СЕРГІЙ НЕТЯГА: ПОСТІЙНО ЗРОСТАЄМО І НЕ ЗУПИНЯЄМОСЯ. ІСТОРІЯ УСПІХУ ВИДАТНИХ ВИПУСКНИКІВ ФАКУЛЬТЕТУ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ НУБІП УКРАЇНИ

3 травня 2023 року
ФВМ НУБіП України

   Нещодавно кафедра терапії і клінічної діагностики пройшла стажування у справді передовому тваринницькому господарстві, адже багато техніки та обладнання для молочних комплексів вперше в Україні з'явилося саме тут. Мова йде про ФГ «Маїсс», що на Хмельниччині.
   Сергій Нетяга, заступник директора цього господарства, впевнений, що для хорошого результату потрібно багато і важко працювати, не очікуючи підтримки тільки від держави. За його словами, як і апетит, що приходить під час їжі, жага до розвитку та нарощення поголів’я зростала щоразу більше в ході роботи на фермі.
   Мені випала нагода поговорити з Сергієм Олександровичем і дізнатись багато цікавих подробиць.

   Представтесь та розкажіть про себе.
   Мене звуть Нетяга Сергій Олександрович. Я випускник ще колишнього Національного аграрного університету (НАУ) 2006 року за спеціальністю «Ветеринарна медицина». У 2008 закінчив магістратуру в цьому ж ЗВО. Вже в той час, я для себе виділив ВРХ як основний напрямок роботи, і в цьому велику роль зіграла кафедра терапії і клінічної діагностики, та особливо мій керівник магістерської роботи Береза Володимир Ілліч.

   Розкажіть, чим займається господарство?
   ФГ «МАЇСС» займається рослинництвом ще з 2004 р., а тваринницький напрям взяли в роботу з 2010 р. В той час, коли ми викупили господарство у попередніх власників, тут було всього 90 голів худоби. Тоді було прийнято рішення – якщо займатися цією справою, то займатися серйозно.
   Тоді перед нами постали непрості задачі: як підвищити рентабельність господарства, збільшити продуктивність тварин та покращити матеріально-технічну базу. В мене особисто був досвід роботи в інших господарствах, більшість з яких у бізнес ніколи гроші не вкладали і не планували.

   Які позитивні зміни відбулися за роки Вашої роботи в ФГ «МАЇСС»?
   Ми ніколи не зупинялися протягом всього періоду нашої діяльності. Ще у 2011 році були першими, хто поставив доїльний зал із системою роздільного доїння – кожна дійка доїться окремо, щоб швидко виявити основні хвороби і не видоїти так зване «брудне» молоко в загальну систему. Також були першими в Україні, хто поставив робота для годівлі телят. Телят дуже багато, орієнтовно 360–380 , яких треба вигодовувати молоком. Будиночки – це добре, але тричі поїти, тричі мити відра – трішки витратно з точки зору часу. Маємо кормороздатчик, який має дві січкарні в хоботі, де готується корм, і бункер для змішування. Ми ніколи сюди не купували дешеві речі. Станок для розчистки копит КВС-800 також був у нас перший в Україні.

   Яка тенденція приросту поголів’я в останні роки у господарстві?
   Ми постійно будуємося і нарощуємо поголів’я. Наприклад, минулого року за 3 місяці побудували корівник на 500 голів. Своїми силами, поки сніг лежав – ми будували.. Кажуть, що апетит приходить під час обіду – так і є. На сьогодні в господарстві нараховується 6 тис. дійного стада.

   Як контролюєте якість кормів та отриманої продукції у господарстві?
   Ми не маємо своєї лабораторії. Є мікрохвильова піч – це найкращий лабораторний інструмент для визначення сухої речовини. Маємо сита для фекалій, сита для кормів. Ми не сіємо кожного дня, але якщо ми бачимо, що є потреба, бачимо, що щось в раціоні змінюється, то це обов’язково контролюємо. Також постійно користуємося послугами сторонніх лабораторій.

   Чи відвідуєте профільні виставки та ярмарки? Наскільки важливим є спілкування та обмін досвідом із колегами особисто для вас?
   Обов’язково відвідую, якщо є розуміння, що щось нове для себе почерпнеш. Господарство витрачає немалі кошти на стажування та підвищення кваліфікації спеціалістів в багатьох країнах світу.
   Наостанок хочу додати, що завжди треба розраховувати тільки на свої сили, свою команду і підтримувати співпрацю з надійними компаніями, які можуть допомогти тобі піднятися ще на один щабель вище в продуктивності та рентабельності.

   З ваших слів зрозуміло, що ви не розчарувалися у виборі професії лікаря ветеринарної медицини. Щоб ви порадили майбутнім абітурієнтам?
   Майбутнім абітурієнтам раджу без вагань обирати факультет ветеринарної медицини НУБіП України. Цей факультет допоможе сформувати вас, як спеціаліста ветеринарної медицини. Випускники факультету можуть обирати декілька напрямків своєї професійної діяльності. А в умовах сьогодення це важливий пріоритет (не кожна спеціальність має таку універсальність) серед інших професій.
   Дякую вам, Сергію Олександровичу, за цікаве, змістовне та пізнавальне інтерв’ю. Від себе хотілося побажати Вам професійних звершень, успіхів і мирного неба над головою.

Асистент кафедри терапії і
клінічної діагностики, к.вет.н. Марина Дробот

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook