Від історії до сучасності: міжнародний науково-практичний семінар на кафедрі англійської філології до 125-річного ювілею НУБІП України

27 квітня 2023 року
27 квітня 2023 року викладачами кафедри англійської філології було проведено міжнародний науково-практичний семінар «Відомі випускники Національного університету біоресурсів і природокористування України та їх роль у розвитку країни», приурочений до 125-річчя заснування НУБІП України.
 
125-річний ювілей – це ще одна нагода в непростий час нагадати суспільству про славетну історію та здобутки нашого університету, зміцнити авторитет та дати поштовх майбутньому розвитку.
 
Всіх нас об’єднав наш університет. Хтось зараз перебуває тут на навчанні; хтось вже закінчив НУБІП і став на професійну стежину; дехто наразі займається науковою діяльністю, вступивши до аспірантури; викладачі кафедри англійської філології, колеги з різних факультетів, ННІ та структурних підрозділів вже багато років працюють на авторитет нашого закладу.
 
Семінар було організовано, щоб згадати історію нашого славетного університету, його видатних постатей та випускників; поспілкуватися з нашими студентами та гостями.
 
 
Доцент кафедри Світлана Качмарчик розпочала семінар з невеликого дискурсу в історію, зазначивши, що наш виш, який в останню декаду травня святкуватиме свої 125 років, нині фактично має більш як 200-річну історію.
 
Світлана Григорівна звернула увагу присутніх на те, що в стінах нашої Alma Mater отримало фахову підготовку не одне покоління видатних випускників та вчених, відомих своїми здобутками в країні та далеко за її межами. Свою 125 річницю НУБіП зустрічає вагомими досягненнями. Прізвища професорів Володимира Пересипкіна, Павла Пшеничного, Петра Власюка, Петра Василенка, Івана Поваженка, Максима Гулого, Івана Мартиненко, Миколи Дядечка та багатьох інших навіки закарбовані в науковій українській та світовій скарбницях.
 
Студентка 1 курсу спеціальності «Журналістика» гуманітарно-педагогічного факультету Курганевич Йордана презентувала інформацію про відомі постаті НУБІП України. 
 
 
Випускникам нашого університету може позаздрити молодь із багатьох закладів вищої освіти країни, адже таких прекрасних умов для навчання та відпочинку ще треба пошукати. Протягом навчання студентам пропонується безліч дисциплін, палітра методик викладання, авторських креативних проєктів, які допомагають не тільки підготувати висококваліфікованих фахівців, а й виховати гармонійно розвинених, духовно багатих особистостей, якими ми пишаємося. 
 
Наші випускники всюди, де потрібне досконале знання мови, уміння комунікувати, де потрібна грамотність, креативність і широкий світогляд. Колектив кафедри англійської філології із захопленням спостерігає за професійними успіхами своїх вихованців і неймовірно радіє, коли вони приходять поділитися своїм досвідом. 
 
Ось і цього разу на семінар завітали колишні випускники НУБІП України, а саме: випускник економічного факультету Стоянов Анатолій та колишня студентка магістерської програми, випускниця факультету аграрного менеджменту Розгон Аліна.
 
Оскільки семінар організувала кафедра англійської філології, то, звісно, обговорювалося питання необхідності вивчення англійської мови. І саме з власного досвіду Анатолій Стоянов дав пораду нашим студентам не боятися говорити іноземною, навіть припускаючись помилок. Помилки – це нормально і їх не потрібно соромитися. Чим більше практики – тим менше помилок. Тому досконало оволодіти іноземною мовою, боячись висловлювати власні думки й уникаючи розмов, – просто неможливо!
 
  
З цікавою доповіддю, практичними порадами і настановами для наших студентів виступила Аліна Розгон. Аліна – тім лідер, керівник відділу роботи з інвесторами (Brown Brothers Harriman, Luxemburg). Компанія, в якій працює Аліна, приділяє неабияку увагу розвитку соціально-комунікативних навичок (soft skills) своїх працівників. Зараз комунікабельність, креативне мислення, гнучкість розуму, стресостійкість, емоційний інтелект, вміння працювати в команді та ін. набувають особливого значення, оскільки сприяють успішній роботі та кар'єрному зростанню. Аліна наголосила на тому, що саме такі навички потрібно починати розвивати вже в стінах університету.
 
Щороку майже півтори тисячі студентів виїжджають за кордон на навчання, науково-педагогічні працівники проходять стажування у закордонних установах, представляють університет на міжнародних заходах, беруть участь у міжнародних конференціях, семінарах, воркшопах, а деякі з них запрошуються на читання лекцій в університетах-партнерах.
 
Колектив кафедри англійської філології на семінарі мав нагоду поспілкуватися зі студентами НУБіП різних факультетів, які навчаються за програмами подвійних дипломів та програмою Erasmus+. Вони залюбки погодилися доповісти про систему освіти в країнах, де наразі перебувають, про своє життя, будучи одночасно студентами нашого вишу і закордонного, поділилися своїми враженнями від навчання та труднощами, які їм доводиться долати.
 
З доповідями виступили студенти різних курсів і факультетів. Станіслава Костромєєва (викл. англійської – Качмарчик С. Г.) – студентка 4 курсу англомовної групи факультету аграрного менеджменту, яка зараз перебуває в Нідерландах, доповіла про своє студентське життя і дала настанову студентам перших курсів не боятися труднощів і викликів, завжди йти до своєї мети, навіть, якщо вона видається нездійсненою.
 
 
  
Балаценко Анна (викл. англійської – Клименко Л. В.) – студентка 3 курсу факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, яка навчається в Латвії за програмою Erasmus+, з радістю поділилась своїми враженнями від закладу вищої освіти, в якому зараз навчається.
 
Студентки 2 курсу факультету аграрного менеджменту англомовної групи Данілочкіна Людмила і Сонько Анна (викл. англійської – Качмарчик С. Г.), які зараз навчаються у Словаччині, з неабияким ентузіазмом розповіли про цікаве і насичене студентське життя, про гарні можливості для саморозвитку та удосконалення навичок та вмінь. Дівчата із задоволенням покращують рівень володіння англійської і словацької мов, багато подорожують країною і залюбки беруть участь у різноманітних заходах університету. Також вони успішно поєднують навчання в Словаччині і в НУБІП України.
 
Студентка 2 курсу гуманітарно-педагогічного факультету спеціальності «Соціальна робота» Агеєва Єлизавета (викл. англійської – Ренська І. І.), яка наразі перебуває на навчанні у Франції, виступила з доповіддю про систему освіти в цій країні.
 
У продовження теми про навчання у Франції студентка 2 курсу гуманітарно-педагогічного факультету спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» Роман Анастасія (викл. англійської – Христюк С. Б.) поділилася своїм досвідом навчання в університеті Люм’єра Ліон. До розмови долучилися студенти, яких зацікавило навчання у Франції. Жваво обговорювали питання навчального процесу, вивчення англійської і французької мов, питання дозвілля, відпочинку та проживання.
 
Кичкирук Вікторія – студентка 2 курсу гуманітарно-педагогічного факультету спеціальності «Журналістика» (викл. англійської – Медяник Г. А.), яка наразі перебуває на навчанні у Поморській Академії (м. Слупськ) зацікавила своєю презентацію про особливості навчання у Польщі.
 
 
  
Україна сьогодні переживає складні часи. Як би не було важко і часом навіть страшно, але шляху назад у нас немає. Ми не маємо права на відчай чи безнадію, бо перед нами завжди буде пам’ять про подвиг і приклад тих, хто віддав найдорожче, свої життя, захищаючи та бажаючи кращого життя для нашого народу, нашої Батьківщини, для нас із вами.
 
В контексті теми семінару: успішні випускники, відомі постаті, лідери… вшанували працівників, студентів, аспірантів, випускників Національного університету біоресурсів і природокористування України, які загинули, захищаючи Батьківщину в російсько-українській війні. Старший викладач кафедри Індіра Ренська підготувала презентацію про наших героїв, якими ми завжди будемо пишатися.
 
  
Важливо пам’ятати: речі, на які ми не здатні вплинути, не мають забирати всі наші ресурси. Зараз зосереджуємось на тому, що щоденно допомагає наблизитися до перемоги. Наш фронт це навчання, бо ми маємо ставати кращими, розумнішими і згодом відбудовувати нашу країну, застосовуючи свої знання.
 
Світлана КАЧМАРЧИК
доцент кафедри англійської філології
 
 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook