У світі чарівної природи очима студентів факультету захисту рослин, біотехнології та екології!

1 травня 2023, 16:00

  Відомо, що комахи, як ланка в різних екологічних системах, мають велике значення в природі. Їм належить важлива роль у процесах ґрунтоутворення, запиленні рослин, знищенні шкідників сільськогосподарських та лісових культур. Освітньо-професійною програмою «Захист і карантин рослин» передбачено проведення ентомологічних екскурсій у різних біогеоценозах для ознайомлення студентів із багатим та різноманітним світом комах, їх значенням, а також для проявлення зв'язків цих тварин із навколишнім середовищем.
  26 квітня 2023 року кафедра ентомології, інтегрованого захисту та карантину рослин організувала виїзне практичне заняття. Студенти 3-го курсу ОС «Бакалавр», факультету захисту рослин, біотехнології та екології, мали змогу відвідати тропічну ферму «Планета Метеликів» на базі виставкового центру «ВДНГ».


  Основною метою виїзного практичного заняття є закріплення знань, набутих студентами під час вивчення теоретичного курсу «Загальної ентомології», де темою заняття було: «Комахи з повним перетворенням. Ряд лускокрилі (Lepidoptera)».
  Потрапивши на ферму, молоді дослідники ознайомилися з колекційним різноманіттям тропічних метеликів. Асистент Ольга Статкевич розповіла складну, клопітку роботу з цим матеріалом та виокремила 3 основні складові цього процесу: фіксування, монтування та зберігання комах.

 

  Далі студенти потрапили у штучно змонтований інсектарій, де були зосереджені різноманітні представники ряду лускокрилих. Викладач зазначила, що світова фауна налічує біля 180 000 видів, а фауна України має близько 5 000 видів. Найбільшого різноманіття форм і видового багатства досягають саме у тропіках. Ряд лускокрилих займає 3 місце за кількістю видів після твердокрилих та перетинчастокрилих. Ольга Статкевич наголосила, що у переважній більшості видів метеликів гусениці — фітофаги, значно рідше живляться продуктами тваринного походження: шерстю, воском, роговими речовинами. Серед гусениць є хижаки і навіть паразити. За способом життя гусениць поділяють на 2 групи: вільноживучі гусениці та гусениці, які ведуть прихований спосіб життя. За допомогою візуального моніторингу студенти виявляли різні стадії розвитку комах: яйця, гусениці, лялечки та дорослі особини.

  

 
  У підсумку виїзного практичного заняття здобувачі вищої освіти навчились:

  • розпізнавати ознаки зовнішньої будови кожної стадії онтогенезу комах ряду лускокрилих;
  • методику визначення систематичної належності комах;
  • методи виявлення комах, проведення обліку чисельності в різних стадіях онтогенезу;
  • особливості пошкоджень рослин комахами залежно від будови ротового апарату;
  • методиками спостережень за фенологією та розмноженням шкідливих видів. 

  

 

Ольга Статкевич,
асистент кафедри ентомології, інтегрованого захисту і карантину рослин

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook