КОРОПИ КОЇ – ПРИКРАСА ДЕКОРАТИВНИХ ВОДОЙМ

3 травня 2023, 10:53

          25 квітня 2023 року студенти ОС «Бакалавр», «Магістр», аспіранти та викладачі спеціальності 207 «Водні біоресурси та аквакультура» факультету тваринництва та водних біоресурсів радо зустрічали свого успішного випускника Олександра Лисака. Олександр – висококваліфікований знавець коропових риб й спеціалізується на декоративній формі коропа – японських кої, якими зацікавився ще з студентської лави. Його досвід – це як напрям студентам бакалаврам для подальшої спеціалізації, магістрам – корисна інформація для поглиблення знань з декоративної аквакультури, а аспірантам та викладачам – цікава інформація з адаптації спеціалістів рибогосподарської галузі у непростий час військової агресії росії проти нашої рідної країни. Бо ми тримаємо свій, навчально-науковий фронт.

Гостьова лекція Олександра Лисака «Короп коі як перспективний приклад ведення альтернативного рибництва в Україні» неабияк зацікавила студентів, бо коропи кої є представниками колекційних видів риб й представляють декоративну аквакультуру, яка ще зовсім не оцінена в Україні.

 

Перші згадки щодо батьківщини цих риб ведуть нас у Персію (за 2500 років), через Китай вони були завезені в Японію де утримувалися спочатку в рисових чеках, пізніше в декоративних ставках й набули надзвичайної популярності. Японський короп кої – декоративна форма амурського сазана (Cyprinus carpio haematopterus L.). Через яскраве забарвлення їх називають ще парчевими коропами. Однією з гіпотез такого забарвлення вважають різноманітні мутації. На початку ХХ століття місцева еліта почала утримувати декоративних коропів для розваги. Токійська виставка в Тайші 1914 р. вперше представила їх увазі широкої публіки. Завдяки роботі селекціонерів нині відомо понад 200 видових та кольорових різновидів коропа кої, їх кількість росте, проте для класифікації використовують 16 базових форм (Aliah et al., 2000).

 

 

 

Цікавими стали факти про те, що в Японії короп кої став невід’ємною частиною культури народу, візитною карткою, брендом, його кольори відображаються на прапорі. У багатьох країнах Європи коропа кої розглядають як об’єкт спортивного рибальства. І нам, після закінчення війни, треба цим безперечно зайнятися. Найкращими у світі вважаються коропи кої виведені в Японії. Проте останнім часом у деяких країнах – Ізраїлі, Нідерландах, США, Китаї з'являються форми, які за своїми якісними характеристиками наближаються до японських.

Олександр розповів про свої дослідження щодо відтворення й вирощування коропа кої у навчальній лабораторії аквакультури НУБіП України на базі Немішаєвського агротехнічного коледжу у штучних і природних умовах, поділився досвідом догляду за ними, застосуванням технології сортування при підрощуванні, контролем за гідрохімічним режимом тощо.

Наразі Олександр займається плануванням, створенням та сервісним супроводом декоративних водойм з утримання японських коропів. Проте це непроста справа. Вона вимагає знань і умінь не лише з біології й відтворення цього виду, а й багато додаткових, зокрема роботи з проектною документацією і будівництва водойм, навиків створення ландшафтного дизайну, обов'язкових розрахунків систем штучної й біологічної очистки води, надання порад і правил власникам декоративних водойм, супутнім обладнанням та сервісним супроводом.

Олександр розповідав дуже цікаво, студенти уважно слухали, а при запитаннях до аудиторії не мовчали, й відповіді були правильними. Не даремно прийшли навчатися спеціальності «Водні біоресурси та аквакультура». Можливо саме Олександру й нинішнім студентам вдасться добитися вагомих успіхів з вирощування коропа кої саме в декоративній аквакультурі й спортивному рибальстві, як в Японії. Не даремно кажуть, що японські коропи приносять удачу. Побажаємо удачі Олександру Лисаку й нашим студентам на цьому непростому шляху!

І ще побажаємо удачі нашим мужнім воїнам!

Щиро дякуємо нашим захисникам за можливість жити і навчатися!!!

 

 

 

Доцент кафедри гідробіології та іхтіології

Меланія ХИЖНЯК,

старший викладач кафедри гідробіології та іхтіології

Антон КЛИМКОВЕЦЬКИЙ

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook