наче рідних дітей.

      Учасники практики також за власним бажанням можуть ходити на екскурсії та пізнавати цікаві місця Італії у свій вільний час.

     Підводячи підсумок, можна з впевненістю сказати, що студенти, які були присутні на сьогоднішній зустрічі отримали позитивні емоції,  натхнення і  бажання дізнаватися щось нове, адже не щодня випадає можливість здобути практичний досвід з цікавих професій у загадковій країні під назвою Італія.

 

Навчання студентки університету Маніса Целал Баяр (м. Туреччина) в рамках програми Mevlana Exchange

Згідно програми мобільності студентів Mevlana Exchange в НУБіП України підходить до кінця навчання студентки Нілюфер Сен з університету Маніса Целал Баяр (м. Туреччина). 

  

Дисципліни які обрала вивчати Нілюфер Сен наступними: управління якістю та безпечністю продовольчої сировини та харчової продукції; технологія зберігання м’яса та м’ясних продуктів; оптимізація технологічних процесів; світове сільське господарство і харчові ресурси; експлуатація технологічного обладнання; технологічні розрахунки, облік і звітність у м’ясній промисловості. В періоді між навчанням куратор Олена Очколяс з студентами проводить ознайомчі екскурсії містом та організовує зустрічі із студентами факультету для обміну досвіду навчання по програмі мобільності студентів Mevlana Exchange.

 

Нілюфер Сен завершує осінній семестр у Національному університеті біоресурсів і природокористування України та займаються підготовкою до здачі іспитів та заліків із обраних дисциплін. Підтримкою такого обміну стала програма Mevlana Exchange, яка надає можливість студентам багатосторонньо розвиватись, підвищуючи свої знання.

  

 

Міжнародна співпраця факультету харчових технологій з Ташкентським державним технічним університетом

Незважаючи на відстань, різницю в часі, завдяки сучасним інформаційним технологіям, у рамках співпраці з Ташкентським державним технічним університетом 14.02.2019 р. відбулися відкриті он-лайн лекції з дисциплін «Технологія консервування і зберігання харчових продуктів» та «Актуальні проблеми харчової промисловості».

Он-лайн зустріч розпочалася з історії НУБіП України, основні досягнення в науковій та виробничій діяльності, про рейтинг університету серед ЗВО в Україні та світі, про членство в міжнародних організаціях та ін. 

Також, професор Лариса Баль-Прилипко розповіла про розвиток факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, раду роботодавців, кількість виданих підручників, посібників та монографій за фахом. Про те, як студенти факультету навчаються за програмою обміну ERASMUS+ та протягом всього року проходять практику на передових підприємствах України, Німеччини, Франції, Італії та ін.

На лекціях було обговорено основні питання дисципліни, що викладається студентам ОС «Магістр» спеціальності 181 «Харчові технології», яку провели: декан факультету Лариса Баль-Прилипко та професор кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів Тетяна Лебська.

Лекції були присвячені актуальній тематиці по замовленню колег з Ташкентського державного технічного університету «Жири та жирні кислоти».

Розглядались питання присвячені якості різних видів жирів та їх вплив на здоров’я людини; експертизу жирів та масел; основні показники безпеки особливо при подовженому терміні зберігання.

Співпраця з Ташкентським державним технічним університетом вже триває протягом трьох років. Студенти, аспірати та викладачі приймають участь в конференціях та публікують спільні статі у фахових виданнях. 

В кінці лекції студенти та викладачі Ташкентського державного технічного університету задали ряд питань: про Україну; де працюють випускники спеціальності «Харчові технології»; який відсоток випускників ОС «Бакалавр»  вступає до магістратури та аспірантури та ін. По закінченню он-лайн лекції задоволені студенти та викладачі обмінялися аплодисментами.

 

Міжнародна співпраця з Латвійським сільськогосподарським університетом

 У рамках святкування 121-ої річниці НУБіП України на факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК завітала делегація  з Латвійського сільськогосподарського університету, зокрема декан факультету харчових технологій Мартін Сабовіч.

Гостя гостинно зустріла декан факультету професор Лариса Баль-Прилипко, завідувач кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК професор Юрій Сухенко та його заступник доцент Володимир Василів, завідувач кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції професор Владислав Сухенко, генеральний директор асоціації виробників дитячого харчування Тамара Нагайцева, відповідальна за міжнародну співпрацю факультету, старший викладач Олена Очколяс та інші представники кафедр.

В ході розмови декан розповіла про історію НУБіП України, основні досягнення в науковій та виробничій діяльності, про рейтинг університету серед ЗВО в Україні та світі, про членство в міжнародних організаціях та ін.

Також, професор Лариса Баль-Прилипко розповіла про розвиток факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, раду роботодавців, кількість виданих підручників, посібників та монографій за фахом. Мартін Сабовіч цікавився, як студенти факультету навчаються за програмою обміну ERASMUS+ та протягом всього року їм вдається проходити практику на передових підприємствах України, Німеччини, Франції, Італії та ін. Було приємно, що наш гість згадав і студента магістратури нашого факультету, який за програмою ERASMUS+ нещодавно перебував у Латвійському сільськогосподарському університеті.

Декан факультету показала гостю лабораторії, оснащені сучасним обладнанням у яких відбувається практична підготовка фахівців – інженерів, інспекторів у галузі харчових технологій та безпечності харчової продукції.

Наприкінці зустрічі було висловлено побажання щодо подальшої співпраці в сфері харчових технологій, зокрема навчання фахівців та проведення спільних наукових досліджень.

 

ВИРОБНИЧА ПРАКТИКА ЯК ВАЖЛИВА СКЛАДОВА ПРАКТИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

    Стажування для студентів, а особливо для студентів харчовиків, за кордоном це можливість застосувати отримані вміння та знання на практиці, проживаючи в іншій країні. При цьому удосконалити свою мову і лексику, безпосередньо спілкуючись із носіями мови.  

    Так і в мене студентки 1 курсу магістратури освітньої програми «Якість, стандартизація та сертифікація» з‘явилась така можливість, завдяки проректору з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Ткачуку Вадиму Анатолійовичу, ННЦ міжнародної діяльності та підтримці рідного факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК.


    Моя велика, перша в житті подорож почалася зі знайомства із невеличким старовинним містечком, що знаходиться в Німеччині, і має назву Цербст (Zerbst/Anhalt). Моя практика тривала майже 3 місяці, тому я встигла закохалася в це мальовниче, затишне містечко. 

    Стажування я проходила на одному із найкращих підприємств Аllfein Feinkost GmbH & Co. KG. Це дочірне підприємство компанії Wiesenhof, що входить до складу PHW Grouр, яка являє собою одну з найбільших компаній в німецькій харчової промисловості. Основні потужності займаються виробництвом і маркетингом високоякісних сортів м’яса птиці, таких як курка, індичка і качка під брендом WIESENHOF.



   PHW Group, до якого входить підприємство Аllfein Feinkost GmbH & Co. KG – міжнародна німецька сільськогосподарська компанія, що займається вирощуванням та відгодівлею худоби та виробництвом продукції тваринництва. До групи входить 35 незалежних компаній. 



    Проходячи практику на підприємстві Аllfein Feinkost GmbH & Co. KG ми мали змогу працювати на всіх операціях, починаючи із прийому сировини закінчуючи зберіганням і відправкою готовою продукції до точок реалізації.


    Асортимент продукції дуже вражав своєю різноманітністю: від звичайних кусочків філе зі спеціями до нагетсів різних форм. Матеріально-технічна база підприємтсва представлена в основному німецьким та голландським обладнанням (Wichelmann, Seydelmann, Econopack). 

   

    Також не можна забути і про подорожі, які здійснювалися протягом проходження виробничої практики, а саме мали змогу подорожувати не тільки територією Німеччини, а й іншими країнами Європи. Це  подорожі до колоритних міст, таких як Дессау і Лейпцига, велична столиця Польщі та столиця, найбільше місто Австрії – Відень.

     Отже, практика закордоном – це з одного боку набуття корисного робочого досвіду у великій міжнародній компанії, а з іншого – незабутня подорож країнами Європи, корисний життєвий досвід та культурний обмін між людьми багатьох націй.

   Студентські роки – найкращі роки, коли у тебе багато амбіцій та бажання йти вперед, не зупинятися та використовувати кожний шанс на 100%. Завдяки цьому я впевнена в своєму майбутньому, як самий конкурентоспроможний та досвідчений спеціаліст у свої сфері, який завжди готовий навчатися.

 

ЗУСТРІЧ З ПРЕДСТАВНИКАМИ ПЕНСИЛЬВАНІЇ (США) ТА ОБГОВОРЕННЯ ПОДАЛЬШОЇ СПІВПРАЦІ

17 травня 2017 року факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК Національного університету біоресурсів та природокористування України відвідала делегація з Університету штату Пенсильванія / Коледж сільськогосподарських наук на чолі з професорами наук про харчові продукти, департаменту науки про харчові продукти Кетрін КаттерРамасвами Анантесваран та консультантом міжнародних програм від «Фонду Нового Століття Воскобійників» Юрієм Бігуном.

  

Метою візиту іноземних гостів стало обговорення осінніх місячних курсів з якості  та безпеки харчових продуктів які пройдуть на базі нашого університету.

Даний курс складатиметься з трьох блоків:

·           Безпека харчових продуктів.

·           Харчова промисловість і технології.

·           Об’єднаний блок (Безпека харчових продуктів та Харчова промисловість і технології). 

Декан факультету Лариса Баль-Прилипко разом із завідуючими кафедр гостинно зустріла гостей. В ході розмови декан ознайомила із структурою факультету, розповіла про основні досягнення за останні роки та перспективи подальшого розвитку. Американські вчені анонсували зміст курсу лекцій, прочитаних у Вірменському університеті.

Професор Юрій Сухенко запропонував, з урахуванням рівня підготовленості студентів факультету, доповнити представлений курс циклом лекцій про залежність безпечності харчових продуктів від процесів їх переробки та вплив конструктивних особливостей обладнання на кінцеву якість.

Учасники круглого столу домовились про узгодження змісту циклу лекцій, запланованих в межах семінару з якості та безпеки харчових продуктів. Після круглого столу гості відвідали лабораторії та ознайомилися з матеріально-технічною базою факультету.

 

В РАМКАХ КУРСУ «FOOD SAFETY SHORT COURSE» ГОСТІ З США ВІДВІДАЛИ ФАКУЛЬТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРОДУКЦІЇ АПК

В рамках співпраці  НУБіП України та Пенсильванським державним університетом (США) продовжив свою роботу  семінар-тренінг «Food Safety short course», в якому передбачено вивчення теоретичних та практичних основ безпечності харчових продуктів. У рамках перебування делегації відбулася зустріч з колегами на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК. Декан факультету Лариса Баль-Прилипко ознайомила з особливостями роботи  та підготовки фахівців у сфері харчових технологій НУБіП України.

Колеги з штату Пенсильванія відвідали лабораторії, оснащені сучасним обладнанням у яких відбувається практична підготовка фахівців – інженерів, інспекторів у галузі харчових технологій.

Приємно здивував факультет своїх гостей пропозицією щодо дегустації продукції ТМ «Zinka» - фермерскі продукти з козиного молока, які вироблено з козиного молока, отриманого від французьких племінних кіз порід зааненська та альпіна. Процес виробництва забезпечує якість та безпечність продукції і сприяє максимальному збереженню природної користі козиного молока.

 

 

Матеріально-технічна база і навчання в НУБіП України — гідна конкуренція іноземним студентам

  Я, Олександра Деяк — студентка другого року магістратури спеціальності 181 Харчові технології, за освітньою програмою «Нутриціологія» факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК. Вже другий рік, як навчаюся у вищій інженерній школі ISA Lille (напрямок Food Sciences) за програмою подвійних дипломів. Я хочу поділитися власним досвідом навчання за кордоном, можливо саме мій досвід допоможе та надихне когось на нові перспективи.

     Процес навчання у ISA Lille є надзвичайно цікавим та інформативним, це чудова можливість відкрити незвідані горизонти з новими знайомствами. Однак під час навчання я зіткнулася із декількома випробуваннями. Найскладнішими були перші тижні навчання, адже саме тоді необхідно вийти із зони комфорту, побороти так званий «мовний бар’єр» та пристосуватися до нової системи навчання, адже тут вона зовсім інша. 

 

     У ISA Lille  кожен обирає сам необхідні та пріоритетні для нього дисципліни, схоже як і у нас з вибірковими дисциплінами. На мою думку, це чудова опція, яка надає певну свободу студенту та робить процес навчання більш цікавим. Усі лекції є інтерактивні,  спрямовані на комунікацію між студентом та викладачем. Практична частина  проходить у сучасних лабораторіях, де ми застосовуємо теоретичні знання, вдосконалюємо набуті навички, проводимо експерименти та студентські розробки. Також дуже часто на лекції та практичні роботи запрошуютьпредставників з різних компаній, які діляться із нами власним досвідом та знаннями. На нашому факультеті в НУБіП України також запроваджена така Концепція підготовки студентів: співпраця з роботодавцями, виконання бакалаврських та магістерських робіт під замовлення підприємств, спільне проведення «Майстер-класів», лабораторно-практичні заняття в умовах виробництва, тощо.

     У ISA Lille система навчання вимагає роботи у команді, всі  проекти є груповими. Для мене ця методика має дві сторони медалі. Окрім отриманих нових знань перевагою є розвиток комунікативних навичок та вміння роботи в команді.  Недоліком є те, що під час групової роботи студент вивчає менше ніж під час виконання індивідуальних завдань. Адже зазвичай ми розподіляємо роботу між членами команди і кожен відповідає за виконання своєї частини. 

     Оцінювання проходять кожні 2 місяці, іноді частіше, по закінченню кожної дисципліни. Воно може бути у вигляді презентації, проєкту із захистом, екзамену або комбінації (проєкт + екзамен, презентація + екзамен). Кожен викладач визначає на власний розсуд тип та відсоткове співвідношення фінального оцінювання. Проте, особисто для мене українська система (в НУБіП України) є значно зручнішою, адже одразу відомо, що 30 %  оцінки складають бали за іспит, 70 % складає навчальна робота. 

     Підсумовуючи мій досвід навчання закордоном, хочу відзначити, що завдяки НУБіП Українифакультету харчових технологій та управління якості продукції АПК, високій професійно-педагогічній діяльності викладачів та матеріальній базі ми складаємо гідну конкуренцію іноземним студентам. Наш досвід та знання дають чудову можливість буди достойними представниками студентської спільноти.

 

Студентка факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Влада Ковтун: вірю, що НУБіП стане осередком такої молоді, яка виведе Україну на світовий ринок

     Про можливості, які сьогодні надає своїм студентам НУБіП, знає кожен не з чуток. І вже стало традицією ділитися здобутим досвідом під час закордонних стажувань і практик на веб сторінках офіційного сайту. Пропонуємо чергову порцію вражень від нашої сьогоднішньої співрозмовниці – студентки четвертого курсу факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Влади Ковтун.       

     Студентка 4 курсу факультету 
     харчових технологій та управління якістю продукції АПК 
     Влада Ковтун:

— Що спонукало тебе взяти участь у стажуванні?

     — Сучасний світ тісно пов'язаний між собою інтернаціональними зв'язками і ні для кого не секрет,що Україна – у списку найперспективніших аграрних країн. Будучи студенткою одного з найпотужніших аграрних вишів, для мене важливо стати частиною розвитку нашої держави. Для цього не буде зайвим знати, а що ж діється там, за її межами, перейняти досвід і знання іноземних колег, попрацювати з сучасними технологіями.

    

— Розкажи, як ти отримала «лист щастя» і де тобі випала нагода переймати передовий досвід з фаху?

     — «Jilly's Pastaand Fine Foods» – це канадська компанія, що займається виробництвом напівфабрикатів для мережі закладів громадського харчування. До їх асортименту входять і м'ясні страви, тому мене зацікавило саме це виробництво. Дізнавшись подробиці, надіслала анкету керівництву Jilly's Pasta з проханням прийняти іноземного студента для проходження практики. І, майже не сподіваючись на ствердну відповідь, раптом отримую лист-запрошення від компанії. Звісно, дуже вдячна рідному факультету за надану підтримку і допомогу у здійсненні своєї мрії.

Що там, за океаном, вразило тебе найбільше?

     — Важко все й одразу передати. Одних лишень вражень від самого перебування в Канаді, від знайомства з іншою культурою, традиціями та звичаями – маса. Але найбільше здивував колектив, у якому довелось працювати. До мене відносилися як до колеги і товариша, тому адаптація і, в тому числі, до іноземної мови пройшла більш, ніж успішно. І хоча доводилося багато часу працювати на ногах, отриманий досвід став для мене справжнім подарунком. Рівень обладнання підприємства, санітарні норми, кваліфікація працівників, виробнича атмосфера – жоден із перелічених пунктів не розчарував. І навіть було сумно прощатися з колегами, які стали для мене упродовж липня-серпня цього року справжньою родиною.

— І на завершення. Кілька слів для твоїх колег-студентів.

     — Одним із важливих аспектів розвитку країни є її співпраця з іншими державами. Кому ж як не нам, молодим та амбітним, її розбудовувати, привносити щось нове і корисне. Вірю, що наш університет стане осередком такої молоді, яка виведе Україну на світовий ринок.

Розмовляла Ольга Наконечна
 

 

Подвійна магістратура за програмою обміну ERASMUS +

Ми, студенти першого року магістратури факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіП України, навчаємося за програмою обміну ERASMUS + у вищій інженерній школі ISA Lille (напрямок Food Sciences). І хотіли б поділитися досвідом, отриманим протягом першого семестру. 

Перші тижні навчання стали для нас своєрідним випробуванням. Перш за все, тому, що всі навчальні дисципліни викладаються іноземними мовами: французькою та англійською. І хоча так званого «мовного шоку» вдалося уникнути, завдяки попереднім закордонним стажуванням, здійсненим під час навчання на ОС «Бакалавр», все ж під час навчання сприйняття матеріалу іноземними мовами було дещо ускладнене. Крім того, системи навчання в Україні та  Франції мають низку відмінностей, на яких ми хотіли б зосередитися.

По-перше, система навчання загалом, навчальний розклад та іспити. Усі університети України використовують подібну систему: протягом семестру у нас вивчаються різні дисципліни за стабільним і однаковим для всієї групи розкладом, а в кінці ­– екзаменаційна сесія (період, спеціально відведений для здачі заліків, іспитів, захисту курсових проектів). У Франції семестр побудований так, що одночасно студенти вивчають 2 ‒ 3 дисципліни, які вони самі для себе вибрали із переліку запропонованих, під кожен з яких виділені свої дні тижня. Тому у кожного студента власний розклад, за яким він працює. По закінченню кожного курсу складається іспит. Тобто, ми здавали екзамени з двох дисциплін у жовтні, захищали курсовий проект у листопаді, а три фінальні екзамени ‒ припали на грудень. Особисто для нас українська система значно зручніша (з цим згодні наші одногрупники французи), адже ми можемо сконцентруватися на одній дисципліні, ми маємо кілька днів, щоб повторити і систематизувати отримані знання. А тут іспит може бути о 16:00 годині після декількох пар з іншої дисципліни.

По-друге, система оцінювання і власні амбіції. В Україні ми використовуємо єдину систему оцінювання для усіх дисциплін: 30 % ‒ оцінки складають бали за іспит, 70 % - навчальна робота. У Франції це співвідношення кожен викладач визначає на власний розсуд. Окрім того, зазвичай до 30 % фінальної оцінки складає проектна робота. Проекти тільки групові. Ми формуємо групи з 3 ‒ 5 студентів і працюємо над однією темою. Такий підхід має свої плюси і мінуси. Позитивна сторона: ми вчимося працювати в команді, а оскільки наша спеціальність передбачає майбутнє працевлаштування на заводах і роботу в колективі, то це дуже важливі навички. Негативною стороною, на мою думку, є те, що оцінку ми отримуємо одну на всіх, незалежно від того, хто яку роль відіграв у виконанні проекту.

Щодо якості отриманих знань в Україні, ми прийшли до однакового висновку: НУБіП має чудову матеріальну базу, завдяки якій ми відчуваємо себе на рівні з європейськими студентами. Наші знання дають нам можливість відчувати себе повноцінною частиною студентської команди, брати участь у дискусіях, ніколи не залишатися осторонь цікавих проектів.

Обмін студентами між університетами  дає нам можливість отримати незамінний досвід, покращити мовний рівень, удосконалити комунікаційні навички і зробити суттєвий крок до майбутньої професійної кар’єри. Дякуємо керівництву НУБіП України та факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК за надану чудову можливість за для самовдосконалення.

 

НУБіП України відкриває двері Європейського університету наполегливим та зосередженим на навчанні студентам

  Ось уже один семестр я, магістр 2 року навчання спеціальності 181 Харчові технології ОНП «Нутриціологія» - Галина Терновикнавчаюсь у Вищій школі природничих наук Анхальта, Німеччина (Hochschule Anhalt) Спробувати на власному досвіді і оцінити методику навчання Європейського Вузу - це цікаво та неймовірний досвід. Звісно, ситуація з Covid-19 змінила плани на свій лад, і замість цікавих очних зустрічей, як у Вузі, так і екскурсій на Європейських підприємствах з реальними прикладами використання теорії у житті, ми отримали дещо інше. 

  

   Але не менш захопливе, а саме ж наповнені безцінною інформацією зустрічі в Zoom та цікаві практичні заняття в німецькому мовному середовищі. Що мене по щирому вразило? Це методика зосередження на лідерських якостях кожного студента, та поєднання по групах різних студентів, що дозволяє та підштовхує на роботу команди. Тобто кожен відчуває свою важливість та роль у роботі над необхідним проектом. У нас на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК в НУБіП України також є подібний підхід виконання робіт спеціальними групами, бригадами, тощо. Звісно, кожен викладач - це своя методика, свій підхід, своя атмосфера під час заняття. Для підготовки до занять використано усі можливі джерела подачі інформації (презентації, відео, інтерактивні бліци та ін.), що закріплено за кожним заняттям у наших онлайн кабінетах студентів. Порівнюю як у нас на факультеті в НУБіП України – також подібно було, так само ми використовували презентації, відео, розрахунки та оптимізація рецептур на комп’ютерах і т.д.

   Навчання закордоном під час Covid-19, це трішки інші реалії. Та все ж це крутий досвід. На початку семестру, перед посиленням карантину, ми встигли зробити декілька захоплюючих поїздок по містах земель Анхальта, які були наповнені дивних відчуттів: поєднання тривоги і захоплення. Коли у вагоні окрім вашої не великої компанії нікого не має, чи ідучи по вулиці, відвідуючи музей усі люди в масках. Та все ж, справді людство до усього звикає і створює нові реалії. Коли все сприймається уже буденністю.

Отож, що бажаю сказати загалом, Навчання у Вищій школі прикладних наук Анхальта, тай заголом закордоном, дає змогу розширити свій кругозір, наповнити своє життя новими захопленими знайомствами, підняти себе на вищий рівень конкурентноспроможності у своїй сфері. Тай загалом це класний досвід для будь - якого студента. І тому побажаю усім студентам: більше віри у себе та сміливості у реалізації своїх бажань. Адже навчання закордоном чи по обміну з нашим НУБІПом це реалії, якими потрібно користуватись.

Я щиро вдячна своєму РІДНОМУ факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіП України, за те що повірили в мене та підштовхують до нових звершень. Можливості відкривають двері тільки перед наполегливими та зосередженими на навчанні. Тому не покладайте рук! І реалізовуйте задумане!

 

ВРАЖЕННЯ ВІД МІЖНАРОДНОЇ ПРАКТИКИ У ФРАНЦІЇ НА ПІДПРИЄМСТВІ G.A.E.C. DU BURON DE FAGES

ЗВІТ ПРО ПРОХОДЖЕННЯ ПРАКТИКИ (завантажити 11,7 Mb)

FEFU – федерація обмінів Франція – Україна. Наш університет уже давно співпрацює з цією організацією. Кожного року проводяться співбесіди, під час яких відбирають студентів для проходження стажування. Основною вимогою є  знання мови та аргументація того, що тобі необхідне це стажування. Для усіх бажаючих організовуються безкоштовні курси французької мови, які проводяться безпосередньо французами.

Для мене це було вже друге стажування за цією програмою. Першого разу я познайомилась із життям французьких фермерів. А рівень ІІ дав мені можливість побачити і попрацювати на виробництві ковбасних виробів, вершкового масла та сиру.

Стажування проходило в регіоні Овернь, департаменті Канталь, селі Пло. Даний регіон відомий своїми сирами, так звані 5 сирів АОР Auvergne: Bleu d'Auvergne, Cantal, Fourme d'Ambert, Salers, Saint-Nectairе.

Сімейне підприємство, засноване подружжям Thérèse et Roger Sevestre. На сьогодні власниками є двоє синів – Christian et Daniel. Але madame Sevestre досі працює на виробництві м’ясної продукції, у магазині, на ринках.

У власності даного підприємства є близько 200 га землі, 180 дійних корів, свині, вівці. Roger Sevestre займається розведенням коней та осликів.

Робочий день не був нормованим, за день працювали від 7 до 10 годин, залежно від обсягів роботи. Кожен день тижня мав свою спеціалізацію:

         понеділок – прибирання, дезінфекція виробничих приміщень;

         вівторок – приготування фаршу для ковбас, сала, м’яса для продажу на ринках;

         середа – виробництво ковбас, сосисок, паштетів;

         четвер – приготування готових страв: pounti, chou farci, aligot, tartes à la tomme, tourtes au Salers;

         п’ятниця – розбирання курей, качок;

         субота, неділя – робота у магазині.

Окрім цього, щодня з 10.00 до 13.00 я працювала у молочному відділі на виробництві сиру.

Головним достоїнством підприємства G.A.E.C. du Buron de Fages є те, що уся продукція є натуральною на 100 %. Для приготування фаршу для ковбас використовувалося тільки м’ясо, відділене від сала, сіль, спеції, вино, коньяк. За один день ми робили близько 140 кг ковбас.

Це стажування, на мою думку, було дуже важливим для мене. Уже зараз, закінчивши лише два роки навчання в університеті, я мала змогу попрацювати за моєю майбутньою спеціальністю. Одночасно я працювала на виробництві сиру, ковбаси, консервованих виробів. Тобто тепер, по закінченню стажування, я вже знаю, які особливості цих виробництв, які плюси й недоліки кожного з них. Цей досвід є безцінним.

Я дякую НУБіП України та організації FEFU за можливість пройти це стажування!!!

 

Галина Бойко,

студентка 3 курсу факультету харчових технологій

та управління якістю продукції АПК

 

 

Підтримка професійного розвитку молодих науковців

 

Шановні колеги,
 
Британська Рада розпочинає в Україні новий проект сприяння професійному розвитку науковців  під назвою «Researcher Connect» http://www.britishcouncil.org.ua/research-connect . Успіх і репутація науковців та установ, які вони представляють, залежить від ефективності їх роботи на міжнародному рівні. Публікації наукових результатів, виступи на міжнародних конференціях, написання заявок на міжнародні гранти та участь у міжнародних науково-дослідних проектах – все це має надзвичайно важливе значення як для визнання та наукової кар’єри окремого науковця, так і для прогресу науки в цілому. 
 
Проект «Researcher Connect» буде втілюватися у вигляді серії тренінгових модулів для молодих науковців, перші з яких відбудуться в жовтні 2015 р.:
 
22-24.10.2015 – Модуль 1 з акцентом на міжнародній науковій співпраці      
26-28.10.2015 – Модуль 2 з акцентом на розвитку найважливіших здібностей та навичок науковців.
 

В Україні, на відміну від багатьох інших країн, де також втілюється проект «Researcher Connect», ці тренінги будуть повністю безкоштовними для їх учасників.
 
З повагою,
 
Viktor Kyrylenko | Contracts and Project Manager
British Council Ukraine | 4/12 Hryhoriya Skovorody Street | Kyiv | 04070

T +380 44 490 5600F +380 44 490 5605
M +380 97 984 6652
[email protected]
www.britishcouncil.org.ua

 

The Young Academy of Europe, the Academy of Young Scholars and Artists and the Academia Europaea Knowledge Hub Wrocław invite scholars (PhD and postdocs), to participate in the Excellent Science Days, to be held in Wrocław (Poland) on November 5-6, 2015.

The Young Academy of Europe, the Academy of Young Scholars and Artists and the Academia Europaea Knowledge Hub Wrocław invite scholars (PhD and postdocs), to participate in the Excellent Science Days, to be held in Wrocław (Poland) on November 5-6, 2015.

The major objective of the Excellent Science Days is to promote excellence across Europe, through strengthening the potential of young researchers from Central and Eastern Europe to become scientific competitors within European Research and Cooperation Programmes (i.e. ERC, COST, FET, Marie Curie) and enhance their capability to successfully submit the research manuscripts to top level journals in natural sciences.

The event will comprise two parts:

• open event - covering general information on EU research grant possibilities. The basic aspects and practical issues on EU grants will be discussed by either participants or evaluators of ERC, COST, Marie-Curie and FET Open as well as a short introduction to good scientific writing will be provided (5th of November, 15:00-18:00).

• workshop dedicated to "good scientific writing". To make this event as productive as possible, this closed workshop will be provided for 25 selected researchers, who have already proven their skills such as scientific independence, leading a group of researchers and attaining (National, EU) research grants. This part will be covered by a group of 3 editors from Nature and Nature Physics (to take place in Wrocław on 5th-6th of November).


Attendance to the activities is free, but registration is required. Please have a look at requirements.


For more information please visit:

Regards,
Aleksandra


dr Aleksandra Nowak
Hub Manager
Academia Europaea | Knowledge Hub - Wrocław
Rynek 13, 50-101 Wrocław, Poland
[email protected]
phone: +48 71 770 20 26, mobile: +48 506 388 101

 

Конкурс у першому циклі Програми розвитку лідерського потенціалу університетів України

Шановні колеги! 

Звертаємо Вашу увагу на  чудовий проект з розвитку лідерського потенціалу університетів України

На підставі спільних домовленостей Інституту вищої освіти НАПН України, Британської Ради в Україні, Фундації лідерства для вищої освіти (Сполучене Королівство) та за підтримки Міністерства освіти і науки України оголошується конкурс для участі вітчизняних закладів вищої освіти у першому циклі Програми розвитку лідерського потенціалу університетів України.

Мета Програми – сприяння реформуванню сектора вищої освіти шляхом розвитку лідерського потенціалу  університетів України. Протягом трьох років (2015 – 2018 рр.) до участі у Програмі планується залучити 40 університетів України.

У результаті реалізації Програми до  2018 року очікується досягнення таких результатів:

  •  Створення національної мережі «агентів змін» – фахівців, готових упроваджувати інноваційні зміни у своїх закладах вищої освіти
  • Здійснення 40 міжуніверситетських партнерських обмінів між університетами України та Сполученого Королівства
  • Введення механізмів розповсюдження, співпраці та обміну ефективною практикою розвитку лідерського потенціалу університетів
  • Ефективне застосування лідерського потенціалу агентів змін у системі вищої освіти або окремого закладу через визначення їх статусу та покращення індикаторів досягнень університету
  • Чітке розуміння університетами своєї ролі та відповідальності в умовах розширеної автономії через оновлення університетських стратегій

Координатор Програми – Інститут вищої освіти НАПН України. Контактна особа–Світлана Калашнікова, директор Інституту вищої освіти НАПН України - [email protected].

До участі у Програмі запрошуються університетські команди(у складі 5 основних і 2 резервних учасників), спрямовані на реалізацію інноваційних змін задля розвитку університету, які представляють управлінську, академічну та студентську спільноти. Відбір команд буде здійснюватися за такими критеріями:

  • якісний склад команди;
  • релевантність членів команди заявленій тематиці проекту;
  • якість поданого проекту та його відповідність до пріоритетів реформи вищої освіти України;
  • реалізація плану заходів із розповсюдження результатів участі у Програмі.

Термін подачі заявок – 10 грудня 2015 р. Заявки (аплікаційні форми) (2 версії – українськоюта англійською мовами) надсилати на електронну пошту: HE_leader@ukr.net 

З метою консультування університетських команд щодо питань підготовки заявки для участі у конкурсі Інститут вищої освіти НАПН України спільно з Британською Радою в Україні проведе у листопаді 2015 р. інформаційну зустріч у Києві та серію відеоконференцій. Про дату і час зазначених заходів буде повідомлено на Інтернет-сторінках Програми

Детальна інформація щодо реалізації Програми розміщується на сайті http://www.britishcouncil.org.ua/programmes/education/ukraine-higher-education-leadership-development-programme

 
З повагою,
Рада молодих учених при МОН України

 

 

Міжнародна асоціація студентів в сільському господарстві і суміжних наук (МААН)

Міжнародна асоціація студентів в сільському господарстві і суміжних науках (IAAS) є організацією, яка пов'язує всіх студентів по всьому світу, які поділяють подібну мрію і ідеали наукових досліджень для сільського господарства і суміжних наук. З комітетів у більш ніж 30 країнах і близько 10.000 членів, це глобально найбільша міжнародна студентська організація в галузі сільського господарства та виробництва продуктів харчування. За діяльністю IAAS студенти отримують можливість дізнатися про сільське господарство і суміжних науках у всьому світі. Поруч з цим студенти також мають можливість обмінятися досвідом, знаннями та ідеями один з одним на міжнародному рівні і дізнатися про досвід інших молодих науковців.

 

Стипендії для навчання в Угорщині


 

 

Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (ФАО) оголошує конкурс на отримання стипендій для навчання в Угорщині за наступними напрямками:

  • Магістр із захисту рослин - 5 стипендій;
  • Магістр із годівлі тварин та безпеки кормів - 1 стипендія;
  • Магістр із розвитку сільських територій та аграрного бізнесу - 1 стипендія.
     

    Запрошуються студенти 4-го курс1 та 1 року магістратури, з високим рівнем володіння англійською мовою.

Кінцевий термін подачі заявок - 28 лютого 2015 року. 

За детальною інформацією звертатись до ННЦ міжнародних відносин - корпус 10, кім. 227 або за тел. 044 527 89 59


 

MSc in Plant Protection

ENGLISH LANGUAGE
at the University of Pannonia, Georgikon Faculty
Keszthely, Hungary
Course name: Master course on Plant protection
Degree: Master in Plant Protection
Length of the study programme: 4 semesters
Total credit: 120 credits
Admission criteria, application requirements: Applicants intending to join a master programme should hold undergraduate degree (B.Sc. or equivalent) in relevant field of science or related area. Degree qualifications are assessed individually in accordance with the diploma (Degree Certificate) and its attachments, or with the Report of Study (Index). Acceptable courses: natural sciences, technical and social sciences, horticultural production, plant protection, crop production, animal husbandry and economics, according to the comparison determined in the law of higher education and the related ministerial decrees
Language requirements: Excellent command of English

 

MSc in Rural Development and Agribusiness

at the Szent Istvan University, Faculty of Economics and Social Sciences
Gödöllő, Hungary
Course name: Master in Rural Development and Agribusiness
Degree: Master in Rural Development and Agribusiness
Length of the study programme: 4 semesters (22 months)
Total credit: 120
Admission criteria: Bachelor’s degree. On the basis of former studies the student shall have at least 84 credits in natural sciences, agricultural sciences, economics, social sciences, rural development or public administration.
Language requirements: Good command of English. Evidence of English proficiency (e.g. TOEFL, IELTS, etc.) shall be enclosed to the application.
Procedure for transfer of credits: requests for transfer of credits will be considered individually based on the BSc degree and course transcript.

MSc in Animal Nutrition and Feed Safety

ENGLISH LANGUAGE
at the Kaposvar University, Faculty of Agricultural and Environmental Sciences
Kaposvar, Hungary nutr.ke.hu/index.html http://english.ke.hu/
(Application code: “ E1”)
Course name: Master in Animal Nutrition and Feed Safety
Degree: Master in Animal Nutrition and Feed Safety
Length of the study programme: 4 semesters (22 months)
Total credits: 120

Навчально-науковий центр міжнародної діяльності
Національний університет біоресурсів і
природокористування України  

 


Подорож у мрію Un voyage dans le rêve Звіт про навчальне стажування у Франції

Тел.: +38 (044) 258-42-34, +38 (044) 527-89-59

Електронна пошта: [email protected] [email protected]

 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook