Сезон навчальних практик на кафедрі землеробства та гербології розпочато!

5 травня 2023 року

На агробіологічному факультеті значна увага приділяється практичному навчанню студентів, як невід’ємній складовій підготовки конкурентоздатного фахівця.

    Цього року після тривалого періоду дистанційного навчання, нарешті, з’явилася можливість провести практичну підготовку в очному форматі. Тому, сезон весняних агрономічно-ознайомчих практик для студентів 1–3 груп першого курсу спеціальності 201 «Агрономія» розпочався у ВП НУБіП України «Агрономічна дослідна станція» під керівництвом доцентів кафедри землеробства та гербології Олександра Павлова та Олени Карпенко

    Перший день після приїзду на базу практики, проведення інструктажу та поселення в гуртожиток студенти розпочали зі знайомства з господарством. Для цього провідний інженер з охорони праці та науковий співробітник кафедри Алла Мартиненко провела екскурсію виробничими підрозділами та детально розповіла про організаційну та галузеву структура господарства, експлікацію земельних угідь і їх використання, структуру посівних площ та галузь тваринництва в господарстві. Після цього студенти оглянули машинно-тракторний парк та сільськогосподарську техніку, яка за останні роки суттєво поповнилася сучасними ґрунтообробними агрегатами, тракторами та сівалками. На завершення цього дня студенти мали можливість взяти участь у процесі сівби соняшнику та сої на дослідних полях кафедри землеробства та гербології. Головний агроном господарства Олександр Олефіренко розповів про особливості налаштування сівалок та відповів на численні запитання студентів. 

     

    Другий та третій дні практики були присвячені знайомству з польовою лабораторією кафедри землеробства та гербології, де на 14,5 га площі розміщені дослідні поля на яких НПП, аспіранти та студенти кафедри проводять свої дослідження. Керівники практики зазначили, що на даному етапі напрям наукової роботи кафедри зосереджений на вивченні сучасних систем землеробства, зокрема, промислової, екологічної, біологічної та no-till. Для цього впроваджено та освоєно дві п’яти та одна трьохпільна сівозміна. Також, студентів було ознайомлено з численними дослідами кафедри з випробування сучасних пестицидів, зокрема протруйників, фунгіцидів, інсектицидів та гербіцидів, які було закладено на замовлення провідних агрохімічних компаній світу. Було проведено загальний огляд озимих і ярих культур та проміжних посівів покривних культур, зокрема, жита озимого та зимуючого гороху.

 

 

    Майбутні агрономи із задоволенням взяли участь у розбивці ділянок для досліджень, відборі ґрунтових проб, визначенні твердості ґрунту за допомогою пенетрометра, обліках забур’яненості. 

 

    Тому загальні враження від практики як у викладачів, так і студентів залишилися лише позитивні. Маємо надію, що дана навчально-ознайомча практика ще раз дозволила впевнитися її учасникам, що вони не помилилися і обрали одну з найважливіших і найкращих професій у світі – професію агронома.

Семен Танчик, 

завідувач кафедри землеробства та гербології,

Олександр Павлов, Олена Карпенко, 

доценти кафедри землеробства та гербології

 

 

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook