Майбутні фахівці зі спеціальності 203 «Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство» на заняттях з «Олерографії»

5 травня 2023 року

 

Вирішальним фактором в овочівництві є впровадження інтенсивних технологій вирощування, у яких важливе місце займає сорт або гібрид. Державний реєстр сортів рослин України у 2022 р. пропонує для виробництва близько 3 тис. сортів і гетерозисних гібридів.

Враховуючи те, що виробнику важко зорієнтуватися в такому різноманітті, розроблені основи олеографії, як науки про сорти овочевих і баштанних рослин, що значно полегшує майбутнім спеціалістам засвоєння матеріалу з овочівництва. Тому важливою умовою фахової підготовки бакалаврів за спеціальністю 203 «Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство» є вивчення дисципліни «Олерографія».

При впровадженні нових видів і сортів на ринок важливою є дегустаційна оцінка, яка дає можливість оцінити їхні смакові властивості. 04 травня 2023 р. студенти 4 курсу мали змогу на заняттях в очному форматі провести дегустаційну оцінку зеленних культур за комплексом ознак (смак, консистенція, текстура тощо).

 

Серед зеленних культур лідером є салат посівний, який називають світовим овочем завдяки цінним властивостям і сортовому різноманіттю. На 2022 р. до Державного реєстру сортів рослин внесено 200 сортів салату. Причому їхня кількість інтенсивно зростає щороку. Під час вибору сортименту важливо знати до якої різновидності належить сорт. У виробництві важливо відрізняти різновидності салату між собою і  знати їхні морфологічні особливості. В Україні відомі чотири різновидності, з смаковою оцінкою яких познайомились студенти. Це листкові сорти групи Лолло Біондо – Левістро, Ліворно та Лолло Росса – Кармесі, Конкорд, з дубоподібними червоними листками Ентоні. Інтенсивно ведеться селекція й на створення сортів салату-ромена. Серед сортименту із смаковою оцінкою сорту студенти познайомились. Водночас високою смаковою оцінкою відзначились сорти головчасті з хрусткими листками типу Айсберг – Картагенас, Сантарінас.

Останнім часом набувають поширення серед населення цикорні салати за рахунок лікувальних і дієтичних властивостей. До складу листків входить каротин, аскорбінова кислота, цінні вуглеводи інулін та інтибин, мінеральні солі. Не дивно, що цикорні салати рекомендовано для дієтичного харчування. Серед сортотипів листкової різновидності цикорію звичайного набувають поширення Джорджіо тип та Тревізо тип із сортами яких познайомились студенти. Крім того студенти визначили дегустаційну оцінку цикорію листкового сортів різновидностей ескаріолу під назвою Фрізе (Сігал F1) та ендивію (Анконі).

Смакові властивості студенти визначили і сортів шпинатних видів зеленних овочів (шпинат, мангольд), які на відміну від салатів, вживають переважно у відвареному вигляді з подальшою зміною їхнього смаку приправами та прянощами.  Використовуються не лише для споживання у свіжому вигляді (вареним і тушкованим), але й для переробної консервної промисловості.

Серед зеленних культур з родини капустяні смакову оцінку визначали сортів капусти японської або мізуни з червоними та зеленими листками. Зелень японської капусти успішно використовують в кулінарії, як добрий замінник салату або хрустким, ніжним доповненням до будь-яких інгредієнтів салату. Зелень мізуни соковита з м’яким смаком, яка має відтінок гірчиці.

«Вишенькою на торті» виявились зеленні культури родини капустяні індау посівний та дворядника тонколистого, які мають дуже характерний горіхово-гірчичний присмак і аромат. Не дивлячись на те, що це види різних родів, молоді листки з цих рослин, називають спільною назвою «руколою». Мода на руколу мала декілька цікавих періодів підйому, але гурмани особливо зацікавилися цим афродізіаком після середньовічних заборон на її вирощування в монастирських садах (подіяв принцип: заборонений плід завжди солодкий). Пізніше був сплеск моди у Великобританії та її колоніях, а глобалізація сучасного світу принесли руколу в наші ресторани. З руколою пов'язаний особливий апетитний присмак піци, макаронів, салатів, м'яса, італійських соусів песто, фокачче, різотто й інших середземноморських страв. Причому, в ці страви руколу додають безпосередньо перед вживанням, що пов'язано з швидкою втратою смакових якостей.

 

Сортимент цих овочевих культур в Україні незначний. Дегустацію провели сортів індау посівного вітчизняної селекції Барвінковий і Знахар та голландського сорту дворядника тонколистого – Летіція. Студенти переконались, що вирощування індау та дворядника привнесе новий аспект в овочівництво та розширить асортимент овочів для здорового харчування.

Загалом певні види зеленних культур для більшості майбутніх фахівців були новими, але їхніми смаковими властивостями були приємно вражені.

Бажаємо успіхів в подальшому продовженні вивчення теоретичних знань і практичних навичок з питань освоєння сучасних класифікацій сортів овочевих культур за морфологічними ознаками продуктових органів, їхніми смаковими та якісними показниками! Мирного неба та нових здобутків в опануванні фахового рівня!

 

Ірина Бобось,

доцент кафедри овочівництва і закритого ґрунту 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook