Провідні інженери ТОВ «ДТЕК ВДЕ» взяли участь у тематичній лекції дисципліни «Управління проєктами» освітньої програми «Інжиніринг електроенергетичних систем з відновлюваними джерелами»

30 квітня 2023 року

Ефективність взаємодії університету і роботодавців підвищується, якщо виробничники стають менторами і безпосередніми учасниками освітнього процесу під час викладання спеціальних дисциплін. З одного боку – це сприяє якісному оволодінню важливими професійними компетенціями, а з іншого – формують чітке уявлення студентів про вимоги сучасного ринку праці.
ННІ енергетики, автоматики та енергозбереження НУБіП України співпрацює з низкою провідних компаній, які разом з нашим університетом створили освітньо-науковий Кластер цифрової енергетики.
Одним з напрямів такої співпраці для кафедри електроппостачання ім. проф. В.М. Синькова є всіляке залучення стейкходерів до забезпечення практико-орієнованого навчання як одного з головних чинників забезпечення якості підготовки у рамкам освітньої програми «Інжиніринг електроенергетичних систем з відновлюваними джерелами».
У відповідності до робочої програми дисципліни «Управління проєктами» відбулася лекція за участю провідних інженерів компанії «ДТЕК ВДЕ» Дениса Лєгошина і Євгенія Луценка (останній, до речі, випускник нашого інституту 2001 року).

Гарант освітньої програми, лектор і модератор заняття Світлана Макаревич, доцентка кафедри електропостачання ім. проф. В.М. Синькова заздалегідь анонсувала цю лекцію і потурбувалась, щоб до неї долучилися студенти та навчально-педагогічні працівники інституту, які цікавляться проєктуванням об’єктів відновлюваної енергетики.

Україна мала прогнозовано позитивну тенденцію щодо розвитку вітроенергетики. Однак, на нашу землю віроломно вдерлись російські війська. Тож нині гостро стоїть питання не просто розвитку, а й збереження галузі як такої.
Наразі проєкти, які вже були на стадії розробки чи будівництва, майже призупинені, а 85% тих вітрових станцій, що працювали, перебувають на окупованих нині територіях або ж вимушено зупинили свою роботу для збереження обладнання.
Щодня об'єкти генерації знаходяться під загрозою обстрілів по всій території України. Частина інфраструктури вже пошкоджена. Відомо, приміром, про п'ять турбін, які уже неможливо відновити.
Із загальної потужності генерації наразі працює лише 372,5 МВт турбін, що розташовані переважно в Одеській та Львівській областях. Спікери зазначили, що саме ВДЕ, а зокрема вітрова енергія, є порятунком від енергетичного терору росії, а відтак «зелена» енергетика, на думку експертів, повинна стати головною у післявоєнній відбудові української енергетики. Аргументів для розвитку вітроенергетики є кілька, але головний із них – безпечність.

Інформація доповідачів супроводжувалась презентаційними матеріалами та відеоматеріалами, де основна увага була приділена питанням управління проєктами у сфері ВДЕ, зокрема, вітроелектростанціям великої потужності. ДТЕК сповідує стратегію розвитку ESG і є лідером екологічної модернізації в енергетичному секторі України. Компанія відповідально ставиться до впливу свого бізнесу на довкілля та соціальну сферу.
Денис Лєгошин поінформував присутніх про перспективні напрями розвитку вітроенергетики, інноваційні технічні рішення у проєкті Тилігульської ВЕС. Саме на цій електростанції використані перші оnshore турбіни одиничною потужністю 6 МВт та offshore турбіни – 15 МВт. Детально зупинився на сучасних технологіях розвитку вітрогенерації. Тут є над чим працювати і науковцям: дослідження вітропотенціалу, розроблення схем підключення та техніко-економічних обґрунтувань проєктів, моделювання механічних та електричних процесів, моніторинг потенціалу на основі мобільної системи лазерного спостереження вітру, оцінювання впливу на довкілля тощо.

Євгеній Луценко закцентував увагу своїх слухачів на основних етапах будівництва ВЕС: розробленні містобудівної документації (проходження громадських слухань), оформленні прав на земельні ділянки для вітроустановок, укладанні договорів про приєднання мереж, будівництві мереж зовнішнього електропостачання, проходженні експертизи проєктної документації, отриманні дозволів на початок будівництва і ін.
Також спікер додав, що енергетична незалежність України формується фахівцями, які повинні володіти іноземними мовами, нормативно-правовими документами, і, найголовніше – фаховими компетенціями.

Завершуючи заняття, доповідачі запросили майбутніх фахівців після випуску долучитись до своєї команди ВДЕ і побажали майбутнім спеціалістам завжди знати, «куди дме вітер».

Дякуємо нашим партнерам за цікаву і змістовну лекцію.
Освітньо-науковий Кластер цифрової енергетики працює.

До нових зустрічей!

Світлана Макаревич,
доцентка кафедри електропостачання ім. проф. В. М. Синькова

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook