Викладачі та аспіранти кафедри відвідали чергову онлайн лекцію професора Юрія Котляра

11 травня 2023 року

10 травня 2023 р. викладачі та аспіранти кафедри міжнародних відносин і суспільних наук долучились до дев’ятої відкритої онлайн лекції доктора історичних наук, професора Юрія Котляра «Історична пам’ять та історична наука в європейському та українському дискурсах», що проходила у межах циклу «Україна і Європа: ціннісні аспекти спільної історичної долі».

На лекції зазначалося, що історична пам`ять є сукупністю масових уявлень соціуму про спільне історичне минуле. В онтологічному вимірі вона виступає як сфокусована свідомість суспільства, відображає особливе значення й актуальність інформації про минуле в тісному зв’язку із сучасним і майбутнім.
Так, було наголошено, що історична пам`ять не завжди об`єктивна та відповідає реальним подіям минулого, може бути піддана маніпуляціям та пропаганді.
Цікавим для мене було почути від професора Юрія Котляра відповідь на запитання, як співвідноситься історична пам`ять та усна історія, чи є ці поняття тотожні між собою.

     

Загалом, зазначена проблематика є актуальною сьогодні, бо й досі існує потреба викорінювати в українській історичній пам`яті нав`язані нам міфи.

 

 

 

Євгенія Шевцова,
аспірантка кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook