Студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК набувають практичних навичок в Українській лабораторії якості та безпеки продукції АПК

2 травня 2023 року

      25 квітня студенти другого курсу факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК відвідали Українську лабораторію якості та безпеки продукції АПК Національного університету біоресурсів і природокористування України.

     Вивчаючи дисципліну «Методи контролю якості продукції» чи не найголовнішим є побачити на власні очі, як здійснюються лабораторні дослідження з якості та безпечності харчових продуктів. Тож разом із асистеном Тетяною Розбицькою та доцентом Оленою Очколяс, студенти мали нагоду відвідати лабораторію. Завідуюча науково дослідним відділом моніторингу безпеки продукції АПК Світлана Мідик, охоче провела екскурсію для майбутніх спеціалістів.        

    Українська лабораторія якості та безпеки продукції АПК НУБіП України з 2007 року впроваджена система менеджменту відповідно до вимог ДСТУ EN ISO/IEC 17025:2019, що підтверджується Атестатом акредитації Національного агенства з акредитації України, а також отримує щорічну позитивну оцінку від НААУ. Лабораторія активно бере участь у розробці та вдосконаленні методів дослідження показників якості та безпеки сировини та продукції АПК, а також їхнє подальше впровадження у виробництво. Розробляє та оцінює вже існуючі технології виробництва харчової продукції концепції «від лану - до столу».         

 

      Студентам дуже сподобався візит до лабораторії, адже на власні очі вони мали змогу побачити внутрішні процеси та, відповідно, кожен процес викликав цікавість та бажання розпитати працівників більше про дослідження, роботу лабораторних приладів, досвід роботи з ними, адже все це спіткає починаючих фахівців у майбутньому.

      Вийшли студенти з лабораторії повні вражень, якими поділились нижче:

      «Зустрічали нас біля гарних воріт, які вели на територію лабораторії, де розміщені побудовані за німецькою технологією корпуси лабораторії. Починається все із сектору приймання замовлення, клієнти подають на дослідження свої об‘єкти, після чого з ними проводять дослідження, процес яких ми сьогодні побачили на власні очі. Нас запросили до науково-дослідного відділу, де використовують фізико-хімічні та лабораторні методи. Особливі враження справила кімната газової хроматографії, де за допомогою газового хроматографа визначають такі продукти, як морозиво, сир, масло, щоб дізнатися, чи справді вони виготовлені з молока. Потім ми відвідали відділ, що спеціалізується на визначенні та аналізі вмісту або залишків пестицидів та їхніх різновидів. Це відбувається за допомогою чутливого обладнання: молекула йде через довгу кварцову колонку протяжністю 30 метрів, в результаті адсорбції вона розділяється і кожна по черзі прямує в детектор, де потім наноситься іонний удар по кожній з частинок. Мене здивувало, що за допомогою цього пристрою можна визначити понад 900 різновидів пестицидів, в той час, як на території України налічують близько 300 найменувань. Працівники, що зустрічались нам у кожному з відділів, вразили своєю компетентністю, адже на будь-яке наше питання ми одразу отримували вичерпну відповідь. Із задоволенням відвідаю в майбутньому й інші відділи лабораторії».

 

Барбара Дмитро, студент 2 курсу 3 групи

 

     «Сьогодні разом з викладачами Тетяною Розбицькою та Оленою Очколяс нам випала можливість побувати у лабораторії. Ми змогли побачити тонкощі майбутньої спеціальності, нам детально розповіли про обладнання, що допомагають виконувати аналіз харчових продуктів, ґрунту, ми познайомилися з новими видами олій: макова, олія кавуна. Отримали відповіді на усі наші запитання. Я була у захваті від кількості знань, досвіду експертів, які працюють у даній лабораторії.»

 

Шарандак Софія, студентка 2 курсу 3 групи

 

     «Для мене це перший візит до лабораторії такого типу. Я дуже задоволений поїздкою, адже це стало поштовхом для глибшого занурення у вивчення нашої спеціальності. Також я дізнався про унікальне обладнання та був приємно здивований роботою експертів, які вміло оперують інформацією, наводять цікаві історії з досвіду роботи у лабораторії та цій сфері загалом.»

 

Дичко Олександр, студент 2 курсу 3 групи

 

 

 

    «Сьогодні я отримав незабутні враження від виїзного заняття до лабораторії. Наша "міні-подорож" була корисною та цікавою, адже ми отримали нові знання з нашого фаху, змогли на певний час уявити себе експертами лабораторії у майбутньому. Не виключаю, що мені хотілося б працювати у відвіданій лабораторії, адже вона при нашій Alma Mater. Фахівці зацікавили мене своїми розповідями, як науковими, технічними, так і більш практичними із досвіду життя лабораторії. Загалом, мені дуже сподобалось і я сподіваюсь, що в майбутньому на нас чекає не одна така поїздка»

 

Бойко Максим, студент 2 курсу 3 групи

 

      Окрему подяку за цінну інформацію і практичний досвід, що отримали майбутні фахівці хочеться висловити керівництву лабораторії в особі директора Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК Валентини Корнієнко та особисто завідувачці науково дослідним відділом моніторингу безпеки продукції АПК Світлані Мідик.

 

            Дякуємо за можливість розвиватись! Тримаймо освітній фронт України!

 

 

 

Тетяна Розбицька,
асистент кафедри стандартизації
та сертифікації с.-г. продукції
Аліна Степова,
студентка 2 курсу факультету харчових
технологій та управління якістю продукції АПК

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook