Актуальні поради з підготовки доповіді та презентації до дипломного проєкту

2 травня 2023 року
Кафедра с.г. машин та системотехніки ім. акад. П.М. Василенка
На кафедрі сільськогосподарських машин та системотехніки ім. акад. П.М. Василенка завершується активна фаза з підготовки бакалаврських кваліфікаційних робіт (дипломних проєктів), – зовсім скоро захист.

Для успішного проходження захисту, скористайтеся порадами: як підготувати ПРЕЗЕНТАЦІЮ і ДОПОВІДЬ.
 
ПРЕЗЕНТАЦІЯ
Мета презентації дипломного проєкту – це значне полегшення для студента та комісії. За рахунок застосування програми вдасться візуально розкрити суть, що покращить сприйняття інформації та скоротить доповідь до лічених хвилин. Грамотність та яскравість оформлення презентації – це половина успіху дипломної роботи.
Найбільш відомою комп’ютерною програмою з набором необхідних інструментів вважається PowerPoint. Це безкоштовний компонент, що має низку функцій, що дозволяє повною мірою відобразити суть дипломного проєкту. Серед студентів дана програма користується популярністю завдяки доступному інтерфейсу, наявності інструкцій та якості результату.
Презентація включає в себе від 10 до 15 слайдів. Головне щоб на слайдах було відображене графічно те, про що Ви будете говорити в доповіді. І це не повинен бути суцільний текст – це в більшості своїй мають бути графіки, таблиці або схеми.
Презентація повинна бути витримана в єдиному стилі. Допускається використання анімації при перемиканні слайдів. В презентацію іноді навіть включаються відеоматеріали, але це, скоріше, виняток із правила.
Основне правило презентаціїна слайді має бути відображено схематично те, про що йде в даний момент часу мова в доповіді, або графіки і таблиці, на підставі яких у доповіді подаються якісь висновки. Природно, велику увагу необхідно приділити оформлення слайдів – все повинно бути рівно, акуратно і красиво розташоване на слайді, доповнено схемами, картинками, і не повинно бути великих порожніх місць.
Основна помилкавелика кількість тексту та мінімум зображень. Також студенти часто використовують різні шрифти або створюють велику кількість сторінок. Цього допускати не можна, якщо маєте на меті отримати високу оцінку.
 
ДОПОВІДЬ
Доповідь до дипломного проєкту – це мова для захисту кваліфікаційної роботи бакалавра обсягом 2 – 3 аркуші машинописного тексту (+ роздаткові матеріали, презентація), що містить в собі короткий виклад дипломного проєкту і основні висновки за обраною вами темою дослідження. Мова необхідно не зачитувати, а розповідати (тривалість 5 - 7 хвилин), триматися впевнено.
Важливість грамотного написання доповіді до дипломного проєкту не можна переоцінити. На захисті дипломної роботи атестаційна комісія звертає свою увагу, перш за все, на те, як грамотно і повно ви зумієте захистити (відстояти) свою випускну кваліфікаційну роботу. Ніхто з них перечитувати вашу роботу не буде.
Доповідь має свої обов'язкові складові:
  • привітання комісії і озвучення теми дипломної роботи;
  • актуальність роботи;
  • мета;
  • завдання;
  • предмет і об'єкт дослідження;
  • короткий опис того, що було розглянуто в теорії;
  • трохи більш докладний опис самого дослідження і перерахування виявлених проблем;
  • опис рекомендацій щодо усунення виявлених у ході дослідження проблем ;
  • закінчується доповідь словами: «Доповідь закінчено, дякую за увагу, я готовий відповісти на ваші запитання».
До початку виступу публічно привітайте комісію і присутніх: "Шановні Голово та члени Державної Атестаційної Комісії! Вашій увазі пропонується дипломна робота/дисертація на тему: «ХХХ» і далі за складовими змісту роботи".

 
БАЖАЄМО УСПІШНОГО ЗАХИСТУ!!!
 
 
Віктор Мартишко, доцент кафедри с.г. машин та системотехніки
ім. акад. П.М. Василенка.

 

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook