Національна академія педагогічних наук України нагородила Почесною Грамотою НУБіП з нагоди 125-річниці

13 травня 2023 року
11 травня 2023 року в Національному університеті біоресурсів і природокористування України відбулося спільне засідання вченої ради та Президії Національної академії педагогічних наук України.

  Аби вельмишановні гості на власні очі побачили освітній і дослідницький процес, впровадження в них інновацій та оцінити ефективність члени Президії Академії відвідали частину провідних лабораторій НУБіП України, навчальні лабораторії тощо. Своєрідна екскурсія розпочалася з навчального корпусу №12, де делегація стала учасником практичних занять з дисциплін «Патологічна фізіологія тварин», «Фізіологія тварин», відвідала музей анатомії, клінічний центр «Ветмедсервіс», науковий центр «Зоопарк під мікроскопом», ознайомилася з діяльністю унікального «Банку крові тварин». На демонстраційному майданчику виробника сільськогосподарської техніки KUHN вони долучилися до практичних занять студентів-механіків, відвідали й лабораторії інженерних факультетів, що готуються до відкриття на 125-річницю вишу. Академіків та член-кореспондентів НАПН своєю красою, відмінною базою проведення занять під відкритим небом, дослідницькими лабораторіями вразив університетський Ботанічний сад.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Практичною складовою стало спільне засідання вченої ради університету та президії НАПН. Його відкрив ректор Станіслав Ніколаєнко, який коротко познайомив учасників зі 125-річною історією університету, сучасними здобутками, місцями в провідних вітчизняних та міжнародних рейтингах, структурою вишу, контингентом студентів та потенціалом науково-педагогічного колективу, продемонстрував здобутки в науковій роботі, міжнародній діяльності та запросив присутніх взяти участь у заходах, присвячених ювілею НУБіП України. В свою чергу, президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремінь представив структуру академії, членів президії та в своєму виступі окреслив головні напрями досліджень, які наразі провадять наукові колективи інститутів НАПН України.

  Ґрунтовну доповідь «Про досвід використання педагогічних інновацій колективом НУБіП України» представив проректор з науково-педагогічної роботи Василь Шинкарук. Він закцентував на тому, що в НУБіП здійснюється підготовка педагогічних кадрів за повним циклом ступеневої освіти, а саме «Професійна освіта» (першого бакалаврського рівня), «Педагогіка вищої школи» та «Інформаційно-комунікаційні технології в освіті» (другого магістерського рівня). Діють ОНП «Освітні, педагогічні науки» та «Професійна освіта», які забезпечують підготовку педагогічних кадрів за третім рівнем вищої освіти PhD. В університеті успішно реалізуються європейські принципи вдосконалення навчання та викладання, в межах яких впроваджуються інноваційні педагогічні практики. В умовах воєнного стану під час освітнього процесу викладачі університету використовують метод blended learning, який передбачає поєднання двох моделей навчання – очної і дистанційної. Науково-педагогічні працівники дбають про психоемоційний стан здобувачів і проявляють творчість: застосовують техніки регулювання психоемоційних станів студентів, арттерапевтичні методики, техніки гуртування і командоутворення, ігрові технології навчання, квести, тренінги. Досвід запровадження інновацій в освітньому та дослідницькому процесах Василь Шинкарук навів на прикладі кількох факультетів університету, які яскраво засвідчили їхню ефективність і необхідність при підготовці кадрів. Аналізуючи досвід використання педагогічних інновацій колективом НУБіП України, доповідач зазначив, що основними перевагами використання інноваційних методів викладання є: підвищення якості навчання, ефективності викладання, рівня цифрових навичок, конкурентоспроможності, розширення доступу до навчання, індивідуалізації, забезпечення доступності навчальних ресурсів, розвиток критичного мислення. Водночас впровадження в освітньому процесі інноваційних методів – не панацея, а тому важливо застосовувати у поєднанні традиційні та інноваційні методи викладання та навчання, що дозволяє нам здійснювати якісну підготовку фахівців, громадян і патріотів, які будуть здатні відновлювати країну після війни, дбати про її суверенітет, екологічну, продовольчу безпеку, духовний розвиток та економічне процвітання. У своїй доповіді проректор Василь Шинкарук акцентував увагу на співпраці з НАПН України, її структурними підрозділами.

 

  Академік-секретар відділення вищої освіти НАПН України Петро Саух у співдоповіді відмітив високий рівень організації та якість освітнього процесу в Національному університеті біоресурсів і природокористування України. У них вдало поєднані теоретичні, фундаментальні знання з практикою, інноваційними технологіями в освіті. Цікавим є досвід діяльності ради роботодавців та їхня співпраця з колективами ННІ та факультетів.

 

  В обговоренні виступили завідувач кафедри соціальної роботи та реабілітації Ірина Сопівник, академік НАПН України Віктор Олійник, завідувач кафедри іноземної філології і перекладу Світлана Амеліна, директор Інституту вищої освіти НАПН України Ірина Драч, декан факультету інформаційних технологій Олена Глазунова. Вони ділилися досвідом взаємоспівпраці підрозділів університету та академії, впровадження інновацій в освітньому та науковому процесах.

 

 

  Вчена рада НУБіП України та президія НАПН України одноголосно прийняла постанову «Про досвід впровадження педагогічних інновацій колективом Національного університету біоресурсів і природокористування України». Текст документу буде опублікований на офіційному сайті університету після внесення техніко-редакційних правок та пропозицій учасників засідання.

  Потому ректор НУБіП України Станіслав Ніколаєнко та президент НАПН України Василь Кремінь підписали угоду про співпрацю. Вона передбачає поєднання зусиль у виконанні завдань основних напрямів взаємодії у сфері освітньої, наукової та інноваційної діяльності, надання інформації у своїх періодичних виданнях і на вебсторінках про заходи, програми, проєкти, напрями наукових досліджень тощо.

  За дорученням президії Академії Василь Кремінь вручив Почесну Грамоту колективу Національного університету біоресурсів і природокористування України за вагомий внесок у розвиток освіти і науки України, плідну науково-педагогічну діяльність та з нагоди 125-річчя від дня заснування, а ректору Станіславу Ніколаєнку вручив нагрудний знак «Іван Франко».

  На завершення вчена рада університету розглянула та прийняла низку рішень щодо призначення експертиз докторських дисертацій та заміни наукових консультантів.


Пресслужба
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook