Журналісти вдруге провели науково-практичну конференцію молодих науковців «Сучасні тенденції в медіагалузі»

5 травня 2023 року
НУБіП України

   4 травня 2023 року кафедра журналістики та мовної комунікації Національного університету біоресурсів і природокористування України спільно з кафедрою видавничої справи та редагування Навчально-наукового інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка провели у дистанційному форматі ІІ Всеукраїнську науково-практичну конференцію молодих науковців «Сучасні тенденції в медіагалузі».

Із вітальним словом до учасників зустрічі звернулась Марина Навальна, в. о. завідувача кафедри журналістики та мовної комунікації, доктор філологічних наук, професор, яка акцентувала увагу на сучасних проблемах аудіовузуальної культури.

«Масштабна технологічна трансформація, яка відбулася на зламі століть, втілилася в інтеграції різних способів комунікації в інтерактивні інформаційні мережі», – зазначила доповідачка. Історія розвитку масмедіа – це не лише історія технічних інновацій це, перш за все, грандіозні соціальні інновації. А мас-медіа є відносно новим соціальним інститутом, функція якого полягає у виробництві та поширенні знань у найширшому сенсі цього слова. У доповіді йшлося про інституційну та організаційyу єдність; про універсальність інформаційних аналогів тощо. Цікавим було почути думку, як формується надтекст і метамова, що поєднує письмові, усні та аудіовізуальні засоби комунікації.

Заступник декана гуманітарно-педагогічного факультету, доктор філологічних наук, професор кафедри журналістики та мовної комунікації Світлана Харченко розповіла присутнім про зростання ролі соціальних медіа, про популяризацію джерельної бази новин, про те, як відбувається інформаційний супровід навчання впродовж життя, як новітні медіа-компанії намагаються адаптувати свій контент до мобільних пристроїв, а також, як використовують штучний інтелект та аналітику, щоб розглядати поведінку своїх користувачів. 

 

Актуальною була доповідь кандидата наук із соціальних комунікацій, доцента кафедри журналістики та реклами Державного торговельно-економічного університету Оксани Голік «Уподобання аудиторії українських телеканалів в умовах військового стану», оскільки до питання розширення впливів українських телеканалів на свою аудиторію в умовах війни нам доводиться весь час звертатись.

 

  

До роботи у чотирьох секціях (Актуальні проблеми теорії та історії комунікації; Журналістика в добу цифровізації; Медіавпливи на аудиторію; Журналістика в умовах війни) науково-практичної конференції долучились студенти Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського спеціальності «Журналістика» факультету філології й журналістики імені Михайла Стельмаха Світлана Палій, Марина Нінічук, Діана Колногузова, Діана Наруллаєва-Гетманчук, Анастасія Тагамлицька, Анастасія Чорней, Лілія Шкурак, Мар’яна Чорна, Анна Гуменюк, магістр 1 року навчання спеціальності «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» факультету торгівлі та маркетингу Державного торговельно-економічного університету Сергій Сколибог із доповіддю «Цифрові інновації в рекламі» та Софія Бобровська, яка представила Білоцерківський ліцей «Мала академія наук» (м. Біла Церква) і, звичайно ж, наші вихованці, студенти 2-4 курсів бакалаврату та магістри спеціальності «Журналістика» гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України. Неординарно звучали доповіді доцентів кафедри журналістики та мовної комунікації НУБіП України Ірини Вакулик «Діти війни» у парадигмі сучасної журналістики» тв Олени Балалаєвої «Журналістика речей»: історія, парадигма, практика».

 

Ви тільки погляньте на тематику доповідей про війну: «Воєнний сторітелінг на прикладі проєктів Ukraїner», «Аналіз феномену фейку як засобу дезінформування в умовах гібридної війни», «Інформаційна війна як сучасне глобалізаційне явище», «Роль українських спортсменів в умовах війни на інформаційному та спортивному фронті», «Журналістські стандарти при інформуванні громади щодо бойових дій», «Вплив масмедіа на суспільство в умовах інформаційної війни», «Інтерв’ювання в телевізійній комунікації: характеристика та можливості методу». Дискусійна панель конференції охоплювала проблеми, що стосувались стану і розвитку молодіжних програм на українському телебаченні, шляхів подолання гендерного дисбалансу в українському медіапросторі, а також персоналей – видатних постатей, які допомагали виборювати нашу незалежність. 

  

   

Ми були активними співрозмовниками, коли слухали доповіді про інтернет-рекламу, медіаосвіту та медіаграмотність, про використання масової музики на телебаченні, про розважальні передачі. Разом із промовцями поринали у вир заголовків та статей «Подільських губернських відомостей» та «Рідного краю» 1905-1916 рр., розглядали проблематику газет та концептуальні особливості дописів в «Університетському кур’єрі», «Голосі України», «Рівне вечірнє», «Землі бердичівській», «Життєвих обріях». Ми вчились аналізувати формат подкасту в радіожурналістиці, розрізняти твір і текст, презентувати різновиди комунікації в українських блогах.
Щиро дякуємо усім, хто долучився до організації та проведення конференції на всіх її етапах, хто зорганізував наукову зміну, аби гідно презентувати Всесвітній день свободи преси, який ми відзначали вчора. Ми ще раз довели, що можемо тримати знамено у марафоні новин, що ми пишаємося своєю роботою, що ми покликані формувати інтелігенцію.

Ірина Вакулик, доцент кафедри журналістики
та мовної комунікації

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook