ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження долучився до проведення обласної профільної наукової онлайн-школи з фізики у рамках проєкту «STEM-ПРОСТІР МАН»

3 травня 2023 року

У рамках регіонального проєкту «STEM-простір МАН» з нагоди відзначення 125-річчя від дня заснування Національного університету біоресурсів і природокористування України з метою підтримки обдарованої молоді відбулася обласна профільна наукова онлайн-школа з фізики та астрономії.
Захід проведено на базі Навчально-наукового інституту енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України спільно з Малою академією наук учнівської молоді Київського обласного територіального відділення МАН України.

 Захід дав можливість зробити екскурс у світ науки для близько 140 юних шанувальників фізики та педагогів-наукових керівників учнівських науково-дослідницьких робіт.
Беручи до уваги, що у ці дні відбувається вшанування жертв чорнобильської трагедії, Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф, присутні хвилиною мовчання вшанували тих, хто віддав життя за кожного з нас, беручи участь в ліквідації наслідків аварії.

 З вітальним словом від менеджменту ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження до юних дослідників звернувся заступник директора Віталій Савченко, який закцентував увагу учасників на нагальній необхідності нових досягнень і винаходів з фізики, що мають невпізнанно змінити життя людини. І зробити ці винаходи належить молодому поколінню.

 Від комунального закладу Київської обласної ради «Мала академія наук учнівської молоді» виступила директорка Світлана Минзар, яка розкрила можливості для самореалізації учнів – членів Малої академії наук Київщини в рамках проєкту «STEM – простір МАН».

 Від Інституту обдарованої дитини НАПН України вітальні слова виказав директор Максим Гальченко – доктор педагогічних наук, професор, який зазначив, що робота з обдарованими дітьми потребує аналітичного осмислення досягнень, окреслення стратегій та перспектив, адже формування інтелектуальних лідерів суспільства – це довготривалий і важливий процес.

 Формування та розвиток інтелектуального потенціалу, розвиток здібностей, становлення юних інтелектуальних лідерів є запорукою розвитку нашого краю як на державному так і на світовому рівні. Навчання обдарованих, талановитих дітей, їхня підготовка до професійної реалізації в самостійному житті – актуальне питання сьогодення. З огляду на це основними завданнями сучасної освіти є розвиток інтелектуальних і творчих здібностей, природної обдарованості учнів, формування в них творчого потенціалу, мислення, уміння самореалізовуватися.
Від кафедри фізики нашого інституту уасників онлайн школи привітав Анатолій Відьмаченко, професор кафедри фізики НУБіП України, доктор фізико-математичних наук, професор, член Президії Київського обласного територіального відділення Малої академії наук України. Відьмаченко А. П. звернув увагу присутніх на особливості написання наукових робіт з метою дотримання принципів академічної доброчесності.

 Керівник відділу створення навчально-тематичних систем знань МАН України Ігор Чернецький та старший науковий співробітник цього відділу, кандидатка біологічних наук Жанна Білик виступили з промовою на тему: «STEM-лабораторія ManLab: перспективи досліджень та можливості для учнів».

 Серед кафедр інституту, які були представлені на зустрічі, першою, що привітала учасників, стала кафедра автоматики та робототехнічних систем ім. академіка І.І. Мартиненка, від якої виступив Ігор Болбот. Тема виступу «Інтелектуальні алгоритми, технології Інтернет речей, роботи для автоматизації складних біотехнічних об’єктів».

 Доповідач розкрив сутність поняття IoT (Інтернет речей) як комплекс пристроїв, які взаємодіють між собою і з зовнішнім середовищем через мережу зв’язку. Завдяки IoT можна автоматично і в режимі реального часу відстежувати роботу різних систем і виконання процесів – наприклад, перевіряти справність обладнання чи бачити рух вантажівок.
З доповіддю «Аналіз та оцінка динамічних систем» виступила Людмила Панталієнко, в.о. завідувача кафедри вищої та прикладної математики, кандидатка фізико-математичних наук, доцентка.

 Доповідачка зазначила, що теорія динамічних систем – це галузь математичної науки, яка вивчає проблематику аналізу систем, параметри яких змінюється в часі. Теорія динамічних систем, як дисципліна, є природним узагальненням досліджень в класичній механіці та диференціальних рівняннях. Хоча на теперішній момент теорія динамічних систем є математичною дисципліною, спочатку вона була частиною фізики.
Від кафедри теплоенергетики виступила доцент, кандидат технічних наук, Олена Шеліманова. ЇЇ доповідь на тему «Перспективні напрямки наукової діяльності кафедри теплоенергетики з урахуванням викликів сьогодення. Школа юного енергетика – простір нових можливостей учнівської молоді» викликала неабиякий інтерес у слухачів.

Шеліманова О. В. запросила учнів шкіл вступити до школи юного енергетика.
Світлана Макаревич, доцентка кафедри електропостачання ім. проф. В.М. Синькова, кандидатка технічних наук, доцентка представила доповідь на тему «Система моніторингу електроспоживання локального об’єкту на основі Інтернету речей». Доповідач зазначила, що підвищення ефективності економіки є одним із найбільш актуальних питань сучасності, особливо зараз це гостро стосується України. Тільки максимально ефективне використання кожної виробленої кВт·год електричної енергії дозволить забезпечити економічну незалежність і конкурентоспроможність як окремого промислового підприємства, так і країни в цілому. Тобто, гостро стоїть питання енергоефективності. Останнім часом з’явилося багато шляхів застосування автоматизованих систем обліку електроенергії як для підвищення ефективності і раціонального використання електричної енергії, так і для контролю параметрів режимів електропостачальних систем промислових підприємств.

 Доповідь на тему «Розроблення енергоефективних технічних засобів з термічної та магнітної обробки матеріалів сільськогосподарського призначення шляхом використання індукційного нагріву» представив Андрій Березюк, доцент кафедри електротехніки, електромеханіки та електротехнологій, кандидат технічних наук, доцент.

 Визначитися із напрямом наукових досліджень учнів допомогли науково-педагогічні працівники Навчально-наукового інституту енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України, які познайомили учнів з актуальними напрямами сучасних досліджень у галузі фізики та астрономії, мотивували учнів досліджувати технології Інтернет речей, роботів для автоматизації складних біотехнічних об’єктів в побуті та на виробництві, перспективні напрями теплоенергетики з урахуванням викликів сьогодення, енергозбереження та використання поновлювальних джерел енергії – перспективного напряму розвитку енергетики України, системи моніторингу електроспоживання, енергоефективних технічних засобів з термічної та магнітної обробки матеріалів сільськогосподарського призначення.
Учні познайомилися із можливостями STEM-лабораторії МanLab НЦ «МАНУ» для проведення досліджень і дізналися про систему масових заходів з учнівською молоддю у науковому відділенні фізики і астрономії: обласні, всеукраїнські та міжнародні конкурси, турніри, змагання, олімпіади, конференції, курси, лекторії та інші заходи, в яких учні можуть взяти участь.
Юні дослідники отримали значний багаж інформації щодо можливих напрямів досліджень, орієнтовну тематику майбутніх дослідницьких проєктів, які допоможуть учнівській молоді працювати над пошуком оригінальних, актуальних тем своїх науково-дослідницьких робіт.

Борис Грудинін
доктор педагогічних наук, доцент кафедри фізики
ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook