Досвід міжнародного рівня. Зустріч молодих селекціонерів із радником офісу ФАО в Україні Михайлом Малковим

9 травня 2023 року

   Як підготувати хороших спеціалістів? Часто на підприємствах молодих фахівців вважають «зеленими» для великих та відповідальних завдань. Причиною цьому є брак досвіду, тому одним із методів навчання магістрів ОПП «Селекція і генетика сільськогосподарських культур» є спілкування з провідними спеціалістами в галузі селекції та насінництва.
   На заняття з дисципліни «Ринок сортів та насіння»  для магістрів ОПП "Селекція і генетика сільськогосподарських культур" (лектор Віталій Жемойда, професор кафедри генетики, селекції та насінництва ім. проф. М.О. Зеленського)  був запрошений радник офісу ФАО в Україні Малков Михайло Володимирович.

   До лекції крім магістрів селекціонерів кафедри долучилися члени наукового гуртка "Селекціонер-генетик", аспіранти, викладачі та наукові співробітники агробіологічного факультету.

   На зустрічі Михайло Малков підняв глобальне питання нелегальної торгівлі насінням в Україні та світі, тому темою заняття була: «Шляхи запобігання поширенню контрафакту насіння».

   У зв’язку з існуючим попитом, дефіцитом, спричиненим порушенням традиційних ланцюгів постачання насіння, мінімального контролю за насінням, що імпортується як гуманітарна допомога, великий бізнес у нелегальному імпорті ГМО насіння Україна може стати великим ринком для нелегальної торгівлі насінням.
   Проте варто зазначити, що Україна є учасником операції Opson, одним із завдань якої є контроль поширення «контрафактного» насіння.
   Михайло Малков також не міг не підняти теми крадіжки українського зерна в сучасних умовах.
   «Останніми роками спостерігається зростання незаконних практик у сфері насінництва, включаючи контрафактне насіння, підроблене насіння, шахрайське маркування, порушення прав інтелектуальної власності, регулярні правопорушення, порушення прав на торгові марки та крадіжки патентованих матеріалів. У деяких країнах під час останніх вегетаційних сезонів понад 50% насіння сільськогосподарських культур, проданого фермерам, було нелегальним або підробленим» (за інформацією WORLD BANK, 2017). 
   Михайло Малков звернувся до молодих селекціонерів: «Вам як молодим фахівцям дуже важливо вміти оцінювати ризики і прораховувати долю такої продукції».
   Закономірно, що така хвилююча, особливо для селекціонерів, тема викликала ряд дискусійних питань.
   Світлана Каленська, завідувач кафедри рослинництва, порадилася як в експерта, щодо реально можливих шляхів запобігання «контрафактного» насіння на ринку України.
  Щодо різниці та тонкощів між нелегальним та обмеженим ринком насіння підняв питання Олександр Макарчук, завідувач кафедри.
   Роман Спряжка, асистент кафедри, зацікавився технологією маркування насіння, зокрема її вартістю та поширеністю серед виробників.
   Віталій Жемойда, професор кафедри, поцікавився фактичним станом ринку ГМО в Україні та світі.
   Велику зацікавленість станом контрафактного насіння в межах дисципліни "Ринок сортів насіння" виявили магістри-селекціонери: Антоніна Поддубняк, Світлана Омельчук, Іванна Шліхта, Валерія Белясник, Ніна Чухрай, Назар Кимгир та інші.
Кафедра генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського щиро вдячна Михайлу Малкову за участь та надання цінних знань, студентам, колегам, науковим співробітникам, що долучилися до лекції,  за активну участь і влучні запитання.
Ірина Шпакович,
асистент кафедри генетики, селекції і
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook