Обговорюємо відкриту лекцію доцента Олени Шевцової

4 травня 2023 року
м. Київ
02 травня 2023 року відбулася відкрита лекція (онлайн-формат, платформа Zoom) з дисципліни «Психологія особистості» для студентів ІІІ курсу спеціальності 053 «Психологія» на тему «Мотивація особистості та її спрямованість». Лекцію проводила кандидат психологічних наук, доцент кафедри психології Олена Шевцова.

 
Окресливши тему, мету і план заняття, викладачка зупинилась на поняттях мотивації, мотивів, потреб та спрямованості, їх ролі у життєдіяльності людини, основних характеристиках мотиваційних утворень, необхідних для розуміння психологічних процесів, що спрямовують і визначають активність, поведінку та діяльність особистості. Було розкрито, що мотиваційна сфера людини є однією із засадничих у розвитку і становленні особистості, у різних видах її діяльності, зокрема професійній. Відтак, Олена Шевцова винятковий наголос зробила на необхідності оволодіння студентами спеціальності 053 Психологія мотиваційною компетентністю, яка допоможе ідентифікувати власні потреби, мотиви, прагнення, установки, переконання тощо, усвідомлювати й розуміти спрямованість інших людей, ефективно керувати мотиваційною сферою; підвищувати адаптивність і регуляцію своєї поведінки; переконливо досягати заплановані прагматичні результати діяльності й організовувати успішну спонукальну комунікацію.
У доступній, зрозумілій формі лекторкою вміло було донесено до студентської аудиторії ключові положення сучасної психології щодо основних функцій і соціальних детермінант мотиваційної сфери особистості; надано загальну характеристику формам мотиваційних утворень людини, а саме: потягів, бажань, прагнень, інтересів, схильностей, переконань, ідеалів, установок тощо. Розглянуто спрямованість особистості як систему домінуючих мотивів діяльності і поведінки людини, її структуру та основні види: спрямованість на взаємодію, спрямованість на завдання, спрямованість на себе, а також шляхи їх формування засобами соціально-виховних впливів.
 
Лекцію супроводжувала презентація, яка надавала можливість лекторці чітко виокремлювати структуру навчального матеріалу, створювати найкращі умови для мимовільного запам’ятовування, найповніше розкривати сутність і закономірність явищ, що вивчаються тощо. Використання різноманітного мультимедійного презентаційного матеріалу у поєднанні з комунікативними здібностями лекторки (вміння встановлювати контакт з аудиторією і підтримувати її увагу протягом усього заняття) створило умови підвищення інтересу і загальної мотивації студентів до вивчення психології особистості. Окрім того, Олена Шевцова постійно залучала студентів до активної участі у занятті, використовуючи сучасні методичні прийоми та заохочувальні стимули. Зокрема, цікаво було проведено заключний етап лекції, де студенти отримали можливість зробити афірмації – позитивні самонастанови, які допомагають досягати успіху в діяльності та розвитку особистості.
Заняття було проведене на високому науковому, навчально-методичному рівні й одержало схвальні відгуки від студентів та викладачів кафедри психології. Було відзначено професіоналізм та широку ерудицію лекторки, вміння зосередити увагу на головних положеннях матеріалу лекції, створити творчу та робочу атмосферу в аудиторії.
Світлана Яшник,
доктор педагогічних наук, доцент,

професор кафедри психології НУБіП України 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook