Виробниче стажування – важлива складова професійного розвитку науково-педагогічного працівника

30 квітня 2023 року
   Для забезпечення якості освітнього процесу та професійного розвитку науково-педагогічні працівники кафедри охорони праці та біотехнічних систем у тваринництві постійно працюють над підвищенням своєї кваліфікації.
    Протягом трьох квітневих днів завідувач кафедри ОПБСТ д.т.н., професор Василь Хмельовський пройшов стажування на базі групи підприємств «Глобино» та взяв участь у ІV Всеукраїнській зустрічі представників навчальних закладів України, які готують спеціалістів для сфери агропромислового комплексу, що проходило в м. Глобине Полтавської області.

    Збільшення та модернізація виробничих потужностей у поєднанні з ефективним менеджментом забезпечують сталий розвиток і вже вивели корпорацію в лідери вітчизняного продовольчого ринку. Постійно розширюючи асортимент продукції під ТМ «Глобино», група підприємств також укрупнює масштаби своєї діяльності, освоюючи нові ринки.
   Вертикально інтегрована структура групи підприємств «Глобино» дозволяє контролювати всі етапи процесу виробництва, починаючи від заготівлі сировини і закінчуючи дистрибуцією.
   «Глобинський свинокомплекс» та «Глобинський м’ясокомбінат» тісно співпрацюють з кращими навчальними закладами країни України, які готують спеціалістів для харчової промисловості, тваринництва та агрономії. В компаніях діють програми стажування та практики, які допомагають молодим спеціалістам набути практичного досвіду і побудувати успішну кар’єру. Головна мета - не просто навчити, а зацікавити студентів працювати у сфері агропромислового комплексу.
   Основною метою стажування було підвищення рівня кваліфікації в галузі свинарства та скотарства шляхом ознайомлення з новітніми технологіями вирощування, годівлі та управління технологічними процесами; спілкування з топменеджментом компанії, керівниками середньої ланки та працівниками господарства; обмін досвідом з колегами інших навчальних закладів, які готують студентів для агропромислового комплексу України; ознайомлення з базою практичної підготовки студентів, умовами їх роботи і проживання.

    Програма стажування була дуже насичена і цікава. Першого дня у конференц-залі центрального офісу підприємства відбулося знайомство з компанію і розгляд цілої низки актуальних питань сучасного тваринництва та управління галузями АПК. У вітальному слові власники групи компаній «Глобино» Олександр Кузьмінський та Роман Пархоменко відмітили цінність та нагальну необхідність співпраці освітян, науковців та виробничників. Сучасні підприємства потребують висококваліфікованих фахівців – випускників аграрних ЗВО, і вони готові впроваджувати у себе на виробництві перспективні наукові розробки, що вимагає тісної співпраці освіти, науки та бізнесу.
    В рамках зустрічі спеціалістами групи компаній «Глобино» було представлено низку доповідей, а саме: «Робота підприємства під час воєнного стану. Пріоритетні напрямки розвитку, цінності i принципи роботи компанії» (Кремезь Микола, директор ТОВ «HBП «Глобинський свинокомплекс»); «Поголів’я, генетика, виробничі показники» (Мойсей Iгop, головний технолог ТОВ «HBП «Глобинський свинокомплекс»); «Ветеринарний статус тварин та заходи біобезпеки на свинокомплексі» (Жданов Дмитро, заступник директора з ветеринарної медицини); «Управління системою мотивації персоналу та підготовка молодих спеціалістів» (Пархоменко Дарія, заступник директора з персоналу); «Інженерно-технічне оснащення свинокомплексу» (Шамаєв Ігор, заступник директора з експлуатації обладнання); «Основні принципи планування раціону свиней та великої рогатої худоби» (Плиска Анастасія, директор ТОВ HBП «Глобинський м’ясо-молочний комплекс»).

 
   На другий день учасники стажування відвідали виробничі підрозділи ТОВ НВП «Глобинський свинокомплекс» (племінний та товарний репродуктори, відгодівельний комплекс) та ознайомились з системою та заходами біобезпеки; з системами створення мікроклімату, підтримання здоров’я свиноматок i поросят, системою рідкої годівлі поросят; розглянули технологічні особливості автоматичних станцій годівлі та кормокухонь Big Dutchman та Schauer; технології видалення та обробки гнойових стоків; отримали інформацію про виробничі показники підрозділів. Крім цього учасники дізнались про умови проживання та можливостями проходження різних видів практик та дуальної форми навчання студентів і багато іншого, цікавого та інноваційного.

  
   Фахівці «Глобинського свинокомплексу» відзначають кілька чинників, які обумовлюють сталий розвиток підприємства:
• сучасні технології та обладнання;
• високоякісний генетичний матеріал тварин, племінні породи;
• професійна підготовка співробітників і хороший менеджмент на підприємстві
  «Глобинський свинокомплекс» дотримується високих стандартів вирощування поголів’я, без використання хімічних стимуляторів росту для тварин. Досвід свинокомплексу показує, що найкращих результатів у загальній схемі виробництва можна досягти при замкнутому циклі існування і відтворення свиней і з власним виробництвом кормів.

     В заключний третій день стажування організатори представили можливість побачити роботу потужного ТОВ «Глобинський м’ясокомбінат», де за зміну виробляється 100 т готової продукції, асортимент якої складається більше чим з 200 найменувань! Пройшло ознайомлення з технологію забою та первинної переробки продукції тваринництва, роботою ковбасного цеху та цеху пакування готової продукції. Всі учасники відмітили високу якість продуктів на всіх етапах технологічного процесу.

  В процесі ознайомлення з роботою ТОВ HBП «Глобинський м’ясо-молочний комплекс» директорка комплексу Анастасія Плиска і головний технолог виробництва Валентин Гуменюк продемонстрували особливості роботи доїльних установок GEA та DeLaval, систем управління стадом Afifarm та Afimilk, засобів гноєвидалення JOZ, системою вентиляції Coolibri тощо.      
    Під час підведення підсумків стажування було обговорено перспективи подальшої співпраці навчальних закладів та групи компаній «Глобино» з метою підвищення якості підготовки спеціалістів, адже такі високотехнологічні підприємства є потужним стартом для формування кар’єри випускників ЗВО агарного спрямування.
   Усі учасники стажування серед яких, крім представників Національного університету біоресурсів і природокористування України були НПП з Сумського НАУ, Полтавського ДАУ та їх відокремлених структурних підрозділів, отримали сертифікати про підвищення кваліфікації.

    Проведене виробниче стажування дало можливість всім учасникам набути цінного практичного досвіду та дізнатись про інноваційні підходи щодо особливостей ведення свинарства, вирощування та утримання великої рогатої худоби, які використовуються в умовах групи компаній «Глобино».
 
Світлана Потапова, доцент кафедри ОПБСТ,
Василь Хмельовський, завідувач кафедри ОПБСТ
  

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook