ІІ Всеукраїнська науково-практична конференція здобувачів вищої освіти «Досягнення і перспективи в захисті та карантині рослин»

28 квітня 2023 року

  Система вищої освіти потребує інтеграції наукового та освітнього процесів, підвищення рівня практичної орієнтованості наукових досліджень, якісних змін в організації викладацької і студентської наукової діяльності. Підготовки фахівців передбачає поєднання наукової, навчальної та позааудиторної роботи студентів та проведення індивідуальної роботи з ними. Перед закладами вищої освіти стоять завдання щодо підготовки фахівців, здатних до інновацій, творчості, професійного володіння різноманітними засобами, формами і методами роботи.
  Враховуючи вимоги сьогодення, на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології 20 квітня 2023 року відбулася ІІ Всеукраїнська науково-практична конференція здобувачів вищої освіти «Досягнення і перспективи в захисті та карантині рослин», приурочена 125-річчя НУБіП України. Науковий форум проходив у онлайн форматі на платформі Webex. Тож студенти бакалаври 4 курсу, аспіранти, магістри 1 року навчання, а також гості мали змогу долучитися до участі у конференції.
  Ініціаторами проведення наукового зібрання стали кафедри ентомології, інтегрованого захисту і карантину рослин та фітопатології ім. проф. В.Ф. Переспкіна. Для багатьох здобувачів це стало першим випробуванням після тривалої перерви у спробі виступити на широкий загал, справитися із нервовим напруженням та вислухати слушні зауваження чи вправно відповісти на поставлені питання.
  З вітальним словом до учасників конференції звернулася декан факультету, професор Юлія Коломієць, яка відзначила, що цьогорічний науковий форум присвячений знаковій події в житті університету, а саме його 125-річчю. Декан відмітила стратегічну важливість захисту і карантину рослин для забезпечення продовольчої безпеки України та світу у сучасних умовах та побажала усім творчих успіхів.

 

  З промовою та науковою доповіддю щодо становлення факультету до учасників заходу звернувся д.б.н. Мирослав Піковський. При цьому, спікер відмітив, що у непростому минулому 2022 р. факультет відзначив своє 60-річчя, ознайомив учасників конференції зі славетною історією університету. Доповідач відмітив етапи становлення та розвитку спеціальності захист і карантин рослин у Національному університеті біоресурсів і природокористування України.

 

  На пленарному засіданні виступили завідувач кафедри ентомології, інтегрованого та захисту та карантину рослин НУБіП України, д. с.-г. наук, професор Микола Доля з науковою доповіддю «Ресурсозберігаючі технології у веденні рослинництва» та завідувач кафедри фітопатології ім. академіка В.Ф. Пересипкіна, к.с.-г.н. Дмитро Гентош на тему: «Фітoфтoрoз картoплі та захoди щoдo захисту від ньoгo». У підсумку доповідачі закцентували увагу студентів, що обговорення виступу є важливим результатом конференції. Адже, цікава продумана розповідь викликає проблемні запитання, які стимулюють дискусію і дозволяють студенту розширити інформацію про зміст теми дослідження, виявити дослідницьку компетенцію, перевірити власні ідеї й оцінити їх достовірність, виявити власні комунікативні якості.
Для учасників конференції було цікаво поспілкуватися з науковцями та послухати старших колег.

 

 

  Модераторами секційних засідань виступили Оксана Сикало та Ольга Статкевич. Учасники конференції – здобувачі вищої освіти, студенти 3 і 4 курсів бакалаврського рівня вищої освіти, магістри й аспіранти спеціальності 202 «Захист і карантин рослин» виступили з доповідями та презентаціями. Особливо змістовними та цікавими були доповіді: студентки Вінницького національного аграрного університету Анастасії Криничної «Наслідки заборони неонікотиноїдів для України» (науковий керівник, доцент Павло Вергелес), та студентів та аспірантів Мар’яна Поповича «Обґрунтування моделей прогнозу розмноження шкідників кукурудзи в Закарпатській області» (Науковий керівник, професор Микола Доля), Романа Круковського «Ріст та розвиток гриба Fusarium oxysporum f. Sp. Cucumerinum Owen на різних живильних середовищах» (науковий керівник, доцент Мирослав Піковський), Дарини Баран «Фітофтороз томатів: особливості розвитку та захисту», Олени Басок «Фітопатологічний моіторинг іржі груші в умовах Києво – Святошинського району Київської області», Поліни Гураш «Особливості розвитку кучерявості листків персика в зоні Лісостепу України», Альони Карась «Динаміка росту гливи звичайної (Pleurotus ostreatus) в умовах in vitro», Вікторії Олійник «Фузаріоз качанів кукурудзи: особливості розвитку», Марії Сердюкової«Особливості діагностики сажкових хвороб пшениці», Катерини Легкобит «Розвиток і особливості парші на яблуні» (науковий керівник, доцент Олена Башта), Владислава Грицайова «Вирощування ГМО кукурудзи як метод регулювання чисельності західного кукурудзяного жука (Diabrotica virgifera virgifera le Conte)», Даяни Коновал «Західний кукурудзяний жук: особливості розвитку шкідника на кукурудзі» (науковий керівник, доцент Оксана Сикало), Крістіни Ганищенко «Видовий склад комах-фітофагів ріпаку ярого в умовах ТОВ «Долинівське» Житомирської області» (науковий керівник, доцент Людмила Кава), Лілії Буднік «Біологічні особливості хлібних жуків з родини пластинчатовусих Scarabaeidae», Олени Логвиненко «Біологічні заходи обмеження чисельності горохової попелиці на посівах гороху» (науковий керівник, асистент Ольга Статкевич), Валерії Кисільової «Особливості розвитку кореневих гнилей ячменю ярого» (науковий керівник, доцент Дмитро Гентош), Мирослави Перетятко «Особливості розвитку кореневих гнилей пшениці озимої» (науковий керівник, доцент Володимир Гильм’язний).

 

 

 
  Таким чином, науково-практична конференція передбачала не лише виступ, але ще й обговорення шляхів вирішення практичних завдань. Такі заходи сприяють встановленню тісних зв'язків між навчальним закладом і організаціями, підприємствами, установами, а також допомагають студентам застосовувати теорію на практиці. Під час підведення підсумків заходу організатори та учасники відмітили високий науково-практичний рівень доповідей.


Ольга Статкевич,
асистент кафедри ентомології, інтегрованого та захисту
та карантину рослин

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook