Тарас Євсюков та Олена Колісниченко представники від НУБіП України у Робочій групі з розроблення Містобудівного кодексу

30 квітня 2023 року
факультет землевпорядкування
  Днями Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування затвердив склад Робочої групи з розробки Містобудівного кодексу. Наразі до її складу увійшло 189 осіб, які представляють відповідні інституції (по декілька осіб від організації). Зокрема 26 народних депутатів, 26 представників центральної виконавчої влади, 98 представників фахових інституцій, 21 представник громадського сектору, 18 представників органів місцевого самоврядування та асоціацій місцевого самоврядування.

  За запрошенням народного депутата України, голови Робочої групи з розробки Містобудівного кодексу України Ганни Бондар, ректором НУБіП України Станіславом Ніколаєнком було делеговано представляти Національний університет біоресурсів і природокористування України у складі Робочої групи з розроблення Містобудівного кодексу декана факультету землевпорядкування Тараса Євсюкова та завідувача кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну Олену Колісніченко.

 

  Містобудівний кодекс – назріле питання і, зважаючи на нинішні, а також повоєнні потреби країни, він має враховувати баланс інтересів громад, їх мешканців, власників та користувачів земельних ділянок, інвесторів, девелоперів, місцевої та державної влади, нові підходи до будівництва з врахуванням інклюзивності та сучасних безпекових потреб. Будівельна галузь перебуває в стані активного реформування – змінюються як законодавство, так і система контролюючих органів та їх повноваження.
  Розмови про створення Містобудівного кодексу тривають вже щонайменше 16 років. Концепція документу була схвалена урядом ще у 2007 році, а три роки потому кодекс навіть прийняли у першому читанні. Утім до другого читання документ не підготували.
  У кодексі мають зафіксувати суспільний договір щодо того, як будувати «безпечні, стійкі, екологічні, економічно спроможні й естетичні» міста, а також щодо низки питань:

  • які права й обов’язки є у різних суб’єктів містобудування?
  • як імплементувати реформу децентралізації в містобудівну сферу?
  • яким способом наблизити українське законодавство до європейського, щоби потім, під час вступу до ЄС, його не змінювати?
  • як полегшити процеси повоєнної відбудови.

  Планується, що Робоча група розпочне свою роботу з середини травня, а завершить розробку Містобудівного кодексу за два роки.
  Бажаємо плідної роботи нашим колегам та всій робочій групі, адже розроблення єдиного Містобудівного кодексу та створення Містобудівного кадастру в Україні дозволять спростити діяльність у будівництві, покращити умови для бізнесу та підвищити якість контролю робіт.

  Бажаючі долучитися до демократичної участі й обговорення законодавчого поля, а також процесу публічної розробки Концепції Містобудівного Кодексу, можуть це зробити це приєднавшись до сторінки публічного процесу https://www.facebook.com/BuildingCodeUkraine/.


Наталія Мединська,
в.о. завідувача кафедри земельного кадастру

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook